Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır. Şibel vana olarak bilinen vanalar, hiç açılıp kapatılmadığı için bazen suyu tamamen kesmez. Su böyle damla şeklinde akmaya devam eder.
Su vanası saat yönünde suyu keser. Yani vanayı soldan sağa doğru çevirdiğinizde suyunuz kesilecektir. Tam tersi durumda, yani vanayı saat yönünün tersine çevirirseniz de su açılacaktır. Vanayı kullanarak suyun seviyesini de ayarlayabilirsiniz.
Hangi Yöne Kapanır? Su vanası sağ tarafa doğru, yani saat hareket yönüne doğru çevrilerek kapatılır.
Küresel vana açma kapama yönü olarak genellikle saat yönünde açma, saat yönünün tersinde kapanma olarak üretilir. Vanayı açıp, kapatmaya çalışırken boşa dönme hissediyorsanız veya tecrübe ediyorsanız üretici ile kısa zamanda iletişime geçmelisiniz demektir.
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır. Bir kelebek vana takarken, gövdeyi diğer boru elemanlarının üzerinde tuttuğunuzdan emin olun.
İlgili 27 soru bulundu
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Peki o telaşla vana hangi tarafa açılır ya da kapanır diye düşünmeye vaktiniz var mı? Elbette yok ve o sebeple su saati vanasının hangi tarafa kapandığını anlatalım. Aslında temel prensip sağ tarafa yani saat yönünde kapanmasıdır. Su vanasını açmak için de saat yönünün tersine yani sola çevrilir.
Vanaların çalışma prensibi çok basittir fakat çok etkili bir sistemdir. Vana açıksa eğer, akışkan olan madde yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket eder. Fakat vana kapalıysa bu akıntı durur. Bunun yanında boru içinde ters yönde akışı engellemek için de vananın içinde çoğunlukla bir engel vardır.
Vana kapandığında neden su sızdırıyor? Vanada moloz bulunuyor olabilir; bu da vananın açık kalmasına sebep olur. Bunu düzeltmek için, vanayı sökmeniz, tüm parçaları temiz suyla durulamanız ve vanayı geri takmanız gerekecektir.
Peteklerin vanası sola doğru açılır. Yani peteğin vanasını sola doğru çevirdiğinizde peteğin içinden sıcak su geçecektir. Tersi durumda da sıcak su peteğin içine uğramayacak, vananın giriş kısmında kalacaktır. Yaşam alanlarının sağlıklı şekilde ısınması için kalorifer peteklerinin açık olması gerekir.
Musluk sökme tarafı sol tarafa sökülür, sağ tarafa takılır ya da sıkılır. Musluk değişimi esnasında musluğu sökmek amacıyla aşırı güç kullanmak, anahtarla musluğu sökerken ters yöne doğru sıkmak musluğun kırılmasına namacıyla olabilir.
Basıncı arttırmak adına gerekli olan suyu basmak için cihazınızın altında yer alan ve genellikle mavi ya da siyah renkte olan vanaya benzer aparatı bulmanız gerekir.
Su saati vanası genel olarak ya apartman girişlerinde yada her dairenin kapı önünde merdiven boşluğunda yer alır. Vanaya ulaştıktan sonra vanayı mümkün olduğunca sıkarak suyu kesmeniz gerekir. Vanayı kapattığınız halde hala su akmaya devam ediyorsa evde kendi başınıza yapacağınız hiç bir şey yok demektir.
Termostatik radyatör vanalar genellikle banyolarda veya duş odalarında önerilmez, çünkü bu tür vanalar, duştan veya banyodan gelen ekstra ısı ile karışır ve yoğuşmayı azaltmak için gereksiz yere radyatörü kapatır.
Ayrıca, tuvaletler, lavabolar ve su ısıtıcıları gibi münferit armatürlerin yakınında da ayrı ayrı kapatma vanaları bulunur. Bu vanalar sıhhi tesisat onarımları gerektiğinde veya acil bir durum meydana geldiğinde, su akışının hızlı bir şekilde kesilebilmesi ve su baskınlarının önlenmesi için kullanışlıdır.
Kombinin önemli parçalarından biri olduğu bilinen genleşme tankının hava alması ya da delinmesi durumunda da kombide su akıntısı meydana geliyor. Plaka eşanjörünün arızalanması, kombinin su kaçırmasına neden oluyor. Isınma ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz klima ve ısıtıcı çeşitleri Trendyol'da sizleri bekliyor.
Şebeke sisteminin basıncı ayarlanmış değerini aştığında, vana kendiliğinden hızlı bir şekilde açılarak fazla basıncı tahliye eder ve şebeke sistemini korur. Sistemdeki basınç değeri, ayarlanmış değere ulaştığı zaman ise, vana darbe oluşturmadan sızdırmaz bir şekilde kendiliğinden kapanır.
Musluk (Ar. masl°k), herhangi bir sıvı ya da gaz akışkanın akışını kontrol eden bir vanadır. Tesisat borularının bitiş noktasında ya da akışkanı muhafaza eden tankın/deponun çıkış noktasında ya da tesisat üzerinde herhangi bir bağlantı elemanı üzerinde bulunabilir.
İki Yollu Vanaların Avantajları:
1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir. 2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
Vana, su ve benzeri sıvıların boru içerisinde akışını durdurmak, akış yönünü değiştirmek veya serbest bırakmak için iki boru arasında hareket eden kapak veya alet olarak tanımlanabilir.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Su Kilidi'ni açma
Denetim Merkezi'ni açmak için yan düğmeye basın (watchOS 9 veya önceki sürümlerde ekranın alt tarafını basılı tutun, ardından yukarı kaydırın). Denetim Merkezi'ni herhangi bir ekrandan açabilirsiniz. Su Kilidi düğmesine dokunun.
Birinci yol, solenoidin (2 kablolu siyah silindir) saat yönünün tersine 1/4 ila 1/2 tur çevrilmesidir. Vanayı kapatmak için solenoidi valf üzerine oturana kadar saat yönünde çevirin. İkinci yol ise açma vidasını aynı şekilde kullanıp vidayı yeterince gevşeterek hava çıkarmaktır (1/4 ila 1/2 tur).
Pilot kontrolden kasıt, valf sızdırmazlığını sağlayan diyafram üzerinde var olan eşit basıncı, bir şekilde bir fark basınç oluşturup, bu fark basınçla diyaframı yukarı doğru hareket ettirmektir. Böylece orifis açılacak, vana pozisyon değiştirecek ve akışkan valfin çıkış tarafına geçecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri