Sulh sözcüğünün eş anlamlısı olarak Türkçede 'barış' gelmektedir ve genelde günlük yaşam içerisinde daha fazla kullanılmaktadır.
Sıhhat, sağlık anlamındadır ve sağlık kelimesi sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır. Sağlık kelimesinin yanı sıra afiyet ve esenlik kelimeleri de sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır.
SULH KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Bu yüzden sulh kelimesinin tek eş anlamlısı olan barış kelimesi tercih edilmektedir. Aynı zamanda sulh kelimesinin zıt anlamlısı da savaştır.
Her kelimenin olduğu gibi sulh kelimesinin de zıt anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Sulh kelimesinin zıt anlamlısı 'SAVAŞ, CİHAD' kelimesidir.
Sulh kelimesinin eş anlamlısı barış kelimesidir. Bu iki kelimede birbirlerinin yerine kullanılabilir. Sulh kelimesi günlük hayatta en çok kullandığımız kelimelerden biridir. Sulh demek barış demektir.
İlgili 24 soru bulundu
TDK'ya Göre Barış Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit barış kelimesine karşılık olarak sulh sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle yazılı kaynaklarda ve eserler de çok fazla karşılaşılan bir sözcük olarak sulh kelimesi bulunmaktadır.
Barış kelimesinin eş anlamlısı olarak TDK' da kullanıldığı gibi “hazar” ve “sulh” kelimeleri kullanılmaktadır.
Bu anlamlara göre harp kelimesinin zıt anlamlısı sulh, barış kelimeleridir.
Sulh, kelime olarak barış ve uzlaşma anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak sulh, ihtilaflı tarafların karşılıklı rıza ve fedakârlıklarıyla, aralarında bulunan hukuki ilişkiden kaynaklanan uyuşmazlık ya da tereddütlü duruma son vermek için yaptıkları sözleşmeyi ifade eder.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Sorumuza dönersek ''sulh'' kelimesinin eş anlamlısı ''barış''tır. Örnek cümle kuralım: Yurtta sulh, cihanda sulh. Yurtta barış, cihanda barış.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre ise ırak kelimesi ile aynı anlama gelen eş anlamlısı uzak kelimesidir.
Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Hekim kelimesinin iki adet eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Hekim kelimesiyle aynı anlama sahip kelimeler doktor ve tabip kelimeleridir.
(ﺻﻠﺤﺎً) zf. (Ar. ṣulḥ'un tenvinli şekli ṣulḥan) Barış yoluyle, anlaşıp uzlaşarak: Kıbrıs meselesi, hiçbir anlaşmazlığını kolayca ve sulhen halletmemiş iki devlet arasındadır (Ergun Göze).
Sulh, ilgili bulunduğu davayı sona erdirir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur (HMK, m.315/1). Mahkeme, taraflar sulhe göre karar verilmesini isterse sulh sözleşmesine göre; sulhe göre karar verilmesini istemezlerse “karar verilmesine yer olmadığına” karar verir (HMK, m.315/1).
Sulh sözleşmesi, tarafların, uyuşmazlık veya tereddüt yaşadıkları sözleşmeyi karşı- lıklı fedakârlıklar ile bertaraf etmeleridir. Bu hukukî işlemin sonucunda taraflar, uzlaş- maya dayanan yeni bir sözleşme yapmış olur.
VAR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Var kelimesinin eş anlamlısı "mevcut" ve "olanca" olarak bilinmektedir.
Ak sözcüğünün eş anlamlısı aslında sıklıkla kullandığımız beyaz sözcüğüdür. Türk Dil Kurumu da resmi sitesinde ak sözcüğünün eş anlamlısını süt, kar vb.nin rengi, beyaz, siyah ve kara karşıtı şeklinde belirtmiştir.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman hayat kelimesine karşılık olarak 'yaşam' ya da 'ömür' karşımıza çıkıyor.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Buda süratli ve hızlı kelimelerini eş anlamlı yapar. Ayrıca çabucak ve seri olarak bilinen kelimelerde süratli ile aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri