Sulu şartlarda dekara en fazla verimi, Lancer, Warrior, Gage, Nebred, Cheyenne çeşitleri, en düşük verimi ise Yayla-305 ve Köse 220/39 çeşitleri sağlamıştır. Kuru şartlarda da Lancer, Cheyenne, Trimph, Scoutlı ve Nebred çeşitlerinin verimi en fazla, Köse 220/39 ve Yayla-305 çeşitlerinin verimi en düşük olmuştur.
Bu çeşitlerden TANER ve BOZKIR'da, kuraklık dayanımı ve yüksek su kullanım etkinliği özellikleri sayesinde kuruda ekilen mevcut çeşitlere göre verimde yüzde 15-20 artış sağlandı. Kalite açısından TANER'de elde edilen artış yüzde 250, BOZKIR'da yüzde 200 oldu.
Kışlık, beyaz başaklı, beyaz taneli, orta erkenci ve kılçıklı olan Bozkır çeşidi kurak şartlar için tescil ettirilmiştir.
Buğday genellikle sulama yapılmadan yetiştiriliyor. Çok kurak zamanlarda buğdayın çiçeklenme veya süt olum dönemlerinde uygun yöntemle sulama yapılabiliyor. Buğdaylar, en fazla sapa kalkma ve süt olum dönemlerinde suya ihtiyaç duyuyor.
Verim 253 ila 440 kilogram arasında
Proje kapsamında kıraç arazilere uygun ve verimli buğday çeşitleri üzerine araştırma yaptıklarını belirten Aydın, şöyle devam etti: "Birçok buğday çeşidinde çalışmalarımız devam ediyor. 2017'de geliştirdiğimiz durum buğdayında kuru alanda verim, dekar başına ortalama 253 kilogram.
İlgili 19 soru bulundu
Oldukça sağlam bir yapısı bulunan seval buğday çeşidinin soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir tür olduğu bilinmektedir. Gübre ile toprakta tam bir reaksiyon sağlar. Yüksek verimli buğday çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır.
Hüseyinbey | Kuraklığa Rağmen 1136 kg/da ile Rekor !!!
Üreticilerin kuru tarlaya ekim yaptığını belirten Arabacı, "Şu an kuraya (kuru toprağa) da ekim yapılabilir. Ama bugünlerde bir yağmur yağarsa, tavlı toprağa ekersek buğdaylarımız ektiğimiz gibi düzenli çıkar, iyi olur." dedi.
Dekara ekilecek en uygun tohum miktarı Pehlivan ve Golia gibi kardeşlenme kabiliyeti yüksek olan çeşitlerde 18-20 kg, Saraybosna gibi küçük tanelilerde 16-18 kg, Flamura-85, Gelibolu, Tekirdağ, Aldane ve Selimiye gibi iri taneli ve bintane ağırlığı yüksek çeşitlerde ise 20-22 kg/da arasında olmalıdır.
Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu ve en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma başlangıcı ve süt oluşumunda olmak üzere iki kez sulanmalıdır.
Yatmaya ve kışa dayanıklı, kuraklığa toleranslıdır.
Mesela kurak olan bölgelerde buğday, arpa, nohut gibi az su isteyen ürünler, çok su bulunan yerlerde de mısır, domates, roka gibi ürünler ekilebilir.
Tritikale biçerdöverle hasat edilecekse avuç içinde oğlan başaktaki daneler kolayca ayrılıyorsa hasat edilmelidir. Ancak hasat tırpan, orak, veya biçme makineleri ile yapılacaksa biraz daha erken hasat edilebilir. Dane dökme problemi olmadığı için hasat kaybı düşüktür. Dekara verimi 300-400 kg'dır.
Her iki çeşitte kurağa, soğuğa ve hastalılara dayanıklıdır. Esperia çeşidi sulama yapılması halinde bir dekardan 800 kg verim potansiyeli olan bir çeşittir. Ayrıca kıraç alanlarda da verimi oldukça yüksek olup, bu yıl için 0,90 TL'ye alıcı bulmaktadır.
Çorum'un Alaca ilçesine bağlı İsahacılı köyünde ilk kez büyük bir alanda ekilen yerli tohum Hüseyinbey'in hasadı, 20 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek. Çiftçi Orhan Arslan'ın yaklaşık 40 dönümlük alanda ektiği Hüseyinbey'den yüksek verim alınması bekleniyor.
Yapılan gözlemlerde çeşidin ilimiz toprak ve iklim şartlarına gayet iyi uyum sağladığı ve veriminin oldukça yüksek olduğu( 850 kg/dekar) ve çiftçimiz tarafından memnun kalındığı müşahede edilmiştir.
Makineli yapılan ekimde bir dekarlık alana ortalama 16-18 kilogram buğday tohumu ekilmesi yeterlidir.
Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 Mar 29, 2021 Dönüm başına 19 bin 500 fide ekilerek, topraklı tarıma göre 5 kat daha fazla ürünle yıl sonunda dönüm başına 18 ton rekolte aldıklarını ifade etti.
Buğday hasadından sonra mevcut sırtların üzerine pamuk, mısır, soya gibi bitkiler doğrudan ekim yöntemiyle çok daha kolay ekilebilmektedir. Tohum yatağı yukarda olduğu için tav suyu uygulamasında tohum çürümesi ve kaymak tutma sorunu yaşanmamaktadır.
Saf olarak kuru şartlarda 1-4 kg/da, Sulu şartlarda ise 1-6 kg/da, dozlarında potasyum sülfat, magnezyum sülfat, kükürt veya 15.15.15 kompoze gübreleri ile sağlanabilir.
Vegatatif gelişenin ileri devresinde (sapa kalkma) fazla sıcaklık istemeyen bir bitkidir. Buğday, 10-15 ºC'lık sıcaklık, %66 nisbi nem ve az ışık, iyi bir gelişme için optimum şartları ifade etmektedir. Buğday bitkisi için yıllık yağışı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde optimum şartlarda yetişebilmektedir.
En yüksek biyolojik verimi 17 ekmeklik buğday arasında; ortalama 1711 kg/da değeriyle Ceyhan-99 ekmeklik buğday çeşidinde bulmuştur.
Erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup normal koşullarda yatmaya karşı dayanıklıdır. Alternatif bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Kavuz yapısı tohumu sıkı kavradığı için geç dönem yağışlardan az etkilenir.
Kuru şartlardaki ortalama verimi 300 – 350; destek sulama ile 450 - 500 kg/da'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri