Ayrıca çok fazla çiğ ve pişmiş domates tüketmek gaz problemlerine de sebep olabilmektedir. Bu nedenle emzirirken çiğ ve pişmiş domatesi çok tüketmek veya gıda intolerasına sahip kişilerin bu besini çok tüketmesi bebeklerde gaz problemlerine sebep olabilmektedir.
5. Gaz yapan gıdalardan uzak durun
Bebeğin gaz problemi varsa brokoli, lahana, karnabahar, domates, soğan, portakal, inek sütü, nohut ve kuru fasulye gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.
Domatesteki 8 mucize: Metabolizmayı hızlandırıyor, süt üretimini artırıyor.
Gaz yapan bu meyve ve sebzeleri daha az tüketmek veya yerine gaz yapmayan meyveleri tercih etmek gaz oluşumunu önemli oranda azaltacaktır. Gaz yapmayan alternatifler ise turunçgiller, çilek, domates, biber, kereviz, mantar, pişmiş meyve ve sebzelerdir.
Annenin tükettiği besinlerin gaz yapıcı özelliklerin bebeğe geçmesinden kaynaklanır. Salatalık da bazı zamanlarda gaz oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle dikkatli yemek gerekir. Özellikle de fazla salatalık tüketimi, emziren annelerde ve bebeklerde şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Tropikal meyveler gibi domates de alerji riski taşıyan besinler arasında yer aldığı için, 2 yaşına kadar çiğ domates tüketimi önerilmemektedir. Domatesin yoğun asit içeriği bebeklerimize fazla gelebilir.
Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için böyle besinlerin tüketilmesi gerekir. Domates içeriğinde demir, kalsiyum, potasyum, sodyum gibi mineralleri, A, B12, B6, C vitamini gibi önemli vitaminleri barındırır. Bunun yanında domatesin 100 gramında 17 kalori olduğu için, hamileler için kilo sorunu yaratmaz.
Bağırsak durgunluğu sorunu olanlar, domates tüketirken daha hassas davranmalıdır. Özellikle de irritabl bağırsak sendromu yaşayanların, daha fazla yanma ve şişlik sorunu ile uğraşmaması için dikkatli olması önerilir. Domatesin asitli bir besin olduğu unutulmamalı, fazla asidin mideyi yoracağı belirtilmelidir.
Domates, oksalat bakımından zengindir ve bu madde vücutta kolay bir şekilde metabolize edilemez. Vücuda fazla alımı sonucunda böbrek taşına neden olabilir. Domates ayrıca, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek potasyum bakımından da zengindir. Böbrek sorunları yaşıyorsanız domatesten uzak durmanızda fayda var.
Yemeklerin içerdiği demirin vücutta daha iyi emilmesi için yemeklerle beraber maydanoz, yeşil biber, portakal, mandalina, domates gibi C vitamininden zengin olan sebze ve meyveler yenmelidir.
Domates yüksek su içeriğine rağmen asidik bir sebzedir. Hassas bir mideniz varsa domates mide zarını tahriş edip gaz oluşumunu tetikleyebilir.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir . Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir.
DOMATES KAN YAPAR MI? Domates tüketimi anemiyi yani kansızlığı önler. Domateste bulunan yüksek miktardaki C vitamini demirin emilmesi için gereklidir. Bu da domatesin anemiye karşı koruma sağladığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
Domatesi gebelikte aşermenin anne ya da bebek hiçbir zararı yoktur. Ayrıca domates içerisinde bulunan vitamin ve mineraller bebeğin gelişimine olumlu katkıda bulunur. Domates tüketen gebe annelere faydalı olduğu gibi çok fazla tüketimi bebek için sakıncalı mı sorusuna cevap olabilmektedir.
Pişirilmiş domates, toksinlerden arınmak için tüketilmesi gereken doğru besin seçeneklerinden biridir. organların temizlenmesine yardımcı olur. birçok kanser çeşidine karşı korunmamıza yardımcı olur.
Yumurta da en büyük protein kaynaklarından birisi. Ayrıca içerisinde bebeğin için faydalı olan folik asitleri de barındırıyor. Yumurtayı haftada ortalama 3 kez tükettiğinde bebeğinin hem yukarıda bahsettiğimiz besin öğelerinden yeterince faydalanır hem de kilo alım hızı artar.
Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır.
Bu gıdalar ıspanak, kabak çekirdeği, yumurta, ceviz, doğal ürünler, sebzeler, kefir, yoğurt, ayran, süt ve et olarak sayılabilir. Sayılan bu gıdalar, bebeğin ideal kiloya ulaşması ve sağlıklı olması amacıyla gereklidir.
Özellikle inek sütü, fındık, ceviz, domates, kivi gibi gıdalar pişik oluşumunu tetikleyebiliyor.
Domates alerjisi, tip 1 alerji olarak bilinir. Hem bebeklerde hem de yetişkinlerde görülebilir. Domatese karşı ani tip reaksiyonlar, gıda alerjisi olan hastaların %2.3 ile %40'ı arasında değişen oranlarda görülebilir.
Bebeklerde ve çocuklarda en yaygın görülen 8 alerjen besin vardır; ancak bu besinlerin dışında da alerjik reaksiyona neden olabilen çok sayıda yiyecek vardır. Domates de alerjik reaksiyona neden olan yiyeceklerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri