Konya ilinin en eski ilçelerinden biri olan Bozkır'ın il merkezine uzaklığı 116 km dir. Konya'nın Akdeniz bölgesi sınırları içinde yer alır.Toroslar'ın İç Anadolu bölgesine bakan eteklerinde kurulmuştur.Bozkır'ın bu özelliği iklim,bitki örtüsü,sosyal ve ekonomik yapısını etkileşmiştir.
Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan bozkırlar, ağırlıklı olarak İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunur.
Bozkırlar İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde en yaygın olan bitki örtüsüdür.
Bozkır veya step, fiziki coğrafyada kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız ekolojik bölge.
Bozkır kaşık ekibiyle ,ilçenin ortasından geçen çarşamba çayı ve çay boyundaki sorkun ve dere köylerinde üretilen çifte kavrulmuş tahini ve suyu sert insanı mert insanıyla ünlübir kasabadır.turizm açısından tanıtılmayan,bozkıra ilk defa defa gelenler şaşırmaktalar ,adı bozkır ama yemyeşil olan buraya neden bozkır ...
İlgili 40 soru bulundu
Bozkır'ın komşuları: Doğuda Güneysınır ve Çumra, Güneyde Hadim, Güneybatısında Gündoğmuş, Batıda Akseki ve Ahırlı, Kuzeyde Seydişehir, Ahırlı ve Yalıhüyük.
Yayla-kent özelliği gösteren araştırma sahasının 2019 yılı itibariyle toplam nüfus miktarı 25.894 kişidir. Bozkır ilçe merkezini oluşturan (Demirasaf, Yukarı, Cumhuriyet) 3 mahalle ve (49 kırsal mahalle)ile birlikte Bozkır ilçesi toplamda 52 mahalleden oluşmaktadır.
Konya ilinin en eski ilçelerinden biri olan Bozkır'ın il merkezine uzaklığı 116 km dir. Konya'nın Akdeniz bölgesi sınırları içinde yer alır.Toroslar'ın İç Anadolu bölgesine bakan eteklerinde kurulmuştur.Bozkır'ın bu özelliği iklim,bitki örtüsü,sosyal ve ekonomik yapısını etkileşmiştir.
Coğrafya. Ankara şehrinin ortalama rakımı 938 metredir. Bitki örtüsü İç Anadolu Bölgesi'nin tipik bitkisel örtüsü olan bozkırdır.
Bozkır kültürü denildiğinde ilk akla gelen göçebe bir yaşam ve bozkırda kuru alanlarda yapılan hayvancılık nedeniyle atlı veya konar göçer şekilde yaşam sürdürmektir.
Bozkır'da 55 yerleşim .
1858 yılına gelindiğinde Bozkır ilçe olmuştur.
Kazak bozkırı (Kazakça: Қазақ даласы Qazaq dalasy) veya Büyük bozkır (Ұлы дала; Ulı dala), Kazakistan'ın kuzeyinde ve Rusya'nın bitişik kısımlarında yer alan ve Pontik bozkırlarından Emin Vadisi'ne uzanan Palearktik ılıman otlakların, savanların ve çalılıklardan oluşan bir ekolojik bölgedir.
Bu iklim tipi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin büyük bir kısmı (Gaziantep , Kilis hariç) ve Trakya'nın iç kısımlarında görülür. Bitki örtüsü bozkırdır.
Doğal bitki örtüsü bozkırdır. İç Anadolu bölgesinde geniş alanlarda ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin alçak alanlarında görülür. Yağış yetersiz olduğundan toprakta yıkanma yoktur, kireç topraktan uzaklaşmamış, alt katmanlarda birikmiştir. Organik madde (Humus) yönünden fazla zengin değildir.
Hatay'ın doğal bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturur. Maki türleri, 4-5 m boyunda sert ve tüylü yapraklı bitkiler olup, 800 m'ye kadar rastlanmaktadır. Mersin, defne, kısa meşe, kermes, sakız, keçiboynuzu, yabani zeytin, zakkum, alıç, çitlembik, akçameşe, pırnal yörede en çok rastlanan maki türleridir.
Oldukça dağlık ve engebeli bir yerleşim alanına sahiptir. İlçemiz bitki örtüsü bakımından ormanlık alanı yok denecek kadar az olup, tipik bir bozkır görüntüsüne sahip olmasına rağmen özellikle güneyindeki Erzurum-Bingöl yaylarında geniş otlak ve çayırlar mevcuttur.
Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 850 m olan Ankara'da genel olarak karasal iklim hakimdir. Dolayısıyla, kış ayları soğuk ve kar yağışlı, yaz ayları serin geceleri ile birlikte kurak ve sıcak geçmektedir.
İlin geniş arazisinde yer yer iklim farklılıkları görülür. Güneyde, İç Anadolu ikliminin belirgin özellikleri olan step iklimi, kuzeyde ise Karadeniz ikliminin ılıman ve yağışlı halleri görülebilir. Kara ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgede kış sıcaklıkları düşüktür, yaz ise sıcak geçer.
Yalova'nın nüfus yoğunluğu ise 285 olarak gerçekleşti. 622 bin 846 nüfusla Konya'nın en büyük ilçesi oldu. Merkez ilçelerden Meram'ın nüfusu 346 bin 366, Karatay'ın ise 308 bin 983 oldu.
Konya, Türkiye'nin Konya ilinin merkezi olan şehirdir.
2022 yılı istatistiklerine göre son durum şöyle: - 3 milyon 147 bin 818 kişi ile Bursa en kalabalık dördüncü şehir. - 2 milyon 619 bin 832 kişiyle Antalya beşinci sırada. - Altıncı sırada ise 2 milyon 277 bin 17 kişiyle Konya var.
Çumramızın değerli esnaflarından. Mahmut GÜLEÇ in Bozkır da yetiştirdiği. Kestaneler bu sene meyvesini verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri