Vehim: Kelime olarak müphem ve mânasız korku, belirsiz fikir ve düşünce anlamlarına geliyor. Aynı zamanda cüz'i ve ince mânaların anlaşılmasına yarayan bir idrak kuvveti. Günümüzün tabiri ile asılsız ve mesnetsiz kuruntu demektir.
Sözlükte “kuruntu, zan, tahmin; içe doğan şey” anlamındaki vehm (çoğulu evhâm) bilgi değeri açısından “iki önermeden tercihe uzak ve iki kanaatin daha zayıf olanı, gelecekle ilgili zan, tahmin ve hayal” mânasında kullanılır. Bazan iki önermeden doğruya yakın olanı için zan, uzak olanı için vehim denilir.
Râvinin çok yanılması anlamında hadis terimi. Sözlükte “insanın hatırına düşen, aklına gelen şey; doğru zannederek bir şeyi yanlış yapmak, yanılmak” anlamlarındaki vehm (çoğulu evhâm) hadis terimi olarak en genel anlamıyla râvinin kasıtlı olmaksızın hata yapmasını ifade eder.
Dilimize Arapçadan geçen vehmetmek kelimesi vehim sözcüğünden türetilmiştir. Var olmadığı halde gerçekmiş zannedilen şeylere vehim denir. Vehmetmek kelimesinin ilk anlamı zannetmek ve yanılgıya kapılmaktır. Bu kelime aynı zamanda aşırı korkmak ve çekinmek anlamında da kullanılır.
Vesvese Arapça kökenli bir sözcüktür ve kuruntu ile eş anlamlıdır. Vehim ile aynı kökten gelen kelime, kişinin hiçbir gerçekliğe ve temele dayanmayan duygulara kapılması anlamına gelir. Vesvese hiçbir zaman gerçekleşmemiş ve gerçekleşmeyecek olan şeyleri düşünmek anlamında da kullanılır.
İlgili 41 soru bulundu
Vehmi, olmayan bir şeyin varlığını düşünme, zannetme eylemine denmekte olan bir kelimedir. Bu kelimenin Osmanlıca sözlüklerde de yeri vardır. TDK bu sözcüğün anlamını "kuruntu" olarak vermektedir.
Hadis Usûlü sahasına geldiğimizde de benzer bir durum karşımıza çıkmaktadır. Nitekim cerh-ta'dil alanında yazılmış pek çok kaynakta da fâsık râvi tabiri, büyük günah işleyen kişiler ve bidʻat sahipleri hakkında kullanılmıştır.
VEHİM: Vesveseden bir önceki adımdaki şüphelerin ismidir. Şeytan vehmi büyütür ve insanı şüphe sarmalına sokar. Daha sonra akıldaki şüphelerden kalbe vesvese olarak geçer.
Resulullah cevap verdi: “Allah, düşmanlarınızın kalbinden size karşı korku duygusunu çıkaracak ve sizin kalplerinize 'Vehn' yerleşecek!” “Vehn” ne demekti: Dünya sevgisi ve ölüm korkusu! Sekülerleşme ve cihaddan uzak kalma. Dünyevileşme. Dünya metaına itibar etme.
doğru kullanımı vehm olan kuruntu, şüphe, evham anlamlarına tekabül eden arapça kelimedir.
vehm / وهم
(Vehim) Mübhem ve mânasız korku. Belirsiz fikir ve düşünce. Cüz'i mânaların anlaşılmasına yarayan bir idrak kuvveti.
Evham kelimesi Arapça kökenli ve Türkçede yaygın kullanılan bir sözcüktür. Anlamı ise 'kuruntu' biçiminde tabir edilir. Yani herhangi bir durum karşısında olmadık ya da olmayacak ihtimalleri aklına getiren kişiler olarak da dile getirmek mümkün.
Güvenilir bir râvinin kendisinden daha güvenilir râviye aykırı olarak rivayet ettiği hadis anlamında bir terim.
Râvinin adâlet sıfatına sahip olmadığını gösteren hadis terimi. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Sözlükte “su başına gidip su içmek; hadis nakletmek” anlamlarındaki rivâyet kökünden türeyen râvî (çoğulu ruvât), terim olarak “hadisi öğrenen ve onu eda terimlerinden biriyle nakleden kişi” mânasında kullanılır.
Durumun / olayın vehameti, yaşanan şeyin ne denli korkunç ve tehlikeli olduğunu vurgulamak için kullanılan kalıp ifadelerden biridir. Örnek Cümleler: 1- Maalesef tüm çabalarımıza rağmen durum vahametini koruyor. 2- İşsiz kalma korkusu benim için büyük vahamet arz ediyor.
Sözlükte “bir ve tek olmak, tek kalmak” anlamındaki vahd kökünden masdar olup “birlik, teklik, bütünlük” anlamında kesretin karşıtıdır; “varlığa bir (vâhid) adını vermeyi sağlayan mâna” diye açıklanır (Fârâbî, el-Medînetü'l-fâżıla, s.
Birine güvenip boş bulunarak aldanmak. Bir kimseye tutulmak, bağlanmak, aşırı sevgi duymak.
Dinî konularda delil olarak kullanılan makbul hadis çeşidi. Sözlükte “güzel olmak” anlamına gelen hüsn kökünden türemiş bir isim olup “iyi, güzel” demektir.
MUÂSARA – MUÂSARAT – MUÂSERE – MUÂSERET. ( ﻣﻌﺎﺻﺮﻩ– ﻣﻌﺎﺻﺮﺕ) i. (Ar. 'aṣr “devir, yüzyıl”dan mu'āṣara – mu'aṣarat) Birileriyle aynı asırda yaşama, yaşamış bulunma, çağdaş olma, çağdaşlık.
Sözlükte “çıkmasını sağlama, çekip çıkarma” anlamındaki tahrîc fıkıh literatüründe naklî şer'î delillerin yanı sıra mezhep birikimini de kaynak kabul eden fıkhî bilgi elde etme sürecini belirtmek için kullanılır.
Yaşantısı içerisinde onurlu, şerefli bir duruş gösteren kişiler için alicenap denmektedir. Aynı zamanda yüksek bir karakteri olan ve bu karakterini bozmayan kişiler adına da bu sözcük kullanılır. Genelde daha çok eski dönemlerde kullanılmış günümüzde ise çok fazla öne çıkmayan sözcüklerden biridir.
Arapça hwn kökünden gelen ahwan أهْوَن “daha kolay, en kolay, en ucuz” sözcüğünden alıntıdır.
Kaygı, sağlıklı insanlara göre daha yoğun, uzun süreli, kontrol edilemez şekilde yaşanır. YAB'nda yaşanan kaygıyı patolojik kılan da kaygının içeriğinden ziyade, aşırı ve kontrol edilemez olarak algılanması olup halk arasında “evham ve evhamlılık” şeklinde ifade edilmektedir.
(Kavd. dan) İnkiyad eden, boyun eğen, muti olan, itaat eden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri