1 su bardağı şekeri önce kalın tabanlı tavada kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar karıştırın. Daha sonra üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ekleyin ve karıştırın. Şeker hemen erimeye başlayacaktır.
Karameli çok sıcak bir şekilde soğuk bir kabın içerisine koymaya çalışırsanız donabilir ve kıvamı dilediğiniz gibi olmaz. O yüzden ocaktan aldıktan sonra karıştırarak birkaç dakika bekletin. Ilık bir cam kabın içerisine boşaltarak muhafaza edin. Afiyetler olsun!
Karameli plastik bir spatula ile 5 dakikada bir karıştır. Sık sık karıştırmak karamelin yanmasını önleyecek ve daha eşit pişmesine yardımcı olacaktır. Daha ince bir kıvam istiyorsan içine yoğun krema veya süt ekle.
Karamelin şekerin ısıyla eritilmesiyle elde edildiğini belirtmiştik. Ancak bu noktada şekerin yanmasını önlemelisiniz. Şeker yandığı takdirde acılaşacak ve karamelinizin lezzetini bozacaktır.
Karamelize etmek; meyve ve sebzelerin içindeki şekeri açığa çıkartmak için yapılan ve hafif kahverengi bir görünüm kazanmalarını sağlayan bir işlem. Peki ya karamel? Toz şekerin karamelize edilmesiyle hazırlanan karamel, tereyağı ve krema ilavesiyle sos halini alıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Şeker suda eritilerek karamelize edilir. Su, şekerin ısınmasını yavaşlatır ve daha akışkan bir karamel elde edilir. 1 su bardağı şekeri önce kalın tabanlı tavada kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar karıştırın. Daha sonra üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ekleyin ve karıştırın.
Karamel sos da durdukça yoğunlaştığı için pişirilirken kıvamı oldukça akışkan olmalıdır. Buzdolabında 1-1,5 hafta kadar hava almayacak kaplar içinde saklanabilir. İster donuk halde istenirse de benmari içinde ya da mikrodalgada ısıtılarak tekrar akışkan hale getirilebilir.
Sıcak suyun içinde daha çok şekerin eridiğini göreceksiniz. Sıcak suda parçacıklar daha hızlı hareket ettikleri için şekere daha fazla yer kalıyor. Bu nedenle de sıcak suda daha fazla şeker eriyebiliyor.
Karamel, dünyadaki pek çok resmi otorite tarafından güvenli olarak kabul edilen bir gıda renklendiricisidir ve uzun yıllardır gıda sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu otoritelerin tamamı yiyecek ve içeceklerde karamelle renklendirmenin güvenli olduğuna karar vermiş ve kullanımına bir kısıtlama getirmemiştir.
Daha önce de gördüğümüz gibi şeker ve tuzlar ve bazı diğer elementler suda çözünürken, diğerleri yapıları gereği yani tuz ve şeker gibi olmadıkları için çözünmezler.
Çelik bir tencereye toz şeker ilave edilir ve tahta kaşıkla şeker koyulaşıncaya kadar orta ateşte veya duruma göre kısık ateşte karıştırılır. Şekerde topaklanmalar olacaktır. Şekerin rengi koyu kahverengi bir kıvam aldığında ve şekerin eridiğini gördüğünüzde suyu kenardan yavaş yavaş ilave edin.
Tüm yüzey kaplanana kadar kurabiye tepsisin sirke dökün. Tepsiyi bir gece bekletin, sonra kalan sirkeyi dökün. Kurabiye tepsisine hidrojen peroksit dökün ve önceden 250 derece ısıtılmış bir fırında 30 dakika pişirin. Hidrojen peroksitin kaynama etkisi, yanmış şekeri çözer.
Yağ eriyip şekerle iyice özleşince nişastayı sütle açıp azar azar sosun üzerine döküyoruz ve diğer yandan da yavaşça karıştırmaya devam ediyoruz.
Şeker karamelize olmaya başlayacaktır. O noktada eğer şekerin içinde topaklar olduysa veya yanlarda yapışan şekerler olduysa tahta kaşık veya silikon spatula yardımıyla karıştırabilirsiniz. Şeker tamamen kahverengi bir ton aldıktan ve eridikten sonra tarifte yazan miktarda tereyağı ilave edin ve karıştırın.
İlk olarak orta boy geniş ve hafifçe derin bir tencere içine 1 buçuk çay bardağı toz şeker koyun. Ocağın orta gözünde kısık ateş üzerinde şeker tamamen kahve rengi ve sıvı hale gelene kadar bekletin. Yani şeker tamamen eriyecek. Daha sonra tamamen sıvılaşan şekerin üzerine yarım su bardağı su dökün.
Şekeri yayvan bir tavaya koyun ve ocağı kısık ateşe alarak şekerin erimesini beklemeye başlayın. Şeker eridikçe önce şeffaflaşacak ardından karamelize olmaya başlayacaktır. Bu noktada karıştırmayın ve şekerin eriyerek karamel rengini almasını bekleyin.
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) da, 4-MEI maddesinin insan sağlığına herhangi bir zarar verdiğini veya kanserojen olduğunu kabul etmemekte ve karamel ile ilgili herhangi bir kısıtlama getirmemektedir.
Gıda sektöründe genel olarak hazır çorba ve soslara, şekerlemelere, hafif fırıncılık ürünlerine, süt ürünlerine ve içeceklere lezzet katmak ve tatta dolgunluk sağlamak amacıyla kullanılır. Sarıdan kahverengiye giden tonlarda, tatlı aromatik karamel tadında suda çözünen sıvı ve toz formdaki ürünlerdir.
Şekerin karamele dönüşmesi genellikle 170 °C civarında olur. Şeker molekülleri oksitlenir ve bazı uçucu maddelerin kaybolması sonucu karamel lezzeti ortaya çıkar. Karamel şekerlemelerde ve tatlılarda yaygın olarak kullanılır.
Su ısındığında su moleküllerinin enerjisi artar ve dolayısıyla su genleşir ve moleküller arası boşluklarda artar. Bu sebeple şeker parçaları daha kolay şekilde çözünür ve bu boşluklara yerleşerek suya karışabilir.
Asitlerin yakıcı etkisi olduğunu biliyoruz.Sonuç olarak Küp şeker erimez,Yanar.
Besin değeri ve kimyasal özellikleri
20 °C sıcaklığındaki 100 mL suyun içinde sadece yaklaşık 203,9 g şeker çözülürken, 100 °C sıcaklığındaki ve aynı miktardaki suda çözünebilen şeker miktarı 487,2 g dir.
Karamelizasyon, Maillard reaksiyonundan daha hızlıdır ve yüksek ısı gerektirir. Bu reaksiyonlar sadece şeker içerir. Genellikle 150 ile 180 santigrat derece aralığında başlar ve şekerin içinde su moleküllerini kaybetmesi ile bir olaylar zinciri oluşur.
Kabın kenarlarındaki şekerler sarı renk alırlar. 145 dereceye kadar iyice sertleşir, 150 dereceden sonra tekrar yavaşca sıvılaşır, yanık şeker kokusu vermeye başlar ve rengi önce sarı, sonra açık kahverengi olur.
Oda sıcaklığında soğuduktan sonra kavanozları koyup 2-3 hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir veya hemen tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri