Deniz yılanları Hint Okyanusu'ndan Büyük Okyanus'a kadar ılık sahil sularında bulunurlar. Tamamının yüzgeç benzeri bir kuyruğu bulunur ve çoğu onlara yılan balığı benzeri bir görüntü kazandıran yandan basık bir vücuda sahiptirler.
Balıkçılar fazla tuzu vücuttan atamadığı için tuzlu suyu tercih etmezler. Adriyatik ve Akdeniz'de deniz yılanı yoktur.
Kimi karada, kimi suda yaşar. Karadaki yılanların çoğu toprak üstünde ve kumluk yerlerde yaşasa da kimi toprak altında, kimiyse ağaçlarda yaşamayı tercih eder.
Yani su yılanlara engel değildir. Hepsi, uzuvları olmasa bile onları karada (ve ağaçlarda ve dağlarda) iten aynı dört hareketi kullanarak yüzebilir. Bazı yılanlar suyun içinden geçmek için sızar ve bazıları suya batar, ancak hepsi çevrelerinin bu zorlu bölümünde gezinebilir.
Deniz yılanları, Hint ve Pasifik okyanuslarının kıyı sularında bulunur. Kızıldeniz'e, Atlantik Okyanusu, Karayip Denizi bulundukları bazı yerlerdir .
İlgili 33 soru bulundu
Deniz yılanları, su içinde ısırma eğilimde olmazken, sudan çıkarıldıklarında daha agresif davranışlar sergilemeye başlıyorlar; öyle ki raporlanan ısırmaların ölümcül olanları dahil büyük çoğunluğu, yılanları sudan çıkaran balıkçılara karşı oldu.
Deniz yılanları Hint Okyanusu'ndan Büyük Okyanus'a kadar ılık sahil sularında bulunurlar. Tamamının yüzgeç benzeri bir kuyruğu bulunur ve çoğu onlara yılan balığı benzeri bir görüntü kazandıran yandan basık bir vücuda sahiptirler.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Kirpiler yılanların en büyük düşmanlarıdır. Kirpilerin azalması ve göçmen kuşların da gecikmesi, yılanların daha fazla olmasına neden oldu.
Sıkıştırıldıklarında, yakalanmaya çalışıldığında ve üzerine basıldığı durumlarda saldırgan olabilirler fakat hiçbir zaman durup dururken yani tehlike hissetmedikleri durumda saldırgan davranışlar sergilemezler. Bu nedenle yılanla karşılaşılması durumunda yılanı rahatsız etmeden yolunuzu değiştirmeniz yeterlidir.”
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor. Mavi pencereli beyaz evlerin vazgeçilmezi ise bahçesine dikilen begonvilleri, fesleğeni ve kapı önüne gömülen nazar boncuğu oluyor.
Gündüz aktif olan yılan, ağırlıklı olarak suda vakit geçirir ve 20 dakikaya kadar dalabilir. Çoğunlukla nehir, ırmak ve göl yakınlarında bulunurlar. Sudan çıkmış dallarda güneşlenirken kış uykusu ve yumurta bırakmak için kıyıya gelirler. Bu yılan türü zehirli değildir.
Yılanlar az su içseler de ıslanmak, yani kendilerini nemli tutmak için suya ihtiyaç duyarlar.
Sırt tarafı gri, siyah/beyaz lekeli, bazen de siyahımsı yahut belirsiz dağınık lekelidir. Beyazımsı veya kirli beyaz lekeler gövdenin ön taraflarına doğru barizdir.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
Gözlem Bilgileri. Zonguldak'ın Filyos ilçesinde gözlemlediğimiz yavru bir damalı su yılanı (Natrix tessellata). Nehir kıyısında bir taşın altında birçok yavru yanında saklanırken denk geldik. Aynı şekilde şaşırtıcı bir şekilde yılanımsı kertenkele (Anguis colchica) türü de onların yanında saklanıyordu.
Evinizin etrafında yumurtlayan tavuklarınız ve civcivleriniz varsa, tüm duyuları son derece gelişmiş olan yılanlar, onların kokusunu alır ve yiyecek bulmak için evinize yaklaşır. Aynı şekilde evinizin etrafında fare ve benzeri kemirgenlerin olması, yılanların yaşam alanlarınıza yaklaşmasına neden olur.
Yılanlar kendilerini açığa çıkartmamak için o tür yerlerde dolaşmayı sever. Kapalı ve gizli yerlerden gitmeyi tercih ederler. Evlerin önünde hayvanların cazibesini çekecek gıdalara bulundurmamak gerekiyor. Yılanların kükürtten uzak durduğunu biliyoruz, evin etrafına kükürt dökebilirler.”
Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur. Çoğu yılan zehirsizdir ve avlarını genellikle zehir kullanmadan boğarak öldürürler.
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
Baharın gelmesiyle birlikte kış uykusundan uyandıkları için kendilerini göstermeye başladılar. Yılanları görenlerin sakin kalması ve onları rahatsız etmemeleri çok önemli. Zehirsiz oldukları için insanlara zarar vermeleri mümkün değil. Bu nedenle kesinlikle öldürmeyin.
Doğal hayatta beslenmeleri
Çoğunlukla böcek, sümüklüböcek, kurbağa, solucan, nadiren küçük fare ve yılan yavrularını yer. İnsanların dayanabildiği tetanus zehri miktarının 7 bin katına dayanıklı oldukları saptanmıştır. Çok zehirli bazı böcek ve yılanları kolaylıkla avlayıp yer.
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca engerek yılanı görüntülendi. Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca engerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda yaşıyor.
Tunceli'de son zamanlarda başta engerek olmak üzere çok sayıda yılan türü vatandaşlar tarafından görüntüleniyor. #Tuncelide yılan#Türkiye'de en büyük yılan görüldü!
Anadolu'da Şahmeran'ın yaşıyor olabileceği söylenen çok yer mevcuttur. Bir rivayete göre Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşamaktadır. Bir diğerine göreyse Adana'daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale'de yaşar. Gaziantep'in ilçesi Islahiye'nin Şahmaran mahallesi (köyü) Şahmaran dağı eteğine kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri