Dikilitaş ya da Theodosius Dikilitaşı, Sultanahmet Meydanı'nın güney tarafında,
Dikilitaş, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde Balmumcu ile Fulya arasında kalan semt.
Sultanahmet Meydanı'nı süsleyen dikilitaş'ın dört yüzü üzerindeki, eski Mısır'ın kutsal yazısı hiyeroglifle işlenmiş yazılardan da anlaşıldığı gibi, Kral III. Tutmosis, bu anıtı, Asya topraklarında düşmanlarına karşı kazanmış olduğu zaferlerin anısına diktirmiştir.
Genellikle belirli bir şahsı veya olayı anmak için yapılır. Antik dikilitaşlar tek bir taştan oluşurdu (bir monolit). Stel terimi genellikle klasik obelisk forumda olmayan diğer dikili duran farklı anıtlar için kullanılır.
I.Theodosius tarafından üst üste iki blok şeklinde yaptırılan Dikilitaş kaidesinin alt bloğu üzerinde biri resmi dil Latince diğeri halkın konuştuğu dil Grekçe olmak üzere iki kitabe bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Yılanlı Sütun veya Burmalı Sütun (Yunanca: Τρικάρηνος Ὄφις Τrikarenos Οphis), İstanbul'un Sultanahmet semtinde yer alan Hipodrom'dan (bugünkü At Meydanı) kalan, birbirine dolaşmış üç piton yılanının tasvir edildiği bronzdan yapılmış Antik Yunan anıtı.
Yapıt, dünyanın bilinen en eski megalitleri olan taş sütunlarla, bir dizi büyük dairesel yapıdan oluşmaktadır. Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ'a ait olduğu düşünülen bu yapıda T biçimindeki 10-12 dikilitaş yuvarlak planda dizilmiş, araları ise taş duvarlarla örülmüştür.
Taş ocağından Nil nehrine inşa edilen bir rampa sayesinde dikilitaşın kaydırılarak bekleyen bir mavnaya yüklendiği ve nehir yoluyla taşındığı düşünülüyormuş.
dikilitaş ismini kasabanın girişinde bulunan dikilitaş'dan almıştır. Kasabanın eski adı "Enehil" dir.
Şanlıurfa bölgesinde şu ana kadar saptanmış olan dikilitaşlar T ve ters L biçimli olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sultan Ahmet Camisi Sultan I. Ahmet tarafından 17'nci yüzyılda, Mimar Sinan'ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. Caminin duvarlarında mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için cami, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinmektedir.
Anıtın yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte I. Konstantin (MS 324-337) veya I. Teodosius (MS 379-395) dönemlerinde inşa edildiği sanılmaktadır. Öte yandan 10. yüzyılda VII. Konstantinos tarafından tamir edilmesinin ardından onun ismiyle anılmaya başlamıştır.
Dikilitaş, Ankara ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir. Oyaca kasabası içinde yer alır.
Doğru kullanımı dikili taş şeklinde olmalıdır.
Dikilitaş SK, 1953 yılında İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesindeki Dikilitaş semtinde kurulmuş bir spor kulübüdür. Yalnızca futbol branşında faaliyetine devam eden kulüp, halen Bölgesel Amatör Lig'de mücadele etmektedir.
Bulmacada Dikilitaş Kelimesinin 7 Harfli Yanıtı
Hangi bulmaca türü olursa olsun dikilitaş kelimesine karşılık olarak, 'Obelisk' 7 harfli sözcüğünü kullanmak mümkün.
Paylaş : Göbeklitepe arkeolojik alanı, 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi. Çünkü bu özel bölgenin keşfi; insanlık tarihi, dinler tarihi ve insanların yerleşik hayata geçmesi gibi konularla ilgili bilinen tüm anlayışı değiştirdi.
Göbeklitepe'yi insanlık tarihine kazandıran Prof. Dr. Klaus Schmidt vefatının 7. yılında anılıyor.
Yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olan avcı ve toplayıcı insan toplulukları zamanında, şehir hayatına henüz geçmeden inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe, son yılların "en büyük arkeolojik keşfi" olarak gösterilmektedir.
Yılanlı Sütun'un hikayesi Yunanista'daki Delfi antik kentinde başlıyor. Burada Perslere karşı birleşen 31 Yunan sitesinin antik zamanlarda kazandığı zaferin anıtı olarak tasarlanan tunç sütun, tanrı Apollon'a adanmış. Şeklinin yılan olması ise Apollon'un kötücül Piton'u yok edişini simgeliyor.
Asklepion'un giriş meydanındaki mermer sütuna, bu efsanede sözü geçen yılanlar işlenmiştir. Sütun, 2010 yılı sonunda Bergama Müzesi'nde koruma altına alınmıştır.
Adaklı ilçesine bağlı Karer köyündeki ormanlık alanda pancar toplayan işçiler, yaklaşık 3 metrelik yılan gördü. İşçiler, yılını cep telefonu kamerasıyla görüntülerken, korku dolu anlar yaşadı.
Güzel İstanbul'umuzdaki Dikilitaş, ilk olarak M.Ö. 1547 yıllarında Firavun III. Tutmosis adına Yunanlıların Heliopolis adını verdiği Annu kentinde dikilmiş. Ve üzerinde Hiyeroglif yazısı ile Tutmosis'in zaferleri yazılmış.
Antik dönemde önemli bir merkez halinde bulunan Dikilitaş, bağlı bulunduğu Seydişehir'e 26 kilometre mesafede bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri