Namlu ucu patlaması, merminin silah ucundan fırlatılması için kullanılan patlama sonucunda namlu doğrultusunda oluşan ses dalgalarıdır. Bu ses dalgasının süresi 3-5 ms arasındadır.
Tabanca mermisi (Namludan çıkış hızı) 3.500 km/sa. Uçak, 3 mach=3.564 km/sa.
Mermi hızı, silah çeşitleri içerisinde ateşli silah ile ilgili bir terimdir. Barutun itici gücüyle mermi namludan çıktığı andaki hızını gösterir, tüfekler tabancalara nazaran atış menzilleri yüksektir. Örnek olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin piyade silahı olan G3'ün mermi çıkış hızı saniyede 800 metredir.
Uzun namlulu silahtan ateşlenen mermiler genellikle yüksek hıza [457-1220 m/sn (1500-4000 ft/sn)] sahiptir. Tabancadan ateşlenen mermiler ise nisbeten daha düşük hıza [213-488 m/sn (700-1600 ft/sn] sahiptir.
Normalde konvansiyonel silahlarda mermi çıkış hızı, merminin kalibresine, silahın namlu çapına ve içindeki yiv setlerine bağlı olarak saniyede 330 metre ile bin 800 metre arasında değişiyor.
İlgili 23 soru bulundu
102mm(4 inç) namlu boyu olan bir şarjörlü tabanca kullanılan fişeğin cinsine bağlı olarak 50 ile 75 metre arası değişen bir menzile sahipken, aynı menzili toplu bir tabanca ile elde etmek için 50mm(2 inç) 'lik namlu boyu yeterlidir.
Ağırlığı 4,25 kilo olan G3 piyade tüfeğinin etkili menzili 400 metre.
Kurşunun namludan çıkış hızı saniyede yaklaşık 840 metredir. Bu hız da gösteriyor ki, namludan çıktıktan sonra tesirli menzili olan 1200 metredeki hedefe yaklaşık olarak 1,5 saniye de ulaşmaktadır.
“Railgun” adı verilen silahlar bilim kurgu içerikli bilgisayar oyunları oynayanların çok kez karşısına çıkmıştır. ABD Deniz Kuvvetlerinin, Virginia eyaletinde yer alan üssünde gerçekleştirilen testte, geliştirilmekte olan bir “railgun” ile yapılan atışta merminin hızı ses hızının 7 katına ulaşarak bir rekor kırdı.
Serbest düşme esnasında mermi sürekli hızlanır. Serbest düşmeye geçen mermi, yorgun mermi olarak isimlendirilir. Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir.
Ordunun elinde AKM olarak bilinen kalaşnikoflar da kullanılıyor. Onlar nereden tedarik ediliyor? TSK envanterindeki AKM türevlerinin neredeyse tamamı iç güvenlik bölgelerinde ve terörle mücadele kapsamında yapılan sınır ötesi operasyonlarda PKK ve diğer terör örgütlerinden ele geçirilen silahlardan oluşmaktadır.
Terör örgütü tarafından kaçırılan askerlerin 'silahlarımız tutukluk yaptı' savunmasının ardından gözler Mehmetçiğin kullandığı G3 marka piyade tüfeklerine çevrildi. TSK'nın Kalaşnikof yerine G3'leri tercih etmesinin en önemli nedeni daha güçlü ve öldürücü olması.
Türk ordusunun modern piyade tüfeği MPT 76 SH, Sarsılmaz tarafından tamamen milli kaynaklar kullanılarak Türk mühendisleri ve teknisyenleri tarafından performans kriterlerine sadık kalınarak 470g kadar hafifletilerek MPT 76 SH ismini aldı.
Bu durumda 9x19 mm çap ve tipindeki mermi çekirdekleri için Kritik Hız Değeri; 60–150 m/sn; 7,65x17mm çap ve ti- pindeki mermi çekirdekleri için ise 75–175 m/sn arasındadır.
Kalashnikov (AK-47) 7.62 X 39 mm fişek kullanan gaz geri tepmeli, nam- lu ucuna yakın yerden namlu regülatörüne geçen gazın sıkışarak buradaki gaz pistonunu geri itmesi, mekanizmayı açması ve mekanizmanın sıkıştırdığı icra yayının ileri hareketi ile yarı ve tam otomatik çalışabilen silahlardır.
-36 ve +72˚C aralığındaki sıcaklıklarda çalışabilen silahın bölge hedefleri için etkili menzili 1.200 metreye ulaşıyor. SAR 762 MT'nin azami menzili ise 3.725 metre.
Eğer silah dik bir şekilde tutulur ve havaya öyle ateş açılırsa, mermiler yere daha yavaş düşüyor. Ancak aksi takdirde mermi normal bir atış sırasında olduğu gibi çok daha hızlı haraket ediyor ve can kaybına yol açabiliyor.
Genelleme yapacak olursak havalı tabancaların etkili menzilinin 15 – 20 metre arasında değiştiğini söyleyebiliriz.
Glock 34 Gen 5 MOS
Bu silah, 9 mm'lik tabancalar arasında en uzun menzilli silahlarından biridir ve 50 metreye kadar olan mesafelerde birçok rakibinden çok daha isabetli atış yapar.
En hafif muharebe tüfeği ise SCAR-H 3.8 kg ağırlığı ile öne çıkmaktadır. Mühimmatın büyüklüğünden ötürü 20 adetlik şarjör kullanırlar. Günümüzde Magpul gibi firmalar 25 kapasiteli polimer şarjörler üretmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri