Camii olarak daima ibadete açık olduğundan ötürü girişler ücretsiz. Sultanahmet Camii müze statüsünde olmadığı için müzekart geçerli değil.
Biletler: Sultanahmet Camii'ne giriş ücretsizdir.
Sultanahmet Camii Haftanın yedi günü ziyarete açıktır. Sultanahmet Camiine son ziyaretçi giriş saati kapanış saatinden 30 dakika öncedir. Cuma günleri ziyaret başlama saati 14:30 dur.
Sultanahmet Camii Ziyaret Saatleri
Haftanın 7 günü ziyarete açık olup yaz ve kış sezonunda ziyaret saatleri farklılık göstermektedir. Yaz dönemi (1 Nisan - 30 Eylül) 08:30 & 19:00 saatleri arasında ziyarete açıkken kış dönemi (1 Ekim - 31 Mart) 08:30 & 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanarak “Sultanahmet Durağı”nda inmeniz gerekiyor. Anadolu Yakası'dan gelecek olan ziyaretçiler Kadıköy veya Üsküdar'dan kalkan vapurlar ile Eminönü iskelesine gelerek, Eminönü'nden tramvay veya 10-15 dakikalık yürüyüş ile Sultanahmet Camii'ne ulaşabilirler.
İlgili 33 soru bulundu
Sultanahmet Camii müze statüsünde olmadığı için müzekart geçerli değil.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' açılış konuşmasında önemli açıklmalarda bulundu. Görmez, "Caminin mesai saatleri yoktur. Din gönüllüsünün mesai saatleri yoktur. Cami devlet dairesi değildir.
NEDEN 4 MİNARELİ? Yaklaşık 30'ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor. Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
Sultan Ahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul'daki en büyük yapı komplekslerinden biridir. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır.
Herkesin mutlu ve güzel bir hafta geçirmesi dileğiyle... Ayasofya Müzesi'nde Yaz sezonu uygulamasıyla son girişler 18.00 olmak üzere, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Her dokusunda tarihin izleri bulunan bu değerli mabedi ziyaret etmeye ne dersiniz?
İstanbul Ayasofya giriş ücreti, camiye çevrilmeden önce 100 Türk Lirası idi. Ancak günümüzde Ayasofya Camii'ni ziyaret etmek ücretsizdir. Aynı şekilde Ayasofya'nın yan bahçesindeki “Padişah Türbeleri” de ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Ayasofya Müzesi pazartesi günü hariç her gün açık bulunmaktadır. Saatleri ise yaz ve kış dönemlerinde farklılık göstermektedir. Ayasofya Müzesi yaz döneminde 1 Nisan ve 31 Ekim ayları arasında saat 09:00 da açılmakta ve 19:00 saatinde kapanmaktadır.
ALTI MİNARENİN SIRRI
Caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'nın bu emri 'altın' yerine 'altı' olarak işittiği söylenir. Bundan dolayı da camiyi 6 minareli inşa ettirmiş. Sultanahmet Camii, 1985 yılında İstanbul Tarihi Alanları adıyla UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenen alanın da bir parçası.
Sultan Ahmet Camii Türkiye'de 6 minaresi olan 5 camiden biridir. Diğer 4 tanesi ise İstanbul Çamlıca Camii, İstanbul Arnavutköy'de Taşoluk Yeni Camii, Adana'daki Sabancı Camii ve Mersin'deki Muğdat Camii'dir.
Sultanahmet Camii'nin restorasyonu 5 yıllık çalışmanın ardından tamamlandı. Cami, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı cuma namazıyla yeniden açıldı.
Sultanahmet Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün cuma namazının ardından ibadete açıldı. Restorasyonu 2018'den beri devam eden cami dronla görüntülendi.
Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
Tarih boyunca, Ayasofya Kudüs'teki Süleyman Mabedi'ni, Süleymaniye ise Ayasofya'yı aşmak istemiş. Bu rekabetin sonunda Sultanahmet Cami'nin, atalarına çok da saygısızlık yapmaması için yalnızca Ayasofya'yı aşmasına karar verilmiş ve cami, Osmanlı'da başka hiçbir örneği olmayacak şekilde 6 minareli yapılmış.
6 minareli tek cami...
Çünkü o dönemde altı minaresi olan tek mabed Mekke'de idi. Dolayısıyla bunun Kâbe'ye yapılan bir saygısızlık olduğu düşünülüyordu. Sultan Ahmet ise bu meseleyi İslam alemini memnun edecek bir yolla çözdü ve Mekke'ye 7. minareyi yaptırdı.
Çamlıca Camii projesi belli oldu
Mızrak, "7'nci minare dış avlunun ortasındaki zaman minaresi. Sekizgen şeklindeki bu zaman minaresinin üzerinde saat bulunacak, şerefesi de olacak. Tasarladığımız cami büyük, bu nedenle 7 minareli yaptık.
Türk Mimarisinde Alem
Türk sanatında kubbe, minare ve sancak olmak üzere 3 grupta toplanmaktadır. Camilerin kubbe ve minarelerinin en tepe noktasına konulan taştan veya madenden yapılmış hilalli tepeliktir. En üstten itibaren hilal,küçük küp, boyun, armud, bilezik, büyük küp, kova diye adlandırılır.
Şerefe. Müezzinin ezan veya sela okuduğu ve minareden her yöne dönmesini sağlayan balkona denir.
Olumsuz hava şartları: İnsanı sıkıntıya sokacak derecede yağmur, çamur, şiddetli soğuk, kar, ayaz, şiddetli sıcak, zifiri karanlık ve geceleyin şiddetli rüzgâr gibi hava şartları, vakit namazlarına olduğu gibi cuma namazına katılmamak için de birer mazerettir.
Hafta sonu veya hafta sonu fark etmeksizin daima açık.
Cami, devlet dairesi değildir, cami Allah'ın evidir ve Allah'ın evi 24 saat her kardeşimize kapısını açık tutmak durumundadır."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri