Suyun içine 1 fincan sirke ekleyerek brokoli parçalarının daha da temiz olmasını sağlayın. Yaklaşık 15 dakika kadar sirkeli suda bekleyen brokoliyi, musluk altında soğuk sudan geçirin ve dilediğiniz tarif için kullanın. Sirkeli su, bazı bitkilerde bulunan minicik böceklerin temizlenmesini sağlar.
Bunları ve öteki böcek ve solucanları yaklaştırmamak için brokoliyi 1 çay kaşığı tuz ile soğuk suda yarım saat dinlendirilmelidir. Tuzlu suya batırılmasının ardından brokoliyi akan su altında güzelce durulayın.
Brokolilerin üzerini aşmayacak miktarda kaynar suyun içerisine brokolilerin çiçekleri üst kısımda kalacak şekilde koymalısınız. Brokolileri haşlarken tencerenin kapağı mutlaka açık olmalı. Brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirilmeli. Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli.
Besin değerini korumak açısından brokoliyi buharda pişirmek en sağlıklı yöntemi. Buharda pişirdiğiniz brokolinin yanına hem renk olarak hem de lezzet olarak çok yakışacak iki sebze daha var ki patates ve havuç! Bir güzel buharda yumuşatılan bu sebzeleri yoğurtla servis ederek sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz.
Brokoli saplarını haşladıktan ya da buharda pişirdikten sonra tüketerek meme, mide, kolon, akciğer, kolon gibi kanser çeşitlerinden korunabilir, hayatınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Brokoli yeşil yendiğinde besin değeri daha yüksektir ve tadı daha güzel olur. Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur fakat tadı ve besin değeri sebebiyle tüketilmesi önerilmez. Eğer çok sararmış kısım yoksa buralar ayrılarak tüketilebilir.
Brokoli, kalp sağlığı için harikadır ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkları önler. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonun da önüne geçer.
Brokolileri tüketmenin en sağlıklı yolu tabii ki onları haşlamak. Peki brokoliyi haşlarken nelere dikkat etmelisin, brokoli haşlama nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir bir bakalım: Bir tencereye brokolileri çok aşmayacak kadar su doldur ve içine 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ekle.
Suyun içine 1 fincan sirke ekleyerek brokoli parçalarının daha da temiz olmasını sağlayın. Yaklaşık 15 dakika kadar sirkeli suda bekleyen brokoliyi, musluk altında soğuk sudan geçirin ve dilediğiniz tarif için kullanın. Sirkeli su, bazı bitkilerde bulunan minicik böceklerin temizlenmesini sağlar.
Yenir Mi? Genel olarak tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi sindirim sistemine faydası bulunan brokolinin sapları da sağlık açısından değerlidir. Brokoli sapları C vitamini açısından yoğun olduğu için bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur.
Bir tencerede kaynattığımız suya, tuz ilave ederek, brokolileri içerisine koyalım ve 7-8 dakika haşlayalım. Rengi solmadan ve çok yumuşamadan süzgeçten geçirerek servis tabağına alalım. Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve çırpılmış yoğurdu gezdirerek servise hazırlayalım. Arzuya bağlı üzerine pul biber serpebilirsiniz.
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Sararan brokoli zehirli değildir, tüketen kişiler zehirlenmez. Ancak yenmemesi tavsiye edilir. Eğer brokolinin bir kısmı sarı ise, o kısmı çöpe atılır ve geri kalan yeşil kısmı kullanılır. Çiğ brokoli nasıl acı ise, sarardığında özellikle de piştiğinde acılığına acılık katar.
Saç bitinin en yaygın belirtisi kaşıntıdır. Özellikle geceleri kaşıntı çok kötü hal alabilir. Bitler veya yumurtaları genellikle saçta, kulakların arkasında veya boyunda görülmektedir ancak bazı durumlarda bitler kaş ve kirpiklerde bile görülebilir.
- Fırça ve taraklar sıcak suda (50 derece) veya bit şampuanı olan bir kapta bekletilerek temizlenmeli. - Yastık kılıfları, son birkaç gün giyilen giysiler ve saç tokaları sıcak suyla yıkanıp sıcak havayla kurutulmalı. - Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır.
Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Bir miktar sirke su ile seyreltilir. Daha sonra bu bir püskürtücü yardımı ile yaprak biti bulunan bitkinin yapraklarına sıkılır. Sirke yaprak bitlerini temizleyecektir. Arap sabunu: Bir kaşık arap sabununu bir miktar su ile seyreltilir ve bir püskürtücü yardımı ile yaprak biti bulunan bitkilerin yapraklarına sıkılır.
Böceklenen bakliyatlar iyice temizlenmelidir. Bunun için böceklerin tek tek ayıklanması gerekir. Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
Tencerede, kapağı açık şekilde haşlamanız gerekir. Brokolileri, köklerinden kesip tencereye koyabilirsiniz. Her bir brokoli çiçeğinin üzerini geçecek kadar su eklediğinizde, kısık ateşte pişirmeye başlayabilirsiniz. Pişirme süresine dikkat ederek, mevsiminde brokoliyi lezzetli şekilde haşlayabilirsiniz.
Ardından brokoliyi çiçeklerine ayırın. Brokolinin çiçeklerini çok dağıtmadan arzu ettiğiniz büyüklükte ayırma işlemini yapabilirsiniz. Daha sonra ise brokoliyi sirkeli suya koyarak 5 dakika kadar bekletin. Bu işlem brokolinin daha temiz olmasına yardımcı olacaktır.
İspanya Ulusal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, bu sebzeleri sevmenin nedeni genetik. Araştırmaya göre insan vücudunda bulunan tas2r38 adlı bir gen, bazı yeşil sebzelerde bulunan ve “phenylthiocarbamide” adı verilen bir kimyasal maddeyi sevip sevmediğimizi kontrol ediyor.
Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek bağırsak kanserini önlüyor hatta tedavi ediyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.
İçerisine katılabilecek aromalar arasında limon ve balzamik vazgeçilmezler arasındadır. Tatları bakımında brokoli ile uyumlu olan tatlardandır. Brokolilerin gerekli olarak 4 dakika da haşlanması, salatayı daha etkili bir hale getirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri