İçinde nişasta barındıran malzemenin (pirinç, kavun çekirdeği gibi) önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması, ardından taş değirmenlerde ya da havanda öğütülmesiyle elde dilen kremsi kıvam 'sübye' olarak adlandırılıyor.
Sübye avlanmaktan çok diğer balıkları avlamak için tercih edilir. Sübye ile balık avı oldukça bilinen bir taktiktir. Akya ve levrek gibi balıkları avlamak için oltanızın ucuna sübye ile yem yapabilirsiniz. Sübye balığının fiyatını merak edenlere de kilosunun 75 TL civarında olduğunu belirtelim.
Sübye, kavun veya badem çekirdeklerinin ezilmesiyle ortaya çıkan özdür. Sübye şerbeti, kavun çekirdeği ile yapılabildiği gibi badem özüyle de servis edilebiliyor.
Kavun çekirdekleri ayıklanıp yıkanıp kurutulur ve 1 yıl bekledikten sonra özel taş dibeklerde dövülüp macun gibi yapılıp su ile karıştırılır, süzülüp şekeri ayarlanır 2 gün içinde tüketilirmiş. Artık dibek yerine öğütücü kullanıyoruz. Sübye sefarad mutfağının Anadolu'ya kazandırdığı bir lezzet.
Sübye için yarım su bardağı kurutulmuş kavun çekirdeği, yarım su bardağı şeker ve 1 litre suyu kullanılıyor. Ayıklanıp yıkanan ve son olarak kurutulan kavun çekirdekleri 1 yıl bekledikten sonra taş dibeklerde dövülüp macun kıvamına getiriliyor. Ardından süzülüp şekeri ayarlanan sübye 2 gün içine tüketiliyor.
İlgili 41 soru bulundu
Kalamar, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Hanefi mezhebine göre midye ile aynı hükme tabi olduğundan mürekkep balığı (sübye) yemenin caiz olmadığı anlaşılmaktadır.
Sarımsakların kabuklarını çıkarıp incecik dilimleyin, yapışmaz tavaya zeytin yağını koyup kızdırın sarımsakları atın, 30 saniye kavurup kokusu çıkınca suyunu süzdüğünüz sübyeyi içine atıp, üzerine tuz serpin tavanın kapağını kapatıp suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Osmanlı mutfağında tatlı yapımında kullanılan malzemeler arasında yer alan sübye, pirincin sıcak suda bir müddet bekletilip yumuşamasından sonra taş değirmenlerde ya da havanda öğütülüp çok ince süzgeç veya tülbentten geçirilerek elde edilen kremsi kıvamdaki pirinç ürünüdür.
Merhabalar İzmir 'de kavun sütüne #sübye denir. İzmir'in sokak lezzetlerinden biridir. Evde sütünüz mü yok .. bundan sonra yediğiniz kavun çekirdeklerini atmayıp değerlendirebilirsiniz ayrıca vegan ve süte alerjisi olup böyle bir tarif arayan herkese gelsin.
Sübye: İzmir'in geleneksel içeceklerinden olan sübye , kurutulmuş kavun çekirdeğinin toz haline getirilerek su ve şekerle kaynatılıp süzülmesiyle yapılmaktadır.
Temizlenmiş Sübye'leri birer parmak kalınlığında şeritler halinde doğrayın. Bir kaseye sübyeleri alın ve üzerine maden suyu, süt, tuz ve şekeri ilave edin. Ardından güzelce karıştırın ve buzdolabında tercihen bir gece bekletin. Bir gece bekletecek zamanınız yoksa 4 - 5 saat bekletebilirsiniz.
yüksek kolin içeriği sayesinde. sindirim sistemini düzenler. kabızlığı ortadan kaldırır. akşam yatmadan önce.
Yırtıcı hayvanlardır. Balık, karides, yengeç ve diğer yumuşakçalarla beslenirler. Bazen balık sürülerine dalar veya ufak mürekkepbalığı kolonilerini takip edip karınlarını doyururlar. Mürekkepbalığı, avına arkasından yaklaşıp omuriliğini ısırarak kopartır ve felç etmek suretiyle öldürür.
Uykunun düzene girmesini ve güne başlarken güzel bir şekilde başlanmasını sağlamaktadır. Sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olur. Kabızlık problemlerinin geçmesinde oldukça etkilidir. Özellikle yaz mevsiminde buzla servis edildiğinde ferahlatıcı bir etkisi bulunur.
Beyaz damarların içine yerleştirilmiş olan kavun çekirdeği kurutulmuş bir şekilde de tüketilebilir. Aynı zamanda bu çekirdekler toz haline getirilip de tüketilmektedir. Sağlığa pek çok yararı olan kavun çekirdeği istenilen şekilde tüketilebilir.
Türk Dil Kurumu'na göre Sübye, "Mürekkep balığı" ve "Badem içi, ezilmiş sarımsak, kavun çekirdeği vb.nden yapılan boza koyuluğunda sıvı" anlamlarına gelmektedir.
Sübye Osmanlı mutfağında tatlı yapımında kullanılan malzemeler arasında yer alan sübye, pirincin suda bir müddet bekletilip yumuşamasından sonra taş değirmenlerde ya da havanda öğütülüp çok ince süzgeç veya tülbentten geçirilerek elde edilen kremsi kıvamdaki pirinç ürünüdür.
Sübye hazırlanırken şerbetlerden ayrı bir yol izlenir. Bizde sübye çıkartmak olarak bilinen yöntemle pirinç, badem, ceviz, Antep fıstığı, kavun çekirdeği, kabak çekirdeği ve hatta hıyar çekirdeği gibi tanelerin havanda dövülüp ardından az miktarda su katarak süzülmüş haline sübye denilir.
Sübye için: 1 su bardağı kırık pirinç Su.
Sütlaç, muhallebi, tavukgöğsü ve kazandibi tatlılarının lezzet sırrını açıklıyorum 😍 Özellikle Osmanlı ve Geleneksel Türk mutfağında sütlü tatlı hazırlanırken kullanılan malzemelerin en önemlilerinden biri de sübye dir.
Sütlaç İçin:
2litresüt. 1,5su bardağıtoz şeker. 1su bardağısübye. 1/2çay kaşığıtuz.
Ayvalık restoranlarının meze menüsünde önünüze çıkacak bir diğer mezelerden birisi de beğendili sübye. Sübye, genellikle kalamarla karıştırılan bir deniz böceği türü. Ayıklanan sübyelerin defneyaprağı ve şaraplı suda haşlanmasından sonra, kese gibi olan kısmına karides ve beğendi konmasıyla yapılıyor.
Sübye İzmir'e İspanya'dan göç eden sefaradlar tarafından getirilmiş. İspanya'da hala horchata adıyla biliniyor. İspanya'da daha çok chufa bitkisinin tohumundan yapılıyor olsa da kavun ve karpuz çekirdeği ve pirinçten yapıldığı da oluyor.
Sübye; (mürekkep balığı) kalamar ve ahtapot gibi kafadan bacaklılar familyasından bir deniz canlısıdır. Hazırlanışı aynen kalamarda olduğu gibidir ve bizim gibi birçok kişiye göre kalamardan daha lezzetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri