Sukuk; (Kira Sertifikaları) Varlık Kiralama Şirketleri tarafından devletlere, bankalara, şirketlere finansman sağlamak amacıyla ihraç edilmektedir. Varlık Kiralama Şirketleri yatırımcısına dönemsel getiri sağlayan gayrimenkul, leasing varlıkları ve diğer muhtelif dayanak varlıkları yatırımcıları adına satın almaktadır.
Kira sertifikası: Her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymeti ifade eder.
Sukuk ihraç eden kuruluşlara baktığımızda; devlet, reel sektör, bankalar gibi kamu ve özel sermaye şirketleri ile adi ortaklıklar her türlü sukuku ihraç edebilirler (Tebliğ m.3/ğ). Adi ortaklıklar bono ihraç edemeyip sukuk ihraç etmesi, mevcut hukuk uygulamasında yasal otorite sukuku farklılaştırmıştır.
Sukuk, devlet ve şirketlere finansman sağlama aracı olarak ihraç edilen, yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunan finansal sertifikalardır. Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta olup, İslami hukuk prensiplerine uygun olarak hazırlanan İslami finansman kaynaklı bono olarak adlandırılmaktadır.
Muşaraka sukuk ise, özel amaçlı kuruluşun nakdi sermaye, diğer ortakların ise kişisel emek veya ticari itibar haricinde sermaye koyduğu ortak girişimlerin (joint venture) finanse edildiği, kar-zarar ortaklığına dayalı sukuk ihraçlarıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Sukuk, Arapça 'Sak' kö- künden gelmektedir. Sak, kelime anlamı olarak serti- fika veya vesika anlamları- nı içinde barındırmaktadır. En basit şekliyle sukuk bir varlığa sahip olmayı veya ondan yararlanma hakkını göstermektedir.
Sukuk (Kira sertifikası) bir varlığa sahip olmayı veya ondan yararlanma hakkını gösteren, yatırımcısına belirli periyotlarda sabit veya değişken getiri sağlayan, ikincil piyasalarda alım satıma konu edilebilen faizsiz sermaye piyasası ürünüdür.
Sukuk getirisi hesaplama işlemi için devlet tarafından belirlenen oranlar doğrultusunda yapılır. Örnek olarak 2022 yılı için hazine sukuk ihracının getiri oranı % 9,75 olarak belirlenmişti.
Belirli bir kuruluşun alınmayan sukûku satın almayı taahhüt etmesi câizdir. Bu durumda yükümlülük bağlayıcı vaade istinaden gerçekleşir. Taahhütte bulunan tarafın bu vaad karşılığında bir ücret alması câiz değildir.
Kira Sertifikası (Sukuk) Faizsiz Finans Prensiplerine Uygun mudur? Kira Sertifikası, İslami Finansal Kuruluşlar için Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) tarafından faizsiz finans prensiplerine uygun olarak kabul edilmiştir.
Sukuk sertifikaları, ihraç edilme amaçlarına ve sağladıkları finansman türüne göre çeşitli isimler alırlar. Temel olarak 5 çeşit sukuk sertifikası vardır: Mudaraba, Muşaraka,Murabaha, İcara, ve İstisna sukuku.
Fiziki altını bulunan bireysel yatırımcılara belirli bir getiri sağlayarak yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması amacı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilir.
Yeşil sukuk, yeşil standartlar ile uyumlu biçimde sürdürülebilir ve yeşil temalı projelere finansman sağlayarak iklim değişikliği ile mücadele etmek amacıyla ihraç edilen sukuk türüdür.
Sukuk sahipleri, dayanak varlıkların değerinin düşmesi durumunda her türlü zarara katlanmak durumundadır. Dayanak varlıktan kaynaklanan kâr ve zarar sukuk sahipleri ile paylaşıldığından, varlığa dayalı sukuk değişken getiri sağlar ve temerrüt riski taşımaz.
Sukuk uygulamaları ilk kez Malezya Hükümeti tarafından 2001 yılında gerçekleştirilmiştir. Başlangıçta 500 milyon USD olarak ihraç edilen Malezya sukuklarının % 51'i Körfez Ülkelerinde, % 30'u Asya'da, % 15'i Avrupa'da ve % 4'ü de ABD'de satılmıştır.
İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Sukuk, devlet ve şirketlere finansman sağlama aracı olarak ihraç edilen, yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunan finansal sertifikalardır. Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılmakta olup, islami hukuk prensiplerine uygun olarak hazırlanan İslami finansman kaynaklı bono olarak adlandırılmaktadır.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
Bu nedenle kira sertifikasının oldukça likit bir endirekt gayrimenkul yatırımı şekli olduğunu söyleyebiliriz. Bu sertifikaların riskine bakıldığında ise, kira sertifikalarının dayanak varlığın değeri kadar güvenceye sahip olduğunu görürüz. Bu anlamda oldukça güvenli bir finansal enstrümandır.
Buna göre, yukarıda işleyişi anlatılan altına dayalı gayri menkul kira sertifikası uygulamasında – verilen altınların birebir gram hesabı karşılığında yatırımcıya gayr-ı menkul hissesi satılması ve sahipliğe dayalı kira sertifikası olması şartıyla- fıkhi açıdan herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
spk mevzuatında kira sertifikası olarak adlandırılan bir menkul kıymet türü. hazır yeni spkn geliyor iken, kesinlikle kanunda görmek istediğimiz yeni bir finansal ürün. türkiye'de önü çok açık olacak. sukuk ticari bir varlığın menkul kıymetleştirilerek sertifikalar aracılığıyla satımıdır.
Vadesi bir yıldan kısa veya uzun olabilir. Kira sertifikalarının sahipliğe dayalı, yönetim sözleşmesine dayalı, alım-satıma dayalı, ortaklığa dayalı ve eser sözleşmesine dayalı olmak üzere farklı türleri vardır.
Sosyal ve Yeşil Sukuk (Social and Green Sukuk)
Şirketlerin, İslami hukuk ve şartlarına uygun Yeşil ve Sosyal Tahvilleri ihraç etmesinde ve gerekli uluslararası kriterlere uyumluluklarını sağlamalarına yardımcı oluyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri