Caminin temeline ilk kazmayı ise Sultan I. Ahmed Han vurdu. 17. asrın sanat ve estetik anlayışını içinde barındıran cami, 7 yıl 5 ay 6 günde tamamlandı. Yapımında 1 milyon 510 bin altın harcanan cami, devletin ileri gelenlerinin bulunduğu bir törenle 9 Haziran 1617'de ibadete açıldı.
Sultanahmet Camii'nin aydınlatma detayları ve görkemli avlusu, ziyaretçilere caminin tarihi ve kültürel zenginliğini daha da özel kılar. Bu mekan, hem estetik hem de tarihi açıdan büyüleyici bir deneyim sunar.
Estetik kavramı: Kant, Hegel gibi birçok filozof, estetiğin kapsamını genişletip güzelden başka; yüce, zarif, hoş, alımlı, trajik ve çirkin gibi kavramları da estetiğin içine alıp onu güzel sanatların hepsini inceleyen bir felsefe disiplini hâline getirmişlerdir.
Komşusu olan Ayasofya'dan bazı Bizans esintileri içermesinin yanı sıra geleneksel İslami mimari de ağır basar ve klasik dönemin son büyük camisi olarak görülür. Caminin mimarı, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'nın "boyutta büyüklük, heybet ve ihtişam" fikirlerini yansıtmada başarılı olmuştur.
Estetiğin soruları şu türdendir: Güzellik nedir?, Sanat eserlerinin doğayla ilişkisi nedir?, Güzel, onu algılayan özneden bağımsız bir değer midir? Sanat felsefesinin soruları ise; Sanat nedir?, Sanat eserleri ne anlama gelir?, Sanatçı neyi iletir? türündendir.
İlgili 31 soru bulundu
Estetik, güzel duygu ya da bedii, güzelliği ve güzelliğin insan belleğindeki ve duygularındaki etkilerini konu olarak ele alan felsefe dalıdır.
Estetik terimi 18. yy ortalarında Alman filozof A. G. Baumgarten tarafından ortaya atılmıştır. Baumgarten felsefesini, insanın zihinsel dünyasını akıl, duygu ve irade olarak ayıran Leibniz felsefesinden yola çıkarak oluşturmuştur.
Sultan Ahmet Camisi Sultan I. Ahmet tarafından 17'nci yüzyılda, Mimar Sinan'ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. Caminin duvarlarında mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için cami, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinmektedir.
“Mavi Cami” diye de bilinen bu caminin yapımına 1609'da I. Sultan Ahmet'in de katıldığı temel atma töreniyle başlanmış cami 1617 de ve geri kalan yapılar ise 1620 de tamamlanmıştır. Böylece “Külliye” adı verilen yapılar topluluğu ortaya çıkmıştır.
Türkiye'nin en büyük camilerinden birisidir. Sultan Ahmet Camii UNESCO Dünya mirasları listesinde yer alan bir camidir. 1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış ve Dünya mirasları listesine eklenmiştir. Sultan Ahmet Camii bulunduğu şehrin en büyük camileri arasında yer almaktadır.
Bu felsefenin temel soruları arasında ''Güzellik Nedir?'' - ''Estetik İlkeler Nasıl Olmalıdır?'' - ''Sanatın İşlevi Nedir?'' gibi sorular yer alır. 19. yüzyıla gelindiğinde güzellik tanımı tekrar ele alınmış ve bazı filozoflar güzellik ve estetik kavramlarını kendi felsefelerine göre yeniden yorumlamıştır.
Platon'un güzellik felsefesi onun üç dönemi içinde incelenebilir: Gençlik dönemi, olgunluk dönemi, yaşlılık dönemi. Gençlik döneminde Platon, “güzel nedir?” sorusuyla ilgilenmiştir. Nitekim, bu döneme ait Büyük Hippias eserinde güzelin ne olduğu üzerine diyaloglar geliştirmiştir.
Bu sorunun kendisi, felse- fe sorusunun ne olduğu konusunda bize bir ipucu verir. Felsefe sorusu “ Nedir?” sorusudur. “Bilgi nedir?”, “Güzel nedir?”, “Devlet nedir?” birer felsefe sorusudur.
Sultan Ahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır.
İşte Sultan Ahmet Camii hakkında merak edilenler... Türk-İslam medeniyetinin en zarif eserlerinden kente mührünü vuran Sultanahmet Camisi, Mimar Sinan'ın talebesi Sedefkar Mehmed Ağa'ya, Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. Padişahı Sultan I. Ahmed Han tarafından inşa ettirildi.
Bir başka söylentiye göre, I. Ahmet caminin minarelerini altından yaptırmak istemiş. Fakat bu karar devletin bütçesini bir hayli aşacağından, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa “altın” kelimesini “altı” anlamış gibi yapmış ve camiyi 6 minareli yapmış.
I. Ahmed 18 Nisan 1590 tarihinde babası Şehzade Mehmed'in sancak beyi olduğu Manisa şehrinde doğdu.
Sultanahmet Camii'ni 7 gün 24 saat ziyaret edebilirsin. Önemli: Daima ziyarete açık olsa da özellikle Cuma namazı başta olmak üzere 5 vakit ibadet saatleri süresince ziyarete kapalı.
İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Galata semtinde yer alan tarihi Arap Camii'nin, İstanbul'un fethi için 715 yılında gelen İslam Arap kumandanlarından ve sahabe neslinden oluşan Mesleme Bin Abdülmelik kumandasındaki ordu tarafından yaptırıldığı rivayet ediliyor.
NEDEN 4 MİNARELİ? Yaklaşık 30'ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor. Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
Estetiği bağımsız bir bilim dalı olarak ilk defa ele alıp inceleyen Alman fi- lozofu Alexander G. Baumgarten'dir. Baumgarten, 1750-1758 yılları arasında yayımlamış olduğu Aesthetica adlı eserinde bu bilimi temellendirip, estetiğin konusunu belirleyerek sınırlarını çizmiştir.
Estetik fenomen zamanın ve mekânın bir şekilde kesintiye uğramasıyla duyumsanır. Herhangi bir yer ve zamanla nesnel bağı olmadığından dinamik bir fenomendir bu; “canlı ve hareketli bir form”a sahiptir.
Estetik tavrın autelos'u vardır demek, estetik tavır ereği kendinde bulunan tavır, kendi dışında bir başka ere- ği olmayan tavır demektir. Örneğin, bir müzik dinlerken, bir şiir okurken ya da bir resmi seyrederken, onlarla kur- duğumuz bu ilginin kendisinin dışında bir başka ereği yok- tur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri