Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak anlamı taşır. Kişisel değerlendirme yapmak, kendi görüşlerini belirtmek anlamı anlamlarını taşır. Objektif kavramı ise bunun karşıt anlamlarını içeren ifadeleri temsil eder.
Latince kökenli olan ve dilimize Fransızca üzerinden geçen subjektif kelimesinin anlamı olaylara kendi görüş açısıyla bakmak, olayları kendi görüş açısıyla değerlendirmek, bireysel ve kişisel değerlendirme yapmak olarak özetlenebilir. Objektifliğin tam zıttı olan bu durum, taraflılık, öznellik olarak ifade edilir.
Subjektif (öznel) ise kişiye özgü olan, herkes tarafından kabul görmeyen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi duygularından, ideolojisinden, inancından, kanaatinden hareketle bir nesneyi, olguyu değerlendirme tutumuna verilen addır.
Subjektif TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. Subjektif Fransızca kökenli bir kelimedir. Genelde Türkçe içerisinde objektif ile karıştırılabilir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında ise subjektif kelimesinin anlamı 'öznel' şeklinde yer almaktadır.
Objektif kısaca tarafsız olmak demektir. Ortaya atılan bir düşünce hakkında karşı tarafların etki ve düşünceleri altında kalmadan, doğru olan düşünceyi söyleyebilmektir.
İlgili 39 soru bulundu
Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak ve kendi görüşlerini belirtmek anlamlarını taşırken, objektif kavramı bunun karşıt anlamlarını içeren ifadeleri temsil eder. Türk Dil Kurumuna göre objektif; tarafsız kalma ve tarafsız olma anlamlarını taşıyan bir kelimedir.
SUBJEKTİF VE OBJEKTİF ARASINDAKİ FARK
Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak anlamı taşır. Kişisel değerlendirme yapmak, kendi görüşlerini belirtmek anlamlarını taşır. Objektif kavramı ise bunun karşıt anlamlarını içeren tarafsız olmayı ifade eder.
Semptom subjektif bir kavramdır, hasta tarafından gözlenir ve doğrudan ölçüm yapılamaz, oysa bulgu başkaları tarafından objektif olarak gözlemlenebilir.
Herhangi bir şahıs aynı şartlarda aynı ölçümü yapsaydı aynı sonuçları elde edecekti. Bu itibarla olaylar ve onlar arasındaki ilişkiler subjektif ve objektif olmak üzere iki gruba ayrılır. Subjektif, insanın kendi benliğinde tattığı, zevkine vardığı ve varlığı da ancak o insan ile süren izafi bir gerçektir.
Objektif, Türkçede en çok tarafsızlık olarak kullanılır. Objektif olmak denildiği zaman kendi duygu ve düşüncelerini katmadan olaylara yaklaşmak akla gelmelidir. Objektif sözcüğü özne/öznel anlamına gelen subjektif sözcüğünün tam zıttıdır. Objektif insan yaşadığı şeylere karşı tarafsız olarak bakabilen insandır.
Felsefede subjektiflik fikirlerin temeline özneyi koyar. Nesnelerin ve genel yargıların hiçbir anlam taşımadığı bu akımda fikirler ve kararlar öznenin merkezde olduğu fikirlerdir. Öznellik felsefesinin idealizmle benzerlikleri görülmektedir.
Gerçek iradeyi araştıran yoruma sübjektif yorum denir. Tarafların birbirine uygun gerçek iradelerinin belirlenemediği durumlarda objektif yoruma başvurulur; bu bağlamda makul ve dürüst bir kişi söz konusu şartlar altında irade açıklamasını nasıl anlayacak ise irade ona göre yorumlanır.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
Sübjektif Ahlak Kuralları : Kişilerin bizzat kendi nefislerine karşı nasıl davranmaları gerektiğini belirlerler ki, bunlara sübjektif ahlak kuralları diyoruz. Kötü düşünmemek, yalan söylememek gibi davranışlar buna örnektir.
Kişisel görüşlerden ve yargılardan uzak, nesnel.
1 Tekil şahıs ile anlatılan tüm öneri ve tavsiyeler öznel anlatım olma özelliği taşımaktadır. Öznel anlatımda konuya objektif olarak bakılmaz taraflı olma özelliğini taşımaktadır.
Sübjektif değer teorisi ekonomik mal ve hizmetlerin değerinin onların üre- timinde kullanılan faktörlerin doğası ya da emek miktarından değil, fakat tüketicinin/alıcının kendi amaçlarının gerçekleştirilmesi ve ihtiyaçlarının tatmininde bu mal ve hizmetlere isnat ettiği önem ve faydadan doğduğunu öne süren teoridir.
Sübjektif sağlık; bireyin biyo-fizyolojik, sosyal ve ruhsal yönden kendi durumunu algılaması halidir. Yani birey, hasta olmadığı halde kendisini hasta ya da hasta olduğu halde kendisini sağlıklı olarak algılayabilir.
Objektif olmak, nesnel yani tarafsız olmak anlamına gelir. Öznelliğin karşıtı olan nesnellik ya da tarafsızlık, bir durum karşısında görüş ve duyguları göz ardı etmek demektir. Başka bir ifadeyle ortaya atılan bir düşünce hakkında tarafların etkisi altında kalmaksızın doğru olanı çıkarabilmektir.
Çünkü sanat bir bilim değildir. Somut verilerden hareket etmez. Sanatın bilimlerden ayrılan yönü subjektif oluşudur. Sanat sanatçının isteklerini, beklentilerini, düşlerini kendince ifade etmesidir.
Belirti veya semptom; hasta tarafından fark edilen bir durumdur. Semptomlar, hastanın anlattığı şikayetlerdir. Semptomlar ve bulgular genelde karakteristik değillerdir ancak bunların çeşitli kombinasyonları belirli tanıları düşündürür, Tanı aralığını daraltmakta yardımcı olur.
ölçülemeyen belirtilerine subjektif belirti veya semptom denir. Örneğin ağrı, baş dönmesi.. Sadece hasta tarafından hissedilmeyip muayene eden hekim tarafından, dışarıdan da görülebilen, algılanabilen belirtilere ise objektif belirti veya bulgu (sign) denir.
Sübjektif Şart
İkinci şartımız edimler arasındaki açık oransızlığın zarar görenin zayıf durumundan yararlanılarak yaratılmasıdır. Zarar görenin zayıf durumundan sözleşmenin kurulduğu anda yararlanılmalıdır. Zayıflık kişisel bir zayıflık olabileceği gibi ekonomik (parasal) bir zayıflık da olabilir.
Öznel (Sübjektif) Tarafsızlık
Hâkim, tarafların üstünde olmalı ve kararlarını kişiyi göz önüne almaksızın vermelidir. Öznel tarafsızlığın belirlenmesinde bir hâkimin belirli bir davada taraflara yönelik ön yargılı ve taraflı bir tutumunun veya kişisel kanaatinin bulunup bulunmadığı rol oynamaktadır.
Objektif veya lens, fotoğraflanacak konunun odak noktasında film emülsiyonuna veya sensöre, ışığın iletilerek görüntünün oluşmasını sağlayan, mercek veya mercekler topluluğudur. Objektifin fikir babası Aristo olarak bilinir. Fakat yaptığı düzeneği kaydedebilecek film ancak 18 yüzyılda icat edilebilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri