Savaş alanları, kaleler, donanma limanları, askeri müzeler askeri çekiciliklerin başında gelmektedir. Bu çekiciliklere bağlı olarak ortaya çıkan bir turizm çeşidi ise savaş alanları turizmidir. Savaşlar, coğrafi mekânda iz bırakmakta, bazen de bu izler sonradan inşa edilmektedir.
Düşmanca duygularla savaşan halkları, aynı mekânda dostça duygularla karşılaştıran olgu turizmdir. Tarihte savaş meydanı olan mekân turizmde destinasyon olmuştur. Dünyada özel- likle Ive II. Dünya savaşı cephelerinde yoğunlaşan savaş turizmi, bu cephelerde savaşan halkları aynı mekânda bir araya getirmektedir.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Osmanlılarda bu toprakların gerçek manada ilk turizm hareketi gerçekleşmiştir. 1863 yılında açılan Sergi-i Osmani etkinliğine Avrupa'dan özellikle Avusturya'dan turistler gelmiştir. Aynı yıllarda İstanbul'dan da yurt dışına turistler gitmeye başlamıştır.
Değişik kültürlerin ve kültür eserlerinin görülmesi için yapılan seyahatler, tarih ve kültür turizmi olarak adlandırılır. Antik yerleşim yerleri, camiler, kiliseler, hanlar, hamamlar, türbeler, su kemerleri, köprüler, kervansaraylar gibi örnekler ile arkeolojik eserler, ören yerleridir.
İlgili 35 soru bulundu
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Yabancı ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında İstanbul 20 milyon kişi ile ilk sırada yer alırken Antalya da 16,5 milyon kişi ile dördüncü sırada konumlandı.
Rapora göre, 2022'de dünya genelinde 963 milyon turist seyahat etti. Ülkelere göre sıralamada Fransa 80 milyon ziyaretçiyle birinci, İspanya 71 milyon 660 ile ikinci, ABD 50 milyon 870 bin ile üçüncü sırada yer aldı. Türkiye, ABD'nin ardından 50 milyon 450 bin turistle dördüncü oldu.
Turizm sözcüğü ilkin 21. yüzyılda bazı İngilizlerin Avrupa'ya yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlık kazanınca, turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur.
Öğrenim amacıyla uzun süreli konaklamalar, iş arama amacıyla yapılan geziler turizmin kapsamına girmez.
B)LÜKS TURİZMİ
Yüksek gelir grubunda yer alan bireylere özgü olan turizm biçimidir. Bu turizm çeşidi, ekonomik gücü ve geliri yüksek olan ve toplum içerisinde büyük saygınlık taşıyan kesimlerin turistik etkinliklerini kapsamaktadır.
Turist olarak kabul edilmeyenler ise;
Ülkede yerleşmek, devamlı kalmak için gelen kişiler, Okullarda veya konaklama kurumlarındaki üniversite öğrencileri veya diğer gençler, Bir sınır bölgesinde ikamet edenler ve başka bir ülkede yaşayıp komşu ülkeye çalışmak için gelenler.
Türk Kurtuluş Savaşı'nda üç büyük cephede savaş yapılmıştır. Doğu Cephesi, Batı Cephesi ve Güney Cephesi. Doğu Cephesi'nde Ruslar ve Ermeniler ile savaş yapılmıştır. Güney Cephesi'nde İtalya, Fransa ve İngiltere ile savaşılmıştır.
Mihver ve Müttefik devletlerin isteklerine rağmen Türkiye, fiilen savaşa katılmaksızın 23 Şubat 1945'te resmen savaş ilanı ile yetinmiştir.
Bu da yine turizmin olumlu ekonomik etkileri arasında değerlendirilmektedir. Turizmin olumlu etkileri kadar olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bunlar kaçak ve sızıntılar, mevsimsellik, istihdam sorunları, fırsat maliyeti, enflasyon baskısı, aşırı bağımlılık ve talep dalgalanmasıdır.
Raporda, Türkiye'nin, toplam 51 milyon ziyaretçi ile 2022 yılında en çok turist ağırlayan 5. ülke olduğu bildirilirken, 2023 yılının ilk yarısında bu rakamın 2022 ilk yarısına göre yüzde 21 artarak 22 milyon olarak yansıdığı açıklandı.
UNWTO verilerine göre, turizm geliri bakımından ise Türkiye yine 2021 yılındaki yerini koruyarak 41,2 milyar dolar gelir ile dünya genelinde 6'ncı sırada yer aldı. Turizm geliri sıralamasında ilk 5 ülke sırasıyla; ABD, İspanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya'dan oluştu.
Dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasında İsviçre birinci konuma yükseldi. Rusya'nın 12 basamak gerilediği listede Türkiye, geçtiğimiz yıla göre dört basamak yükseldi. ABD'de yayınlanan 'U.S. News & World Report'un yıllık değerlendirmesinde ikinci Almanya, üçüncü Kanada oldu.
Türkiye'ye gelen turistlerin ülkemizi tercih sebepleri arasında deniz-kum-güneş varlığı, fiyat karşılığında alınan hizmet kalitesi, yakınlık (üç saatlik uçuş) ve vize kolaylığı, çocuklu ailelere uygun tesisler, konaklama tesisindeki personelin Rusça konuşması, mutfak, kültürel ve tarihî değerler yer alıyor.
Listede ilk sırada İstanbul yer aldı. 20 milyon 200 bin ziyaretçinin tercihiyle ilk sırada olan İstanbul'u 18 milyon 800 bin ziyaretçiyle Londra, 16 milyon 800 bin ziyaretçiyle Dubai üçüncü sırada takip etti. Listenin dördüncü sırasında ise 15 milyon 700 bin ziyaretçi ile Antalya yer aldı.
Antalya'ya en çok ziyaretçi gönderen ilk on ülke arasında sırasıyla Hollanda, Kazakistan, Romanya, Çekya, İsrail ve Ukrayna yer aldı.
Türkiye kıyılarında turizmin en fazla geliştiği kıyı Güney Ege Denizi ve Batı Akdeniz kıyılarıdır. Kuzey Ege Denizi, Marmara Denizi ve Doğu Akdeniz kıyıları ikinci derecede gelişme gösterirken, Karadeniz kıyılarında turizmin gelişimi da- ha yavaş olmaktadır.
Karma turizm gezgincisi, • tatilinde yapmayı planladığı etkinlik için kendisine sunulan • seçenekler arasında bir seçim yapmaya çalışır. Örneğin, ilk • seçim düzeyi ülke üzerinden yapılır. Daha sonra bölge ve tesis • seçimleri yapılır. Son olarak ise seçilen yerde yapılabilecekler • düşünülür.
Bu kapsamda da Turist 5.0 olarak isimlendirilen süper akıllı turist kavramı konuşulmaya başlanmıştır. gereksinimleri ortaya çıkaracaktır. Çalışanların kalifiye olması, farklı yetkinlikte olmaları, teknolojiyi benimsemeleri ve kullanabilmeleri gibi bazı özellikler önem kazanacaktır (Ansal, 2016).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri