Bu süre mahkemelere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin Fikri Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesinde bir dava ortalama 514 günde, Asliye Ticaret Mahkemesinde 455 günde, İş Mahkemesinde 466 günde tamamlanmakta iken Aile Mahkemesinde 165 günde, Sulh Hukuk Mahkemesinde 109 günde karara bağlanmaktadır.
Sulh Hukuk Mahkemelerinde tebliğden itibaren 8 gün, İcra Hukuk Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden (tebliğ veya tefhimden) itibaren 10 gün, İş Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden (tebliğ veya tefhimden) itibaren 8 gündür.
Kural olarak sulh hukuk mahkemesi kararlarına karşı verilen istinaf kararları kesindir ve bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulamaz. Ancak kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar için miktar ve değeri 2021 yılı için 78.630 TL'yi aşması halinde temyiz kanun yoluna başvurulabilir.
Sulh Hukuk Mahkemesi belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş, asıl görevli mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesi ile birlikte genel mahkemelerden biridir. Sulh hukuk mahkemelerinin her adliyede bulunması mecburidir. Kanunda aksine bir düzenleme olmadıkça çekişmesiz yargı işlerine bu mahkeme bakar.
Dava süreci, dava konusuna göre değişebilmektedir. Adalet Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, davaların karara bağlanması süreleri ortalama olarak 100 ila 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler, her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde dava süresi 70 ila 100 gün sürebilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.
İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.
İzale-i şüyu davaları 17.400 Türk Lirasıdır. Miras paylaşım davaları 17.400 Türk Lirasıdır. Asliye Hukuk Mahkemelerinde takip edilen davalar 17.900,00 Türk Lirasıdır. Sulh Hukuk Mahkemelerinde takip edilen davalar 10.700,00 Türk Lirasıdır.
Hukuk Yargılaması:
İlk derece mahkemelerinden verilmiş bulunan kararlara karşı tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde istinaf kanun yoluna başvurmak gereklidir (HMK m. 345) Bununla beraber tüm kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurulamaz.
İcra mahkemelerinde veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf 4-5 ay kadar sürer. İş dosyalarında ise 6-7 ay sürer.
Sulh, ilgili bulunduğu davayı sona erdirir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Sulh halinde, mahkeme, taraflar sulhe göre karar verilmesini isterlerse, sulh sözleşmesine göre karar verir. Sulh halinde, mahkeme, eğer taraflar sulhe göre karar verilmesini istemezlerse, karar verilmesine yer olmadığına karar verir.
Sulh, ilgili bulunduğu davayı sona erdirir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur (HMK, m.315/1). Mahkeme, taraflar sulhe göre karar verilmesini isterse sulh sözleşmesine göre; sulhe göre karar verilmesini istemezlerse “karar verilmesine yer olmadığına” karar verir (HMK, m.315/1).
Burada altını çizmek gerekir ki karara çıkmış olan dosya, sonuçlanmış olan dosyadır. Kararı verilmiş olan bir dosyada gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemeleri için on beş gün iken hukuk mahkemeleri için söz konusu bu süre bir aydır.
(1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
Duruşma Ne Kadar Sürer? Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir. Ancak, ortalama 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürer.
Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir.
Türkiye'deki sulh ceza mahkemelerinde, iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezaları ve bunlara bağlı adlî para cezaları ile bağımsız olarak hükmedilecek adlî para cezalarına ve güvenlik tedbirlerine ilişkin hükümlerin uygulanmasına ilişkin davalar görülür..Ayrıca özel kanunlarda ve tüzüklerde davayı sulh ceza ...
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
Dava Kararı Verildikten Sonra Süreç Nasıl İşler
Davanın nihai karar çıktıktan sonra istinaf – temyiz süreci başlar. Davada alınan kararın istinaf edilmemesi durumunda, kararının icrası sağlanır. Bazı davalarda ise karar verilir verilmez, kesinleşmesine ihtiyaç duyulmadan infaz edilir.
Davalının davanın tamamını kabul etmesi halinde mahkeme davanın kabul gereğince kabulüne karar verir. Verilen karara karşı kanun yoluna başvurmak kural olarak mümkün değildir. Davanın kabulü halinde yeniden dava açma mümkün değildir. Zira kabul maddi anlamda kesin hüküm sonucunu doğurur.
Yapılan itiraz başvurusu sulh ceza hakimliği tarafından incelenir ve itiraz haklı bulunur ise karar düzeltilir. Sulh ceza hakimliği yapılan itirazı haklı bulmaz ise incelenmesi amacıyla en çok üç gün içerisinde yetkili makama gönderir.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
3. Tebligat kaç günde alıcısına ulaşır? PTT işyerlerinde ek hizmet talep edilmeden kabul edilen tebliğ evrakının muhatabına tebliğ edilmesi aynı il dağıtım sahası içerisinde ise en geç 5 iş günü, farklı il dağıtım alanında ise en geç 7 iş günü içerisinde yerine getirilir.
Buna göre dava, dava dilekçesinin (elektronik ortamda, UYAP'ta) tevzi edilerek kaydedildiği tarihte açılmış sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri