Süleyman Demirel'in 1965 ile 1971 arasında başbakan olduğu dönemde Boğaziçi Köprüsü, Ereğli Demir Çelik İşletmeleri ve Keban Barajı gibi büyük yatırımlara imza atıldı.
Köprünün proje hizmetleri İngiliz Freeman, Fox ve Partners firması ve BOTEK Boğaziçi Teknik Müşavirlik A.Ş. firması tarafından yerine getirilmiş, inşaatını ise Türkiye'den STFA, Japon Ishikawajima Harima Heavy Industries Co. Ltd., Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ve Nippon Kokan K. K.
Boğaziçi Köprüsü, Cumhuriyetin ilanının 50. yılında yani 29 Ekim 1973'te Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açıldı. İngiliz Freeman Fox and Partners firması ile imzalanan ihalede de köprünün ismi Boğaziçi Köprüsü olarak geçiyor.
Eminönü-Karaköy Köprüleri
Hayratiye'den sonra, ikinci köprü Abdülmecid'in 1845'te yaptırdığı köprüdür. Bu Haliç köprüsü, Galata-Eminönü arasında inşa edilmiş ilk paralı köprüdür. Geçiş ücreti yayalara 5 akçe, yüklü arabalara 20 akçe idi. Üçüncü Haliç köprüsü Abdülaziz devrinde 1863'te yapıldı.
Bütün arşiv belgelerinde köprünün adının, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak geçmesine rağmen halk arasında Vardar Köprüsü veya Taş Köprüsü isimleriyle adlandırılmaktadır. Köprünün inşaatını Sultan II. Murat başlamış, Fatih Sultan Mehmet tamamlamıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür. 1994 yılı Aralık ayında tamamlanarak hizmete girmiş olan ve günümüzde hizmet vermekte olan Galata Köprüsü, 490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen bir baskül köprüdür.
Yapımı için 1.100 iş günü öngörülen köprü, taahhüt edilenden 192 gün önce 29 Mayıs 1988'de tamamlandı ve 3 Temmuz 1988'de hizmete açıldı. FSM Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü'nden 5 kilometre kuzeyde, Boğaz'ın Rumeli yakasında, Hisarüstü ile Anadolu Yakası'nda Kavacık mevkileri arasında yer alıyor.
Avrupa'yı Asya'ya ilk kez bağlayan Boğaziçi Köprüsü'nün temeli, dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel tarafından 20 Şubat 1970 tarihinde atılmıştı. Süleyman Demirel, Cumhuriyet döneminin en önemli yatırımlarından olan Boğaziçi Köprüsü'nü hayata geçiren isim. Proje o dönem çok eleştiri almıştı.
İstanbul Boğazı'nın üç gerdanlığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayarak, milyonlarca aracın kıtalar arası geçişini kolaylaştırıyor.
Yolcu taşıyan deniz araçlarının Eyüp'e geçişine engel olduğu ve su sirkülasyonunu engellediği gerekçesiyle Tarihi Galata Köprüsü, 7 Ekim 2012'de araç ve yaya trafiğine kapatılarak, ortadaki bölümü söküldü.
Osmangazi Köprüsü, Türkiye'nin en uzun asma köprüsüdür ve 2016 yılında hizmete açılmıştır.
İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü için mavi renkle ışıklandırıldı.
Dünyanın en uzun köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü
Danyang-Kunshan Grand Köprüsü Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan 167 kilometre uzunluğunda bir köprüdür. Yangtze Nehri Deltası'ndaki Pekin-Hong Kong-Makao Yüksek Hızlı Demiryolu hattı üzerinde yer alıyor.
Mostar Köprüsü (Boşnakça: Stari Most), Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü.
1900 ve 1910 senelerinde ve Balkan Savaşları döneminde bu bölgelerde bulunan Türklerin çoğu İstanbul'un Ümraniye, Kadıköy, Kartal, Maltepe ve Pendik, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa gibi yerlerde yaşamaktadırlar. Bugün de Üsküp ve Gostivar şehirlerinde Türkler vardır.
Günümüzde Kuzey Makedonya'da bulunan Türk nüfusu hemen hemen ülkenin tamamına dağılmış durumdadır. Ancak ülkenin batısında özellikle Üsküp, Kalkandelen (Tetova), Gostivar, Vrapçişte, Jupa, Ohri, Struga, Resne gibi şehirlerde Türk nüfusu daha yoğun olarak yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri