Subay ve astsubaylar hizmet dışında da resmi veya sivil elbise ile zati tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Cevap 21: Muvazzaf subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay ve uzman erbaşlar görevleri müddetince veya emekli/müstafi olduktan sonra MKE kurumu tarafından satışa sunulan tabancalardan veya sivil veya askeri şahıslardan toplam 3 (üç) adet silah satın veya devir alabilirler.
2) Dış kaynaktan muvazzaf subaylığa ve astsubaylığa geçirilenlere tabanca ve mermileri bir yıllık deneme süresini tamamlamalarını müteakip verilir. 3) Tahsis edilen teçhizat tabancası ve muhteviyatı, personelin muvazzaflığı süresince devlet malı statüsündedir.
Not : 6136 sayılı Kanunun uygulamasını gösteren, 91/1779 karar sayılı Yönetmelik gereği; askeri personel, (armağan silahlar ile görevde bulundukları müddetçe teçhizat ve bedeli mukabili aldıkları zati demirbaş tabancalar hariç) silahlarını bir başka kişiye devredebilirler.
Madde 46 - Erbaş ve erlerin, sivil memurlara ve sivil şahıslara ait şikayetlerinin işlemi de askerî makamlar vasıtasiyle yürütüldükten sonra ait olduğu makama verilir. Ve o makamın icraatı alınıp şikayetçiye bildirilir. Subay, askerî memur, astsubay ve sivil personelin şikâyetleri de bu tarzda yürütülebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Görev başında veya üniformalı olmadığı müddetçe polis askeri gözaltına alır. Gözaltında işlem yapamaz bağlı bulunduğu kıtaya bildirir. sivil şahısla kavga etmesi durumunda da mahkeme önünde eşit yargılanırlar.
Ateş emri verilmemiş olsa dahi her asker silahını kullanabilir. Ancak silahını kullanılacağı zamanın ve kullanma derece ve tarzının tayini her olayın cereyan ettiği haller ve şartlar göz önünde tutularak silahını kullanacak asker tarafından bizzat takdir olunur.
b. Ancak; Subay, Sözleşmeli Subay, Astsubay, Sözleşmeli Astsubay, Uzman Erbaşlar muvazzaflık, emeklilik ve müstafi oldukları süre içerisinde sivil veya askeri şahıslardan yalnız 1 (bir) adet silah devir alabilirler. c.
En az on yıl görev yapıp Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanlara, istifa veya istifa etmiş sayılmak suretiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılan subay ve astsubaylar gibi; emeklilik durumunda ise, emekli subay ve astsubaylar gibi silah taşıma ruhsatı verilir.
Evet yedeksubay olduğunuz sürece *ordu tarafından size verilen silahı* taşıyabilirsiniz. Yedeksubaylara Garnizon Komutanınızın vb. aksi yönde bir emri olmadığı sürece ve talep ettiklerinde TSK tarafından silah veriliyor. Askerliğiniz sırada taşıdığınız silahın sivil yaşantınız ile hiçbir bağı yok.
Envanterde bulunan başlıca piyade tüfekleri G3, HK33, AKM türevleri ve MPT76 - MPT55 olarak söylenebilir. MPT serisi piyade tüfekleri yerli tasarım ve yerli üretimdir, bu silahlar MKEK, Kale ve Sarsılmaz tarafından üretilirler.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nün 7. maddesinin (C) fıkrasının 2. bendine göre "Devlet malı araç, gereç, silah ve mermisini ihmal nedeniyle yitirmek eylemi "20 ay uzun süreli durdurma" cezasını gerektirmektedir.
subay ve astsubayın (belki de polislerin de) gorevi geregi kendilerine tahsis edilen ve belde taşıdıkları tabanca icin kullanılan tabir. aynı zamanda bir sivilin de evde ya da aracında bulundurduğu kırıkkale, beratta gibi bir sürü klasik tabancaya da bu isim verilir.
b. Emekli/ Müstafi olduktan sonra görevde edindikleri ile birlikte toplamda beş (5) adet tabanca, c. Ayrıca, Görevde/Emekli/Müstafi personel iki (2) adet Yivli Av Tüfeği satın veya devir alabilirler.
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcıları Bakanlar ve yasama organı üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, TBMM Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcıları, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Savunma Sanayi Başkanı ve Emniyet Genel Müdürü ile bu görevlerde bulunmuş olanlara süresiz silah ...
Subay ve astsubay iken TSK Personel Kanunu md. 112/4 uyarınca TSK ile ilişiğini kesilenler hakkında tazminat sorumluluğu doğar bu durumda subay ya da astsubaylar kendine yapılan masrafların 4 katı kadar tazminat öderler.
I.
Madde 112- (Değişik: 26/3/1982 - 2642/15 md.) Muvazzaf subay ve astsubaylar subay ve astsubay nasbedildikleri tarihten itibaren fiilen onbeş yıl hizmet etmedikçe istifa edemezler. Astsubaylıktan subay olanlar hakkında bu yükümlülük astsubay çavuşluğa nasıp tarihinden itibaren hesap edilir.
Türk Silâhlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubayların barışta her yıl 30 gün yıllık planlı izin hakları vardır. Bu müddete yol dahil değildir. Ayrıca kısa süreli mazeretlerde kullanılmak üzere 15 güne kadar yıllık mazeret izni verilebilir.
b. Yaş Şartı: Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının biri itibariyle 27 yaşını, lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar için 32 yaşını bitirmemiş olmak.
Asker ve polis güvenlik personelinden görevden istifa edenlerin silah taşıma ruhsatları iptal edilmiyor, infaz koruma baş memurlarından kendi isteği ile istifa eden veya başka bir kuruma naklen geçen, başka kurumdan emekli olanların silah ruhsatları iptal ediliyor.
Bu duruma neden olan birçok faktör sayılır. Askerde silahı kaybetmenin cezası ise 3 ay ve 24 ay arasında değişim gösterir. Kayıp olan silah bedeli silahı kaybetmiş olan kişiden tazmini yapılır. Ceza işlemi tamamlandıktan sonra da kalan gün sayıları kadar askerliğe dem eder.
Kimliğinizi gösterince askeri personelin zati tabancasını üstünde taşıdığını bilecektir kolluk görevlisi. Akabinde şüphe duymasını gerektirecek bi durum varsa zaten olay farklı boyuttadır. Önleme araması sırasında kimlik gösterdikten sonra polis yada jandarma askeri personelin üstünü aramaz.
Buna göre tehlike veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla askeri ceza mahkemesi kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde birlik komutanının veya amirinin veya adli müşavirin yazılı emri üzerine, askeri mahallerde askeri hakimler hariç kişilerin üstü, araçları, özel kağıtları ve eşyasının aranabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri