Yumuşak Çekirdekli Meyveler: Elma, armut, ayva, alıç, muşmula, üvez, vb. Sert (Taş) Çekirdekli Meyveler: Kiraz, kayısı, şeftali, iğde, kızılcık, vişne, erik, vb. Üzümsü Meyveler: Üzüm, çilek, dut, karadut, frenk üzümü, böğürtlen, ahududu, incir, domates, patlıcan, vb.
Bu gün dünya üzerinde kültürü yapılan yaklaşık 138 meyve türünden, subtropik meyve türleri de dahil olmak üzere yaklaşık 75 kadar tür ülkemizde yetiştirilebilir.
Dünyada mevcut gen merkezleri arasında hem Yakındoğu ve hem de Akdeniz havzası içinde yer alan Türkiye, birçok tür ve çeşidin gen merkezi durumundadır. Nitekim, bu gün dünya üzerinde kültürü yapılan 138 meyve türünden, subtropik meyve türleri de dahil olmak üzere 75 kadar tür ülkemizde yetiştirilebilmektedir.
Egzotik meyve grubumuz ananas, mangosten, kivi, gold kivi, pitahaya, kumkuat, granadilla, Hindistan cevizi, taze Hindistan cevizi, karambola, çarkıfelek, liçi, lime, rambutan, pomelo, demirhindi ve nicesinden oluşuyor.
Botanikçilere göre meyve, bitkinin ovaryumunun olgunlaşmış halidir yani bitkinin üremesi amacıyla, çiçeğin değişime uğramasıyla oluşmuş ve tohumları (çekirdek vs.) taşıyan bir yapıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Zeytini yerken hiç düşündünüz mü zeytin meyve mi sebze mi diye? Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır.
Ayrıca fındık amino asitlerce de zengin bir meyve türüdür. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için, günde 100 g fındık tüketimi oldukça yararlıdır. Fındık meyvesinin kimyasal yapısı Çizelge 1' de verilmiştir.
Dünyanın en tatlı meyvesi olarak bilinen çerimoya, Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilir. Ülkemizde de popülerleşmeye başlayan bu meyve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyicidir.
Ayrıca; Sarı elma, Sarı incir, Sarı karpuz, Ananas, Sarı armut, Nektarin, Trabzon hurması, Cape bektaşi üzümü, Altın kivi, Kavun, kayısı gibi meyveler de vitamin ve mineral bakımından zengindir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Jak Meyvesi: Ağaçta Yetişen En Büyük Meyve
Jak meyvesi; 1,20 metre çapı ve 50 kiloya çıkabilen ağırlığı ile ağaçta yetişen en büyük meyve unvanına sahip. Bu meyvenin ağırlığı ve boyu bakımında adeta bir karpuz büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.
Kırmızı Meyveler Nelerdir? Son yıllarda çilek, ahududu, böğürtlen, karadut, kızılcık, yaban mersini, kiraz, üzüm gibi meyveler ayrı bir kategoride de değerlendirilir.
Yaban mersini, böğürtlen, karadut, frenk üzümü ve erik gibi mor meyveler ile ahududu ve gojiberi kırmızı meyvelerin içeriğinde bulunan polifenoller, vitaminler , mineraller ve antioksidanlar ile sağlığımıza çok ciddi katkılar sağlamakta ve yaşlanma ve yıpranmaya karşı da önemli ölçüde destek olmaktadır.
Sinop'un gözde meyvesi “bileydin” birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen “bileydin” meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor.
21 Gün Şekersiz Beslenmede Serbest Yiyecekler:
Sebzeler: brokoli, karnabahar, ıspanak, havuç, kuşkonmaz, kabak, tatlı patates gibi tüm sebzeler. Meyveler: elma, portakal, çilek, üzüm, kiraz, greyfurt vb. gibi tüm meyveler.
Şu an bilinen "en yüksek antioksidan" içerikAraştırmalar, Açai meyvesinin"ORAC değerinin (Oxygen Radical Absorbance Capacity- Serbest Radikalleri Emme Kapasitesi)"kırmızı üzümden 33 kat, üzümdekinden 10 kat, yaban mersininden ise 2 kat fazla olduğunu göstermektedir.
Dünyanın en çok tüketilen meyvesi: Elma.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
Kuruyemiş kategorisinde yer alan leblebi, çocukluğumuzun da vazgeçilmezidir.
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri