Tuzlu suyu sarımsakların üzerine kavanozda boşluk kalmayacak şekilde doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatıp turşunuzu serin ve karanlık bir ortamda 15-20 gün kadar bekletin. Bu sürenin sonunda turşunuz hazırdır, afiyetle yiyebilirsiniz.
Kavanozun kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kavanozu karanlık ve serin bir ortamda yaklaşık 15-20 gün kadar muhafaza edin. Bu sürenin sonunda sarımsak turşunuz hazır olacaktır.
Hayır bir tehlikesi yoktur, bozulma değildir…”
Yıkanan sarımsaklar kavanoza konulur. Diğer malzemeler de eklendikten sonra kavanozun ağzına strec film kapatılıp kavanoz kapatılır. Yaklaşık 1 ay içinde sarımsak turşunuz hazır olacaktır.
Sarımsak turşusu ile sofralarınızı daha da lezzetlendirmek için tarifimize buyurun. Üstelik hazırlaması ile de oldukça pratik! Sarımsaklarımızı kavanozlarda biraz sirke ve tuzla birleştiriyoruz, sonrasında bir süre bekletiyoruz. Bu kadar!
İlgili 17 soru bulundu
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.
Kavanozu karanlık ve serin bir ortamda yaklaşık 15-20 gün kadar muhafaza edin. Bu sürenin sonunda sarımsak turşunuz hazır olacaktır.
İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir. Turşuyu beklerken onu sık boğaz etmeyin bu arada.
Bireyler lezzetli bir turşu yapabilmek için kaç günde olgunlaşacağını merak edebiliyor. Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Bağışıklığı güçlendiren sarımsak turşusunun nasıl tüketileceği de son derece önemlidir. En güçlü antibiyotik olan sarımsağın turşusu doğru tüketildiği zaman vücuda büyük faydası olacaktır. Sarımsak turşusunun fazla tüketimi ise ciddi tansiyon sorunlarına neden olur.
Tabloda da göründüğü gibi kapalı kavanozdaki turşular tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra bile birkaç ay daha tüketilebilir. Bu ürünleri açmanız durumunda buzdolabında saklarsanız ve tüm sebzeler suyun içinde kalmak şartıyla 3 ay kadar daha tüketebilirsiniz.
Kabuğu soyulmuş taze sarımsakları bir kavanoza koyun. Son olarak taze sarımsakların üzerini örtecek kadar zeytinyağı ya da sıvıyağ dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Sarımsak turşusunun en önemli yanı karaciğer enfeksiyonlarına karşı önlem almasıdır. Sadece karaciğer değil aynı zamanda kalp sağlığını korur ve şişkinlik ya da gaz gibi problemlerin önüne geçer. Cildin farklı bölümlerinde meydana gelen lekeler ile beraber akne ve sivilcelere karşı da oldukça etkilidir.
Sarımsakları 500 gramlık kavanoza boşluk kalmayacak şekilde doldurun. 2 su bardağı suya limon tuzu, kaya tuzu ve sirkeyi bir kasede iyice karıştırın. Karışımı kavanoza dökün ve kapağı hava almayacak şekilde kapatın. Serin ve karanlık bir ortamda 15-20 gün kadar bekletin.
Sarımsak kadar sarımsak turşusu da faydalı olduğundan sıkça tüketilen bir turşudur. Cilt, saç ve göz sağlığında da faydaları ispatlanmıştır. Gün içinde sarımsak turşusu tüketen kişilerin daha enerjik oldukları da tespit edilmiştir. Sarımsak turşusunu evde kurarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Tuzu dökelim her kavanoza silme bir yemek kaşığı tuz, yarım çay bardağı sirke üç yada dört adet limon tuzunu atalım. İçme suyu yada kaynamış soğumuş çeşme suyundan kavanozlara dökelim sarımsakların üzeri kapanana kadar dolduralım. Kapaklarını kapatıp karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Yumuşama: Turşu üretiminde karşılaşılan sorunların başında, zaman zaman ekonomik kayıplara da yol açan yumuşama gelmektedir. Yumuşamanın başlıca nedenleri şunlardır: Salamura tuz konsantrasyonunun yüksek tutulması, yumuşamanın en önemli nedenidir.
Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Turşular farklı farklı sebeplerden bozulur. Turşuyu yaparken kabımızın en üstüne yeteri kadar su koymadığımızda turşumuz açıklıkta kalınca bu tarz küflenmeler-bozulmalar olur. Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur.
Artık kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunuz olmasını beklerken tabi ki ara sıra suyunun azalıp azalmadığını kontrol etmeli, eğer azaldıysa içine turşu suyu takviyesi yapmalısınız.
Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir. Bu küfler bağışıklığı baskılanmış hastalarda mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Belirtiler başladığında hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak eksik sıvı-elektrolit dengesinin tamamlanması gerekmektedir.
4.gün sirke,tuz,limon tuzu,toz şeker ve su karıştırılıp sarımsakların üzeri kapanana kadar eklenir.Arada sırada kontrol edilerek ters düz edilir. Bir 1-2 hafta sonra turşunuz hazır.
Aslında bu durum basit bir kimyasal reaksiyondan ibarettir. En basit anlatımı ile bu bir bakır kükürt reaksiyonudur. Sarımsak kükürt içerir ve bakır ile temas ettiğinde bakır sülfat ortaya çıkar. Bakır sülfat mavi ya da yeşil, bazense mavi-yeşil renklidir.
İstenirse 5-6 diş sarımsak, nohut, kereviz, maydanoz da turşuya eklenebiliyor. Fakat bu ilaveler, turşunun fermantasyonuna bir etki etmiyor, yalnızca farklı bir aroma sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri