Sultan Dağları, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde bulunan Konya ve Isparta'nın il sınırını oluşturan ve Afyon'a kadar Batı Torosların uzantısı olan yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda olan genç sıralı dağlardır.
Meyve bahçeleriyle ünlü ilçenin sınırları içerisine giren Eber ve Akşehir Gölleri, Taşköprü, Çiğdem Düzü, Asmalı gibi mesire yerleri, Sahipata Kervansarayı ve Hamamı, Laleli Çeşmesi, Buzluk Mağarası, Dort Deresi ve manastır başlıca gezip görülebilecek yerlerdir.
Sultandağı ilçesi 1. derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. 03.02.2002 tarihinde Mw ölçeğine göre 6,0 şiddetinde yaşanan Sultandağı - Çay depreminde ilçe, belde ve köyleri çok ağır hasar görmüştür, ayrıca Sultandağları boyunca 170 km. uzunluğunda fay üzerindedir.
Ortaçağdan itibaren İpek Yolu üzerinde bulunması sebebiyle ticari önem kazanmıştır. Büyük Selçuklular döneminde İpek Yolunun önem kazanmasıyla beraber kuzeybatı güneydoğu istikametinde yol güzergahı olması nedeniyle deve kervanlarını ağırlamıştır. 1958 yılında ilçe olmuştur.
8-Bozdağ: 1250 m. yüksekliğinde olup, batı bölgesindedir. 9-Söğüt Dağları: 1919 m. yüksekliğindeki bu dağ Dinar ve Dazkırı ilçelerimiz arasındadır. 10-Sultandağları: 2519 m. yüksekliğinde adını taşıdığı ilçeden almıştır.
İlgili 43 soru bulundu
1- Afyonkarahisar Ovası: Tamamı kapalı bir havza durumundadır. Akarçay'ın Kuzeybatı -Güneydoğu yönünde katettiği geniş düzlükler halindedir. Kuzeyinde Eynihan dağları (Beydağı 1750 m., Şamdağ 1500 m., Emirdağları 2066 m.) ve batıda Kalecik tepelerinin yer aldığı Kumalar dağları vardır.
Toros Dağlarının uzantılarından Beydağları Antalya il sınırları içindedir. 600-3086 m. yükseklikleri arasında yer alan dağlar jeologlar ve coğrafya bilimciler için değişik olanaklar sunar. Tekedoruğu, Bakırlı Dağ, Tahtalıdağ ve Kızlar Sivrisi önemli doruklardır. En yüksek doruğu 3086 m. ile Kızlar Sivrisi'dir.
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Afyonkarahisar İlimizin en büyük ilçesi Sandıklı.
Anadolu beylerbeyliğine bağlı olan sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimattan sonra Hüdavendigar Valiliği kurulunca beş sancakla birlikte Afyonkarahisar'da bu merkeze bağlandı. 1917 yılında Bursa'ya bağlı mutasarrıflık olan Afyonkarahisar, bu tarihte, bağımsız mutasarrıflığa dönüştürüldü.
Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
Afyonkarahisar, güneybatı Türkiye'nin genişlemeli tektonik bölgesinde yer almakta olup, Akşehir-Simav Fay Sistemi (ASFS) bölgenin depremselliği yüksek kuşaklarından birisidir.
AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk haritasına göre Afyon, 1,2,3. derece riskli bölgede yer almaktadır.
Sultandağı (Nemrut Kalesi tepesi 1084 m.): Haritalar üze- rinde bir kısmı Kılıçdağı olarak gösterilen bu dağ, geniş sahalar kaplayan volkanik araziden müteşekkildir.
Dünyaca ünlü Afyonkarahisar Sultandağı kirazı iki yıl önce yapılan çalışmalar sonrasında Tadiki markasını aldı. Yılda üretilen 40 bin ton kirazın yüzde 60'ı ihraç ediliyor. Türkiye'nin kiraz ihracatı yılda 60 bin ton civarında. Sultandağı, ülke ihracatının yüzde 30'unu karşılıyor.
Uzunluğu yaklaşık 100 km bulan Sultan Dağları'nın en yüksek zirvelerine bakacak olursak 2610 rakımlı olan Gelincik kaya Tepesi, 2519 metre akımlı olan Toprak Tepe ve ardından 2063 rakımlı Kırkkaya Tepe Sultan Dağlarının en yüksek zirvelerini oluşturmaktadır.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
AFYONKARAHİSARLILAR EN ÇOK İZMİR'DE YAŞIYOR.
Büyük Atatürk'ün Nutku'nu okursak, 50 yerde ilimizin adı Afyonkarahisar olarak kullanılıyor. Ancak 1950'den sonra Afyonkarahisar'a bağlı ilçeler kurulurken, 'Afyon iline bağlı falan ilçe' kurulmuştur şeklinde özensiz ifadeler kullanılmış. Bu nedenle Afyon ili resmi isim haline gelmiş.
Afyonkarahisar ilinin Merkez, Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, Evciler, Hocalar, İhsaniye, İscehisar, Kızılören, Sandıklı, Sinanpaşa, Şuhut ve Sultandağı olmak üzere 18 ilçesi, 107 beldesi, 392 köyü vardır.
Cumhuriyet Dönemi'nin ilk nüfus sayımının yapıldığı 1927 yılında Afyonkarahisar 258.743 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık 18. ili olurken 2019 yılına gelindiğinde nüfusu 729.483'e ulaşmış ancak ülke içinde 31. sıraya gerilemiştir.
Sultan 1. Gıyaseddin Keyhüsrev‟in saltanatı sırasında Antalya‟nın fethi üç aşamalı olarak 1207 yılında gerçekleşmiştir. Sultan I.Gıyaseddin Keyhüsrey‟in ölümüyle yerine geçen büyük oğlu Selçuklu sultanı 1. İzzettin Keykavus Sinop‟un fethinden sonra Antalya‟ya gelmiştir.
Alanın Tanımı: Geyik Dağları, Antalya'nın doğusundaki Taşeli Platosu'nda kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan sıradağlardır. Yüksek bir deve hörgücü görünümündedir. Gevne ve Ulugüney çayları Geyik Dağları'nın güney yamaçlarından doğar.
Madran Dağı, Oyuklu Dağı Doğu Menteşe Dağlarını, Beşparmak Dağı, Kurukümes Dağları (Karakümes Dağları), Marçal Dağları Batı Menteşe Dağlarını oluşur. Doğu Menteşe Dağları ile Batı Menteşe Dağları arasında Çine Çayı'nın vadisi bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri