Durmadan akan suya uyuyor denilebilir de sesi çıkmayan, kıpırdamayan düşmana uyuyor denilemez. fırsat beklemektedir.
2- Yanlış bilinen: Su uyur düşman uyumaz. // Doğrusu: Sü uyur, düşman uyumaz. Yine işin içine su karışmış! Ama makara yapmayı bırakıp bilimsel açıklamasını yapayım size: Sü, 'asker' demek. Yani deyimimiz diyor ki, "Asker uyur, düşman uyumaz." Biz de uyumayalım ve yanlış kurduğumuz deyimler uykusundan uyanalım!
'Su uyur düşman uyumaz' da ders alınacak atasözlerinden birisidir. Bu atasözünün konusu kısaca ele alınacak olursa düşman olan kişinin her zaman tetikte olduğu anlamını çıkarabiliriz.
Su Uyur, Düşman Uyumaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: düşmana karşı her zaman uyanık davranmak gerekir.
Subaşı veya sübaşı, Türkçe bir sözcük olarak hemen hemen tüm Türk devletlerinde “komutan” anlamında kullanılagelmiştir. Türkçede "sü" asker, ordu anlamındadır. Orhun Yazıtları'nda "sü begi" olarak kullanılmıştır. Karahanlılar orduyu sevk ve idare için "sü başlamak" derlerdi.
İlgili 18 soru bulundu
Ardahan Ağzı - Ardahan. Açıklama: LEYAKIL DÜŞMEK: Yorgun düşmek. ŞOĞURT : Salya.
Eski dilde su anlamına gelen kelimeler; "ab ve ma" dır. Bulmacaların klasik sorusudur. cevabı "AB" ya da "MA"dır.
Su uyur düşman uyumaz atasözü, düşmanımızın bize karşı her zaman uyanık olduğu ve bu yüzden bizim de uyanık kalmamız gerektiğin anlatan bir atasözüdür.
Hiç unutmayın ki, su uyumaz. Yerden bulut olur, göğe yükselir, yağmura dönüşür yere iner, yeryüzünü yeşertir, yokuşlardan akar dereleri canlandırır, denize ulaşır, dalgalanır. Her halükârda canlılığını ve uyanıklığını sürdürür.
Eşek Hoşaftan Ne Anlar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birinci Anlamı: Eşek Hoşaftan Ne Anlar sözü, kaba kişilerden herhangi bir incelik ve kibarlık beklenmemesi gerektiğini vurgular. Atasözünde eşek, görgüsüz insanları simgelerken, hoşaf da incelik gerektiren şeylerin sembolü olarak kullanılmıştır.
Eşek hoşaftan ne anlar sözünün doğrusu 'eşek hoş laftan ne anlardır' şeklinde yapılan düzeltmeler(!) doğru değildir. Zira atasözünün devamı vardır ve şu şekildedir: "Eşek hoşaftan ne anlar; suyunu içer, tanesini bırakır."
[1] Bilgisiz, görgüsüz kimse, ince, güzel şeylerin zevkine varamaz; değerini ölçemez.
i. Türk Dil Kurumu Atasözleri Sözlüğü (2009) * Su küçüğün, söz (sofra, yemek) büyüğün. 1. Temel bir ihtiyaç olan su, önce küçüğe verilir, konuşmaya ise ilk önce büyük- ler başlar.
Su Küçüğün Söz Büyüğün atasözünde ''Su'', ''Sus'' anlamında kullanılmıştır. Çünkü eski Türkçede su, sessizlik, suskunluk anlamına gelir. Türk örf ve adetlerine göre büyüklerin olduğu yerde küçükler önce dinleyip sonra söz almalıdır.
Akan Su Yosun Tutmaz Atasözünün Anlamı Nedir? Akansu her zaman kendi yatağını temiz tutar. Böylece hareketsiz kalan suya nazaran mikroplar ve diğer tüm istenmeyen etkenler tamamen arındırılır. Aynı durum insanlar için de geçerlidir.
4- Yanlış bilinen: Güzele bakmak sevaptır. // Doğrusu: Güzel bakmak sevaptır.
(Keçi şarap içerse deveye meydan okur) diye de söylenir. (Sarhoşun aklı gittiği için, hâline, kuvvetine bakmaz, başaramayacağı, perişan olacağı işlere başvurur) demektir.
[1] Davranışlarında denge bulunmayan kimseye dokunma. Sonra sana öyle çılgınca saldırır ki yaptığına pişman olursun.
Maddenin evrenselleştirilmesi ve uygun hâle getirilmesi için lütfen tartışmaya katılınız. Galat-ı meşhur, sözcük veya deyimlerin yaygın olarak yanlış bir biçimde kullanılması sonucu, doğrusunun yerini alması durumudur.
Kısaca deyim açıklaması hakkında detaylar. İpe un sermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Yapılması gereken bir iş konusunda türlü bahaneler üretmek, bazı sebepler ileri sürerek engel koymak' şeklinde ifade edilebilir.
[1] Esirgediğimiz, üzerine titrediğimiz şeye her halde bir zarar gelir.
su' / sû' / سوء
İyi olmayan. Kötü, fena.
Türkçede yer alan su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv sözcüklerine dayanmaktadır. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yüzyıldan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Kelime olarak Orhun Yazıtları'nda kaydedilmiştir.
Su gibi olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok ıslanmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri