Türkçede suç ve günah kavramları sık sık birbirinin yerine kullanılır. Bu nedenle günahsız kelimesi suçlunun zıt anlamlısıdır.
Karşılığı üzerinden bu kelimenin zıt anlamlısını ele alabilir ve cümle içerisinde veya tek başına kullanabilirsiniz. Masum kelimesinin zıt anlamlısı olarak, 'suçlu' sözcüğü kullanılabilir.
Zıt anlamlı kelimeler anlamca birbirinin tam tersi anlamı ifade eden kelimelere denilmektedir. Zıt anlamlı kelimeler yerine karşıt anlamlı kelimeler de denilebilmektedir.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
Suçluyu anlamak… Peki suç nedir: “Suç, yanlış ya da zararlı olduğu için yasaklanan ve bazı durumlarda cezalandırılan davranış. Hukuki anlamda suç, bir toplumdaki hukuki kurumlar tarafından ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımına bağlanmış fiildir. Suçu gerçekleştiren kişiye suçlu denir.”
İlgili 15 soru bulundu
Suçu işleyen kişiye suçlu veya fail denir. Hukukî anlamda bir kimsenin suçlu kabul edilebilmesi için suçun o kimse tarafından işlendiğinin hukukî süreçler sonucunda ispatlanması gerekir. Suçlu olabileceği düşünülen kişi "şüpheli", bir suçlama ile mahkemeye sevk edilen kişi "sanık" sıfatını taşır.
Mağdur, kendisine karşı işlenen suç nedeni ile doğrudan zarar gören veya bu suretle ekonomik kayba uğrayan kişi olarak tanımlanabilir.
Şimdi bu konuda ele alacağımız diğer zıt anlamlı sözcüklerden bazılarına bakalım. Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Cevap kelimesinin zıt anlamlısı nedir sorusunun cevabı soru ve sual kelimeleridir.
Ak ile kara kelimeleri birbirinin zıt anlamlısı olarak belirtilmiştir.
Zıt kelimesinden türetilmiş bir kelime olduğu için ek aldığında hatalı yazımlara rastlanmaktadır. Bu kelime genellikle zıttı olmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı zıddı olmak şeklinde olmalıdır.
Ant kelimesine baktığımızda eş anlamlısı olarak yemin kelimesi karşımıza çıkmaktadır. Antın eş anlamlı kelimesi yemin olsa da farklı kelimelerde bu kelime yerine kullanılmaktadır. Buna göre kasem ve ahit kelimeleri de antın eş anlamlısı olarak tercih edilebilir.
Suçlu kelimesinin anlamca karşıtı düşünüldüğünde zıt anlamlısı kolayca bulunur. Suçlu kelimesinin zıt anlamlısı '' masum'' kelimesidir.
Suç işlemiş, suçu olan (kimse), kabahatli, mücrim.
Suçsuz Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Masum, saf ve temiz sözcükleri suçsuz kelimesiyle aynı anlamı taşıyor.
Mûsâ'nın (a.s.) asâsının yılana dönüşmesi ve elinin parıltılı bir ışık vermesi (el-A'râf 7/106-108) Hz. Îsâ'nın (a.s.) kuş şekline soktuğu çamuru canlandırması, ölüleri diriltmesi, anadan doğma körleri ve alaca hastalığına tutulanları iyileştirmesi (Âl-i İmrân, 3/49; el-Mâide, 5/110) gibi örnekler hissî mucizelerdendir ...
Mucize ya da tansık; bilimsel yasalarla açıklanamayan ve ilahî güçlere mâl edilen, inananları tarafından hoş karşılanan, sıra dışı olay.
Mucize Çeşitleri
Kelam âlimleri mucizeyi tasnif ederek hissi, haberi ve akli mucizeler şeklinde üç grupta toplanmıştır. Bunlar tabiat kanunlarının normal akışının dışında meydana gelen ve insanların duyularına hitap edem mucizelerdir.
Ham kelimesinin birden fazla zıt anlamı bulunur. Bunlar; idmanlı, yetişmiş ve olgundur. Ham kelimesinin zıt anlamları bunlardır.
Okul kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Okul kelimesi, 'okuyup yazmadan başlayarak, en yüksek düzeyde bilim, sanat ve diğer gerekli bilgileri vermeye yarayan çeşitli dereceleri bulunan eğitim öğretim yuvası' olarak da açıklanmaktadır.
Sevgi kelimesinin zıt anlamlısı ise nefret olarak bilinmektedir. Nefret kelimesi ise bir kişiye karşı duyulan olumsuz duygu olarak ifade edilebilir. Sevgi kelimesinin zıt anlamlı kelimesi nefret olarak bilinmektedir.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Türk Ceza Kanununun 47. Maddesinde (1) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlünün hayatı boyunca devam eder, kanun ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilir.
Yazarlara göre mağdur, “suçtan doğrudan doğruya zarar gören kişidir. Başka bir anlatımla mağdur, suçtan korunan hak ve menfaati ihlal edilen kişidir” (Nur Centel-Hamide Zafer, Ceza Muhakemesi Hukuku El Kitabı, İstanbul 2006, s. 53).
Suçun konusuna göre suçları zarar suçları ve tehlike suçları şeklinde ikiye ayırabiliriz. Fiile suçun konusunun zarara uğratıldığı suçlara zarar suçları denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri