Atmosfere yükselen su buharı, atmosferin soğuk tabakalarında yoğunlaşarak yağmur, dolu, kar şeklinde tekrar yeryüzüne döner. Bu olaya suyun doğal dolanımı denir. 12 Yeryüzündeki suların buharlaşması ile yoğunlaşması arasında bir denge vardır. Tabiatta suyun dolaşımı ve sürekliliği, güneş enerjisi ile sağlanır.
Açıklama: Havaya bağlı. Hava çok soğuk olursa yoğunlaşır donar yani ve kar olacak yağar. Eğer biraz daha sıcak olursa su damlacıkları halinde yağar.
Yağmur: Bulutlardaki su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluştururlar. Böylece yoğunlaşan su buharı yeryüzüne yağmur olarak iner. Kar: Soğuk hava etkisiyle karşılaşan su buharı buz kristalleri haline gelir. Buz kristalleri birleşerek kar tanelerini oluşturur.
Bulutun yüksekliğindeki hava, sıfır derecenin altına düştüğünde toz parçacıklarının çevresinde yoğunlaşmış damlacıklar donarak kristalleşir. Oluşan minik buz kristalleri zamanla birleşir, büyür ve ağırlaşır. Bulutta tutunamayacak kadar ağırlaştıklarında da birer kar tanesi olarak yeryüzüne düşerler.
Hava kütleleri içinde yer alan nemin yükselerek 0 santigrat derecenin altına inmesi ve sıvı hale geçmeden buz kristallerinden oluşan katı hale geçerek yeryüzüne döküldüğü yağış biçimine kar adı verilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Dağların yüksek kesimlerindeki karların erimemesinin sebebi sıcaklıkla ilgilidir. Bir dağ yamacında yükseklere çıktığımızı düşünürsek sıcaklık her 200 metrede 1 °C azalır. Buna bağlı olarak da dağların yüksek kesimlerinde sıcaklığın 0 °C'nin altında olduğu alanlarda bulunan karlar erimeyecektir.
Deniz Efekti Kar veya Deniz Etkisi Kar (Sea Effect Snow) en basit tanımıyla ; bu yağışlar sinoptik bir siklon geçtikten sonra, akabindeki kuzeyli akımlar kutupsal soğuk hava kütlesini, kendisine göre sıcak olan deniz veya göl geçmesiyle, ısı ve nem kazanmasıyla ortaya çıkan kararsızlık sonucuda oluşurlar.
- Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. - Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur. - Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşmuş olur.
Kar kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşan kar taneleri ışık ile etkileştiğinde, kar kristallerinin kendilerine özgü altıgen şekilleri nedeniyle, bir kristalin yüzeyinden diğerine yansıyarak yön değiştirir. Kar tanelerine çarpan bütün dalga boylarındaki ışınlar eşit derecede yansıdığı için de kar beyaz görünür.
Beyaz, parlak, çoğunlukla altıgen şekilli, buz kristallerinden oluşan bir yağış çeşidi olan kar, 0 °C altında su buharının yoğunlaşması ile oluşuyor. Teknik olarak bakıldığında dağlara ve diğer soğuk bölgelere düşen kar aslında donmuş sudur. Küçük donmuş su kristallerinden oluşur.
Bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığı değerine göre yağış; yağmur, kar veya karla karışık yağmur (sulu sepken) olarak yer yüzüne düşer. Kar yağışı için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derece ve altıdır genellemesi yapılabilir.
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
Eğer havadaki su buharı aniden soğur ve 0°C'nin altına düşerse su buharı buz kristallerine dönüşür yani kar oluşur; hava nemli ise yağan kar tanelerinin etrafına diğer kar taneleri de yapışır ve daha büyük kar taneleri oluşur; hava kuru ise kar taneleri toz halinde yağar.
Yağmur suyu doğal olarak oluşan ve temiz bir su kaynağı olarak görülebilir, ancak bu suyun içilmesi her zaman güvenli olmayabilir. Bölgesel ve çevresel faktörlere bağlı olarak yağmur suyunda çeşitli kirletici maddeler ve zararlı mikroorganizmalar bulunabilir.
Yağmur suyu yeryüzünden yükselen buharın bulutlarda toplanarak su damlacıkları halinde yeryüzüne inmesidir. Yağmur suları içmek güvenlimi çokça sorulan sorulardandır.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır.
Erime ve donma olayları birbirinin tersidir. Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Dr. L. Derya İnal kısmen de olsa doğruluk payı olduğunu belirtiyor. Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdüremezler.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır. Sis, daha çok yere yakın bir seviyede oluşur. Su buharı, havada asılı kalacak şekilde su damlacıklarına dönüşür.
Kar yağarken havanın ısınması kısmen doğru bilgidir. Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir. Aslında burada olan kar yağışından hemen öncesinde gerçekleşen ısınmadır ve bu ısınma kar yağışının oluşması aşamasında yaşanır.
Çünkü donma noktası 5-6 ° C iken kar erimez. Deniz yüzeyinden yüksek yerleşim yerlerinde basınç düşük olduğu için su 100 ° C de değil 96 ° C civarında kaynar.
Dağın tepesindeki hava, yerle çok az temas ettiği için soğuktur. Vadideki hava ise bunun tersine, yerle büyük bir temas içinde olduğu için sıcaktır. YANIT 2: Atmosferi bir soğana benzetebilirsiniz. Atmosfer bir anlamda o kadar kalındır ki yere yakın olan kısmı sadece küçük bir oran oluşturur.
"Everest'in zirvesi neden karlı?" sorusu için şu cevabı verebiliriz: Tropopause'un üzerindeki kısımda hiçbir sıcaklık aktivitesi görülmez. Yaz musonları esnasında yağan kar, rüzgarlar tarafından parçalanır ve dolaylı yoldan bulutların üzerinde kalarak yığılma yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri