içinde bulunulan halin daha kötülerinin olduğunu düşünmeden şikayetçisi olmaktır.
İnsan önce nimeti vereni görüyor, yani doğruluyor sonra da minnet ile teşekkür ediyor. "Şükürsüzlük" ise, hem nimetin arkasındaki eli görmezlikten gelmek -ki bu bir yönü ile inkâr etmek mânasına gelir- hem de nimeti verene karşı nankörlük etmektir ve bunun içinde yalanlama da vardır.
Şükran duygusu hayattan keyif ve zevk almayı sağlar. İnsanın kendisini iyi hissetmesine yardımcı olur. Olumlu duyguların güçlenmesini ve artmasını sağlar. Olumlu duygular arttıkça kişi yaşadığı anın farkına varır.
Bu bağlamda Elhamdülillah kelimesi Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, Hamd Allah'adır gibi övgü ve saygı ifade eden bir söz öbeğidir.
Allah'ın kulları için yarattığı nimetler ve lütufları için minnet duymaya şükretmek denir. Nankörlük ile zıt anlamlı olan şükür, teşekkür etmek anlamında da kullanılır. Bu kelimeden türetilmiş olan Şükran ve Şükrü isimleri, ülkemizde en çok kullanılan isimler arasında yer alıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Şükür, daha çok verilen nimetlere, yapılan iyiliklere karşı bir teşekkür ifadesi olurken hamd, her zaman ve her durumda en güzel övgülere lâyık olan Yüce Allah'ı tazim ile yâd etmek, O'nun yüceliğini, Rab oluşunu, verenin de alanın da O olduğunu itiraf etmektir.
Şükür, sözlükte “Tanrı'ya duyulan minneti dile getirme, mutlu bir olay ve durumdan, yapılan bir iyilikten duyulan hoşnutluğu bildirme”3 , “görülen iyiliğe karşı gösterilen memnunluk, minnettarlık4 ” ve “iyiliğin kıymetini bilme ve iyilik yapana bu hissi gösterme, nimet ve iyiliği anıp sahibini övme5 ” vb. anlamlara ...
Şükür duası Allah'ın bu dünyada bize bahşettiği tüm her şeye teşekkür etmek amacıyla yapılan, bereketi artıran bir ibadettir. Alimler duanın sabah ve akşam dönemlerinde okunmasının, hayırlı olduğuna işaret ederler. Sabah namazında ve akşam namazı sonrasında bu dua okunarak, Allah'a teşekkür edilebilir.
ibâdetik: Allahım! Seni anıp zikretmek, nimetine. şükretmek, sana lâyık ibadet etmek için bana yardım.
Kulağın şükrü, söylenilen ayıpları duymamış olmaktır. Şükür, Allahü teâlânın verdiği nimetleri Onun sevdiği yerlerde kullanmaktır. Allahü teâlâ bir kula birbirini takip eden çeşitli nimetler verince, kul buna layık olmadığını düşünüp utanması da şükür olur. Şükürdeki kusurunu bilmesi de şükür olur.
Şükretmezsek, sahip olduğumuz bu büyük nimet, bir anda elimizden gidebilir. En çok korkulacak husus, bu nimete kavuştuktan sonra, tekrar eski hâle düşmektir. Bu nimetin şükrünü eda etmeli ki, eski hâle düşülmesin.
Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz. Hamd daha geniş ve şumüllüdür.
Öz. Ahlâkî kavramların en önemlilerinden biri sayılan sabır, belâ ve musibetler karşısında metanet gösterip rıza göstermek, şükür ise nimetlerden dolayı duyulan minnettarlığı dil, kalp ve beden ile ifade edip rıza göstermektir.
Şukufe bazı sözlüklerde çiçek veya çiçek motiflerine dayanan bir süsleme sanatı olarak açıklanmaktadır. Sözlük anlamına bakıldığında açmamış çiçek ve tomurcuk anlamında da kullanılmaktadır.
Herhangi bir güç kaynağına veya kanat çırpmaya ihtiyaç duymadan belirli bir süre uçmaya süzülme denir.
Cenab-ı Hak şükredenlere nimetlerini artıracağı hususunda şöyle buyurmaktadır: “Hani Rabbiniz şöyle duyurmuştu: And olsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz, hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir.” (İbrahim, 14/7) Şükür nimetin artmasına, bereketlenmesine vesile olur.
Amel yönünden şükrün kalp, dil ve organlarla ilgisi vardır. Kalbin şükrü bütün yaratılmışlar için iyilik düşünmek, dilin şükrü Allah'a minnettarlığını ifade etmek, organların şükrü Allah'ın verdiği nimetleri O'na itaat sayılacak şekilde kullanmaktır.
Cenab-ı Hakk'ın “Eş-Şekûr” esması doğrudan ve kaynak, mastar olarak şükür kelimesini çağrıştırır.
Şükrün bize kazandırdıkları
Şükür insana Allah'ı sevmeyi kazandırır. Şükür Allah'ın nimet verici olduğunun farkında olmasını kazandırır. Şükür Rabbe yaklaşmaya vesile olur. Şükür Allah'ı hakkıyla birlemek ve imanı sağlamlaştırma halini kazandırır.
📌Elindeki nimetleri verenin farkında olarak şükretmek kulluğun bir şartıdır. ➡ Bakara suresi 152. ayet-i kerimede yüce Allah şöyle buyuruyor: "Artık siz beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, nankörlük etmeyin!" ➡ Zengin-fakir her insan Cenab-ı Hakk'ın verdiği nimetler sayesinde varlığını devam ettirebilir.
En çok bilinen ve en çok okunan şükür ayetlerini şöyle sıralayabiliriz: Ali İmran Suresi 145. ayet. İbrahim Suresi 7. ayet. Bakara Suresi 152. ayet.
Bu sebeple, şükür için kullanılan “vacip” kavramı da farz manasına gelir. Lütufları sayıya sığmayan, nimetlerinin arkası kesilmeyen Rabbimiz'e karşı şükretmek, her Müslümana farzdır. Nimetlere şükretmek, onu ikram eden Rezzakın büyüklüğünü itiraf etmektir. Bunlara karşı aldırış etmemek ise nankörlüktür.
Mesela; göz nimetinin şükrü, onu haramdan sakındırmak, hak ve hakikat yolunda istimal etmektir. Maddî servetin şükrü onun zekâtını vermektir. Nimet olarak verilen el, ayak, göz, kulak vs. âzaları meşru dairede kullanmaktır. Evet, göz hak namına ve tefekkür hesabına çalıştıkça şükrünü yerine getirmiş olur.
Bu durum, “el-hamdülillah” diyip yerine getirilebileceği gibi, “Allah'ım sana hamd olsun ve sana şükürler olsun”, insanlara karşıysa; “Allah senden razı olsun ya da Allah sana mükâfatını versin” şeklinde olan dualar yapmak ve teşekkür etmek ile de yerine getirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri