Suç işleme sebebiyle boşanma davası açabilmek için eşlerden birinin suç işlemesi gereklidir, fakat yeterli değildir. Bu suçun, küçük düşürücü bir suç olması gereklidir.29 Nitekim TMK m. 163 hükmünde, eşlerden birinin küçük düşürücü bir suç işlemesinin boşanma sebebi oluşturacağı vurgulanmaktadır.
Hırsızlık küçük düşürücü bir suçtur. Bu sebeple eşinize küçük düşürücü suç işleme sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz. Ancak bu sebebe dayanmak için suçun evlendikten sonra işlenmiş olması gerekir.
Bu sayede boşanma sürecini takip edebilecektir. Cezaevinde bulunan kişi şayet bir yıl ve daha fazla süreli bir hapis cezası ile hükümlü ise bu kişinin kanun gereği kısıtlıdır ve kendisine bir vasi tayin edilmesi gerekmektedir. Kendilerine vasi tayini yapılmış kişiler kanun gereği boşanma davalarını kendileri açamazlar.
Suç işleme sebebiyle boşanma özel, nisbi ve kusura dayalı bir boşanma sebebidir. Suç işleme sebebiyle boşanma Türk Medeni Kanunu 163. Maddesinde düzenlenmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma için duruşmaya gitmek şarttır.
Ülkemizde açılan boşanma davalarında avukat şartı yoktur. Boşanma davaları önemli davalardandır. Kişinin geleceğini maddi durumunu şekillendiren bir dava türü olduğundan dolayı bilinçli ve hukuka uygun olarak düzenlenmesi gerekir.
Yargıtay uzun süre eşler arasında cinsel birliktelik kurulamamasını boşanma sebebi saymaktadır. Yargıtay kararlarına göre; sağlık açısından cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca olmayan fakat uzun bir süre cinsel ilişkiye girmeyi reddeden eş kusurludur ve boşanma sebebi olarak bu durum öne sürülebilmektedir.
3. Onur Kırıcı Davranışın İspatı
Onur kırıcı davranış sergilenmesi Medeni Kanunumuz gereğince boşanmanın özel sebepleri arasında yer almakta olup, mutlak boşanma sebebidir.
Çekişmeli boşanma davasını oluşturan sebeplere örnek vermek gerekirse tarafların; boşanmak istememesi, çocuk varsa velayetinin kimde kalacağının sorun olması ya da nafaka miktarında bir sorunun ortaya çıkması çekişmeli boşanma davasının gerekçelerini oluşturmaktadır.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Tek celsede ve anlaşmalı boşanmak için boşanmak isteyen iki kişinin de birlikte başvurması gerekir. Birlikte başvuramıyorsanız en azından biriniz diğerinin davasını kabul etmelidir. Mahkeme her iki tarafı da dinlemeli ve baskı altında kalmadan, özgür iradelerini kullandıklarına kanaat etmelidir.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Boşanma davasında avukat olmadan takip edilen anlaşmalı boşanma davası ücreti: 900-1000 TL. (Sadece mahkeme veznesine yatırılan harç tutarı ortalamasıdır.)
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.
Boşanma davasında hâkim boşamazsa, davanın reddi gerçekleşmiş olur.
Evliyken başka biriyle yaşamak, yani evlilik birliğini devam ettirirken başka biriyle aynı evde yaşamak, zina suçunun bir çeşidi olarak değerlendirilebilir. Zina suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 239. maddesinde düzenlenmiştir ve üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
Hangi Durumda Hakim Boşamaz? Boşanma davası kusurlu eş tarafından açılmış ise ve diğer eş kusurlu olmayıp boşanmak istemiyorsa Mahkeme talep bakımından Red Kararı verecektir. Bu durumda boşanma gerçekleşmez. Talep edenin boşanma isteminden vazgeçmesi halinden boşanma gerçekleşmeyecektir.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Boşanma davasında ilk duruşmada hakim ne sorar; boşanma davasının nedeni davanın da sürecini etkilemektedir. Hakim, evliliğin sonlandırılmasını gerek görmek için tarafların emin olmasını aynı zamanda nedenlerini mahkemeye bildirirken çelişki içinde kalmadıklarına dikkat etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri