SÜBHANALLAH DEMENİN FAZİLETİ NEDİR? Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Her kim sabah ve akşam yüz defa Subhanallahi ve bihemdihi derse, bundan daha fazlasını okumayan hiçbir kimse, o adamınkinden daha faziletli bir amel işleyemez.
Allah kusursuzdur. Subhanallah demek ile kulun tüm bunların bilincinde olduğu ortaya çıkar. Allah'ın razı olacağı zikirlerden, tesbihlerden biridir. Allah katında bunun bilincinde olarak Subhanallah diyen bir kul sevap alır.
Allah her bir kulun gücüne göre onun için takdirde bulunmuştur. Kulun gücü nasıl yetiyor, ne kadar kazanabiliyorsa takdiri ona göre yapmıştır. Hiç kimse bunu anlayamaz. Biri ancak gerçek manada “subhanallah” deyince, gerçek manada “elhamdulillah, Allahu Ekber” deyince bunu anlar.
Bu zikrin 100 kere okunduğu yerlerden şeytanın uzaklaşacağı söylenmektedir. Aynı zamanda bu zikri okumanın daha pek çok faydası da bulunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz: Bu zikir 100 kere okunduğunda insanın günahları affedilir.
“Bir kimse günde yüz defa sübhânallâhi ve bi–hamdihî derse, onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır.” (Buhârî, Bed'ü'l–halk 11; Daavât 64, 65; Müslim, Zikir 28. Ayrıca bk. Tirmizî, Daavât 59, 62; İbni Mâce, Duâ 14.)
İlgili 34 soru bulundu
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
Subhanallah, Allah'ın rızası için yapılan tesbihatlarda geçen zikirlerden biridir. Bunun bilinciyle Allah'ı anan ve Subhanallah diyen mümin sevap kazanır.
1- Subhanallah: Allah'ın 99 isminde biri olan Sübhan, her türlü noksandan ve kusurdan uzak olan yüce yaratıcı manasına gelir. Allah'ın yarattığı güzellikler ve hikmetler karşısında hayrette kalan mümin kullar, Subhanallah diyerek Allah'ın her türlü zaaftan münezzeh olduğunu ifade ederler.
Her namazdan sonra 33 defa 'Subhânallah', 33 defa 'Elhamdülillah', 33 defa 'Allahu ekber' derseniz, tamamı 99 eder; yüzün tamamında da 'Lâ ilâhe illallah, vahdehû lâ şerîke leh, lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr. ' derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa bağışlanır.”
Hadis'lerde ise Subhanallah ifadesi; "Allah'ın tüm olumsuz sıfatlardan uzak bilinmesi" şeklinde açıklanmaktadır. Eski Türk meallerinde, örneğin Karahanlılar Türkçesi ile yapılan meallerde Subhanallah ifadesi; Arıg Allah olarak çevrilmiştir. Kazakça'da ise "Pak Allah" ifadesi ile çevrilmektedir. gibi anlamlara sahiptir.
> Resûl-i Ekrem Efendimiz şöyle buyurmuştu: “Sübhânallah demek bir sadakadır. Elhamdülillah demek bir sadakadır. Lâ ilâhe illallah demek bir sadakadır.
Maşallah; beğenilen veya takdir edilen bir şey görüldüğünde, "Allah nazardan saklasın" anlamında kullanılan bir söz. Kem gözlerden koruduğuna inanılarak, yazı şeklinde, canlı veya cansız varlıkların üzerinde de taşınır.
Sübhanallah tesbih zikri; Allah'ın zatında, sıfatında ve fiillerinde tüm kusurlardan ve noksanlıklardan uzak demektir. ELHAMDÜLİLLAH: "Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, hamd Allah'adır" gibi övgü ve saygı anlamı taşıyan bir söz öbeğidir. ALLAHU EKBER: "Allah en büyüktür" diyerek Allah'ın yüceliği belirtilir.
Sübhanallah,"Allah noksanlardan münezzehtir." anlamına gelmektedir. Elhamdülillah,"Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, hamd Allah'adır." anlamına gelmektedir. La ilahe illallah,"Bil ki! Allah'tan başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur" anlamına gelmektedir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Tesbihatın Türkçe anlamı 'Bütün noksan sıfatlardan münezzeh olan Allah'tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür. ' Arapça yazılışı ise 'Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber' şeklinde Arapça yazılarak okunmaktadır.
Hz. Ali radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona ve Fâtıma radıyallahu anhâ'ya: “Yatağınıza girdiğiniz zaman –veya istirahate çekildiğiniz zaman– otuz üç defa Allahü ekber, otuz üç defa sübhânallah, otuz üç defa da elhamdülillâh deyiniz.” buyurdu.
Bir hadiste bildirildiğine göre; bir kişi sabah vakitlerinde 100 defa akşam vakitlerinde ise yine 100 defa tekbir getirirse o gün içerisinde, bir benzerini yapmış biri dışında kimseden daha büyük bir amel işleyemez.
Uyumadan önce' '33 SUBHÂNALLÂH 33 ELHAMDULİLLÂH ve 34 ALLÂH-U EKBER'' okumanın fazîletleri - YouTube.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
Bir hadis-i şerifte, (Gafiller arasında Allahü teâlâyı anan, kuru ağaçlar arasındaki yeşil ağaç gibidir) buyuruluyor. TV'de de, günah olmayan bir şey izlerken tesbih çekmenin mahzuru olmaz.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Bir şeyler yedikten ve içtikten sonra kendisine hamd eden kulundan, Hazret-i Allah elbette razı olur.” “Allâhü Teâlâ, kuluna az olsun çok olsun bir nimet ihsan ettiğinde kul bunlara karşılık 'Elhamdülillah' derse elbette kulun bu hamdi, o nimetten daha faziletli olur.”
Elhamdülillah kelimesi, "Hamd Allah'a mahsustur; Allah'a hamdolsun, şükürler olsun." anlamına gelmektedir. " Şükür Allah'adır.” anlamını ifade eden bir sözcüktür.
“Ya Allah” ism-i şerifini zikreden Allah'a yakınlık meydana getirir. Zikir ne kadar fazla yapılırsa, yakınlık o kadar artar. Zikirden ne kadar gafil olunursa o kadar Allah'tan uzaklaşılmış olur. “Ya Allah” ism-i şerifini zikreden kimsenin kalbine Allah'u Teala'nın heybet ve büyüklüğünü yerleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri