1.TEMİZ SU TESİSATILARI
Ya da termoplastik (polipropilen) borular kullanılmalıdır. 2) Borular diş açarken; Dişlerin bozulmaması için pafta lokmaları sık sık yağlanmalıdır. 3) Gerekirse temiz su tesisatlarında, sayaç yönünde suyun boşaltılmasını sağlamak amacıyla yatay borulara %1 eğim verilmelidir.
Polipropilen (PP) Borular ve Çeşitleri
Bilhassa plastikten mamul polivinil klorür (PVC), polietilen (PE) ve poliproplen (PP) borular zengin seçenekleriyle sektöre egemen olmuştur. Isıtma ve temiz su tesisatında en fazla kullanılan boru çeşidi poliproplen (PP)dir.
En sık ihtiyaç duyulan su tesisat malzemeleri murç, havya, mengene, dirsek, temiz su borusu, atık su borusu, musluk, sifon, su sayacı, PPRC kompozit borudur. Sıhhi tesisat uç malzemeleri ise dirsek, boru atlama manşonu, deve boynu, nipel, hortum rekoru, te aparatı şeklinde sıralanabilir.
Isıtma ve Sıhhi Tesisat, Gaz ve Tesisat Teknolojisi gibi alanlarda verilen eğitimleri tamamlayan adaylar ustalık eğitimlerine devam ederek bu unvanı alabilir. Sıhhi tesisat ustası olabilmek için meslek liselerinde Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, Isıtma ve Sıhhi Tesisat bölümlerinde eğitim almak da mümkündür.
İlgili 15 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Sıhhi Tesisat Ustası 2023 yılında ortalama 26.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sıhhi Tesisat Ustası , Temmuz 2023 yılında ortalama 26.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.680 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Tesisat Ustası 2023 yılında ortalama 17.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tesisat Ustası , Temmuz 2023 yılında ortalama 18.100 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 14.080 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Peteklerin havasının alınması için purjör anahtarı, purjör tıpası ve kısa düz bir tornavida gereklidir. Purjör tıpası radyatörün sağ veya sol üst kısmında yer alır.Petek radyatör havası düz tornavida ile pürjör tıpasını saat yönünün aksine anahtarı çevirerek alınır. Anahtarı bir anda değil yavaş yavaş açmak gerekir.
Boru hatlarında hava oluşumu, kısmen açık durumdaki vanaların yarattığı düşük basınç koşulları, kısmen dolu bir hattaki suyun yarattığı dalgalanma, değişken çaplar ve eğimler ile boru hattının hidrolik eğim çizgisindeki değişimlerden de kaynaklanır.
Evdeki su kaçağı nasıl bulunur? Bu sorunun cevabını verebilmek için, dairenize ait ana su vanasını kapatmanız gerekir. Ana su vanasını kapatmanıza rağmen su sayacı dönmeye devam ediyorsa evinizde su kaçağı olduğu anlamına gelir. Böylece evdeki su sızıntısı kesin olarak tespit edilir.
BİR BOY 4 MT DİR.
Sıvı aktarımını sağlayan su borularının, çelik yapısının yanı sıra çinko kaplama olanlarında da galvanizleme işlemi gerçekleştirilmektedir. En dayanıklı su borusu hangisi? sorusu ile karşı karşıya kalındığında en doğru cevap” galvanizli su borusu” olacaktır.
Bir tarafı muflu, U-PVC'den üretilen Pina sıhhi tesisat borusu. Pina U-PVC boru, standart 6 mt boyundadır ve 16 bar basınc dayanımına sahiptir. Yüksek basınçlı arıtma ya da benzeri filtrasyon ve dezenfeksiyon tesisatlarında kullanıma uygundur.
Su kaçakları, akıntı şekline göre tahmin edilebilir. Mesela aniden başlayıp sürekli akan bir su varsa, temiz su borusunun patlamış olma ihtimali çok yüksektir. Eğer yavaş yavaş kabarmaya başlamış ve gittikçe kabaran bölge genişliyorsa, uzun zaman geçmesine rağmen damlamıyor ise pis su kaçağı olma ihtimali yüksektir.
➢ Yatay temiz su boruları sayaç tarafına doğru % 1 eğimli olmalıdır.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer basınç yüksek veya düşükse, vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir.
Su tesisat borularının içine şebeke suyundan karışan kaba partiküller, su sayacı içerisinde filtreyi tıkar ya da boru içerisinde dar bir noktada sıkışır kalır. Ya da farklı bir problem olarak, ustanın kaynak yaparken boruyu fazla ısıtıp tıkamasını da örnek verebiliriz.
Peteğin üst kısmında soğukluk varsa, üst sol kenarı sıcakken sağ kenarı soğuksa veya tam tersi bir durum söz konusuysa o petekte hava var demektir. Yalnız şunu unutmayın ki petekte hava olunca üstler ısınmaz. Eğer peteğin altı ısınmamışsa hava ile alakası yoktur.
Bu sorunun çözümü için tesisattaki tıkanıklıklar açma cihazları ile temizlenmelidir. Musluktan su az akıyor ise binanıza şehir şebekesinin gelen suyunun basıncı yetersizdir. Üst katlara çok az gelen su miktarını arttırmak, yetersiz basınç sorununu çözmek için apartmanınıza hidrofor sistemi kurabilirsiniz.
Santrifüj pompa içine giren hava öncelikle pompanın kendisine zarar verir. Yeterli suyu bulamayan pompa fanında KAVİTASYON olayı sonucunda aşınmalar ve delikler oluşur. Ayrıca, pompaya su ile beraber havanın gelmesi sistem üzerinde birkaç şekilde darbeler ve basınç şokları yaratır.
Hava ile beraber çıkacak olan suyun etrafa zarar vermemesi için radyatörün alt kısmına geniş bir kap koyunuz. Isıtma cihazın çalışması suyun hareketi ve oluşan basınçla radyatör içindeki havanın dışarıya atılması sağlar. Ayrıca suyun sıcak olması gerekmektedir. Purjör anahtarını sokarak yavaşça gevşetin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri