Scuba kumaş nedir diye sorulduğunda pürüzsüz ve parlak görünümü sayesinde yaygın bir şekilde kullanılan abiye kumaşları akla gelir. Scuba kumaşlar sahip oldukları özelliklerden dolayı hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde kullanılan ürünlerin yapımında rahatlıkla kullanılır.
Polyester kumaş özellikle kadın giyim sektöründe sıkça tercih edilir. İç giyimden dış giyime kadar pek çok eşyanın sağlam olması için faydalanılır. Özellikle kadın montlarının üretiminde kullanılan bu malzeme eşyaları su geçirmez, kir tutmaz ve dayanıklı bir hâle getirir.
Yağmurluk kumaş; monttan yeleğe, aşçı kıyafetlerinden tentelere, brandadan çadırlara kadar geniş bir kullanıcı skalasına sahiptir. “Su geçirmez kumaşlar” olarak da anılan bu tür, su itici özelliğine sahiptir. Kumaşın üretimi veya daha sonra apre olarak elde edilen bu özellik kumaşı ıslanmaya dirençli kılar.
Su geçirmez diye tabir edilen maddelere hidrofobik maddeler deniliyor. Aslında bu tür maddeler tanım olarak su geçirmez değil de su tutmaz olarak nitelendirilir. Kullanım alanı olarak hidrofobik boya üreterek onu tekstil, ayakkabı gibi sektörlerde kullanabilirsiniz örnek olarak.
Küf ve mantar benzeri mikroorganizmalardan etkilenmezler. Polyester kumaş, sudan etkilenmez, dayanıklı ve temizliği oldukça kolaydır. Ayrıca ütü gerektirmeyen ve görünüm açısından yeniliğini koruyan bir kumaştır.
İlgili 37 soru bulundu
Su geçirmeme özelliğine de sahip olan kumaş, fonksiyonelliğiyle dikkatleri üzerinde toplar. Genellikle çorap, pantolon, tayt, palto, kazak, spor giyim, mayo ya da çeşitli aksesuarlarda kullanılsa da farklı malzemelerle karıştırıldığında polyamid mobilyalarda da kullanılabilen bir malzeme haline gelir.
Bu kumaş dayanıklı bir kumaştır ve hem su geçirmez hem de yanmaya karşı dayanıklıdır.
Bugün su geçirmez kumaşların üretiminde uzun zincirli polimerler kullanılır. Bu polimerlerin doğada parçalanması çok zordur ve insan vücudunda birikirler. Su geçirmez kumaşların sıvı ortam içinde üretilmesi başka bir önemli sorun.
Günümüzde yağmurlukların üretiminde Gore Tex kumaşlar tercih edilir. Gore Tex su geçirmez ve kaplanmış naylondan üretilir. Aynı zamanda nefes almayan bir yapıya sahiptir. En bilindik yağmurluk kumaşı ise paraşüt kumaştır.
Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
Su itici özelliğe sahip olan su itici kumaş, su ile temas etme ve ıslanma durumuna karşı direnç gösterebilen terbiye edilmiş olan kumaşlardır.
Sentetik kumaş odun hamurundan elde edilen sentetik liflerin belirli işlemlerden geçirilerek dokuma haline getirilmesiyle elde edilen bir kumaş türüdür. Sentetik ve yarı sentetik kumaş olarak iki bölümde oluşturulmaktadır. Günlük hayatta bir çok yerde kullanım imkanı bulunan sentetik kumaşın çeşitleri de bulunmaktadır.
Aerobin Kumaş Özellikleri
- Aerobin kumaş yapısı bakımından terletmeyen bir kumaş olma özelliğine sahiptir. - Kırışmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve kullanımı kolaydır. - Yaz ayları için en fazla tercih edilen kumaş türleri arasında bulunur. - Nefes alan bir kumaş türüdür.
7. Tay Tüyü
İsmini, dokuma şeklinin sonucu olarak tayların kıl uzunluğuna benzemesi sonucu alan tay tüyü kumaşlar, Su geçirmeyen ve leke tutmayan yapısı sayesinde uzun yıllar dayanıklı kalabilir. Solma yapmaması sayesinde salonunuza uygun renk seçimini dilediğinizce yapabilirsiniz.
Yatak koruyucu ve yastık koruyucu imalatında kullanılmak üzere örme, flanel ve jarse kumaşların su geçirmez nefes alan Poliüretan membran kaplanması ile oluşturulur. En önemli özellikleri şunlardır: %100 su geçirmezdir.
Nonwoven yani dokusuz kumaş; nefes alan, tiftiksiz, ısıya dayanıklı, hafif, yumuşak, sert, stabil, yırtılmaya dayanıklı, su itici, dökümlü ve emici yapıdadır.
Nanoteknoloji kumaş, süperhidrofobiklik (aşırı su direnci), koku ve nem giderme, artan esneklik ve mukavemet ve bakteri direnci gibi sıradan malzemelere avantajlı özellikler veren küçük parçacıklarla tasarlanmış tekstillerdir.
Membran kumaşlar koşudan bisiklete, trekkingden dağcılığa kadar pek çok sporda su ve ısı geçirmezliği sağlıyor. Ayakkabılar, botlar, pantolonlar, yağmurluklar, çantalar ve daha pek çok malzeme membran teknolojisi sayesinde yağmurdan ya da kardan etkilenmiyor, en zorlu koşullarda bile vücut ısısını koruyor.
En iyi su yalıtım malzemesi hangisidir denildiğinde ilk akla gelen geleneksel yalıtım malzemelerine alternatif olması ve uygulamasının kolay olması ile tercih sebebi olan PERMODUR olacaktır. Bir diğer önemli ayrıntı PERMODUR ince, sıvı karakteri sayesinde geleneksel yalıtım malzemeleri ile birlikte kullanılabilir.
Sürme esaslı malzemeler, uygulama yapılacak yüzeye fırça, rulo mala ya da püskürtme sistemleriyle uygulanan malzemelerdir. İçeriklerine göre çimento, akrilik, çimento+akrilik, bitüm ve poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri olarak sınıflandırılabilir.
Su geçirmez malzemedir. Günlük kullanıma uygundur. Türkiye 'de üretilmiştir.
Oxford kumaş, örgü dokumasıyla üretilen ve tipik olarak iki renkli ipliklerin kullanıldığı bir kumaş türüdür. Yüksek dayanıklılığı, sık dokuması ve şık görünümüyle özellikle gömlek, pantolon ve çanta gibi ürünlerde tercih edilir.
Parlak ve sert bir görünüme sahip olan paraşüt kumaşların kaygan ve su geçirmeme özelliği bulunduğu için sıklıkla tercih edilirler. Farklı renklerle üretilmeye uygundur ancak üretim sonrasında boyamaya çok uygun değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri