Hirudoterapi; avuç içi, göz kapağı, ayak tabanı, kasık bölgesine uygulanmamaktadır.
Varisli damarı büzemez, fonksiyon görmesini sağlayamaz.
Aksine bacakta iltihaplanmaya ve selülit dediğimiz bacağın dokularının iltihabına neden olur. Yani tedavi olmaya gidip daha sıkıntılı dönebilirsiniz.
Sülük tedavisi öncesi vücuda krem, parfüm, sigara ve losyon gibi kokulu ürünlerin kullanılmaması ve içilmemesi gerekir. Uygulama yapılacak bölge ılık ve temiz olmalıdır. Sülük tedavisi uygulanacak kişi aç olmamalıdır. Sülük tedavisi öncesi tansiyonun normal seyirde olması gerekir.
Hangi Durumlarda Sülük Tedavisi Uygulanmaz? Sülük tedavisi uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktaların başında hastanın anemi (kansızlık) sorununun olmaması, kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor olması, pıhtılaşmaya engel bir hastalığının bulunmaması ve vücudunda aktif bir kanama odağının bulunmaması gelir.
Uygulama sonrasında 24 saat pansumanlar açılmamalıdır. Denize girilmemelidir ve 24 saat duş yapılmamalıdır. Tedaviden sonra ise tahıllı gıdalar, mercimek, aşırı tatlı veya aşırı ekşi tür gıdalar tercih edilememeli protein ağırlıklı beslenme ilk 24 saat tercih edilmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Asgari 24 saat öncesinden hayvansal gıda alınmaz. Zira hayvansal gıdalar protein ihtiva eder, kanı koyulaştırır.
Damarsal problemler, boyun ve bel fıtıkları, huzursuz bacak sendromu, romatizmal hastalıklar, cilt rahatsızlıkları, sinir sistemi hastalıkları, migren tipi kronik baş ağrıları, vertigo ve meniere sendromu, fibromyalji, kronik yorgunluk sendromu, anksiyete ve depresyon sülük tedavisinin uygulandığı alanlar arasındadır.
Ayrıca sülüklerin salgıladığı enzimlerin anti-enflamatuar ve analjezik etkileri bulunur, yani iltihaplanmayı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Sülük tedavisinin etkisi genellikle tedaviyi takiben birkaç saat içinde başlar. İlk seansın ardından bazı kişilerde hemen rahatlama hissi ortaya çıkabilir.
Sülük'e kanı dengeli emdirmek veya yukarda' değindiğimiz gibi, odun külü veya tuz kullanarak kusturmak ve temizlemek gerekir. Çok emdirilip kusturulmazsa' çatlayıp ölür. İyi kan emmesi için de sülük iyice aç bırakılır.
Faydası anlatılamayacak kadar çok olan tıbbi sülükler, kirli kanı emerek tedavi yapmazlar. Tedavisindeki sır, kan emerken vücuda zerkettikleri ağızlarında bulunan salgıda gizlidir. Antibakteriyel özelliğe de sahip bu salgı yüzlerce enzim içerir.
Yaraların geç iyileşmesi durumlarında da sülük kullanılmaması gerekir. Özellikle Hemofili, Lösemi, Multıpl Myeloma, Lenfoma, İleri Seviye Anemi ve Hipotansiyon, AIDS (HIV enfeksiyonu ), Karaciğer Kanseri, Kemoterapi alanlar, Kalp pili olanlar, Adet dönemleri, Gebelik, Diyaliz hastalarında yapılmamalıdır.
Sülükler, tutturuldukları bölgeden ortalama 45 dk kadar süre kan emer ve kendiliğinden bırakarak düşer. İşi biten sülükler, pet şişeye koyularak tıbbi atık ünitesine atılmaktadır. Uygulama esnasında, steril eldiven kullanılması ve kan teması olması durumunda eldiven değişimine dikkat edilmesi önemlidir.
Ödemleri çözer. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır. Kan üretimi ile görevli organları uyarır.
Sülük yapıştığı yerden kendiliğinden bırakmazsa, sülüğün ağzının bulunduğu bölgeye hafifçe zerdeçal toz veya alkol uygulamasıyla bıraktırılabilir, ancak dikkat edilmesi gereken bir husus, sülüğün bıraktırılırken kusturulmamasıdır.
Cilde 1-1.2 milimetre kadar girebilen sülüklerin çekildikleri bölgelerde kanamalar görülebilir. 6-12 saat arasında değişen kanamalar yaklaşık 36 saat devam edebilir. Bu durumda kanayan bölgeye bandaj konulmalıdır. Hafif kaşıntı ve kızarıklık kalsa da zamanla geçer.
Sülük doyduğunda deriyi ısırmayı bırakır ve bu arada ağız salgısındaki kanamayı engelleyici hirudin maddesi nedeni ile ısırdığı yerden sızıntı 24-48 saat devam eder. Bu nedenle kaybedilen kan miktarı sülüğün emdiğinden daha fazladır (50-100 mL). Bu kan kaybının dokuda şişliği azalttığı düşünülmektedir.
Sülüğün tükürüklerinde bulunan antikoagülasyon enzimleri, kanın pıhtılaşma eğilimlerini azaltır ve böylece kan pıhtılarını çözen enzimlerin yanı sıra vücutta iyi bir kan akışını teşvik eder, Bu yüzden sadece kan pıhtılarını parçalamakla kalmaz, aynı zamanda pıhtılaşmayı önler.
Sülük tedavisi tok karnına yapılmaz. Yemek yedikten 2-3 saatlik bir açlık gereklidir. Sülük tedavisinden bir iki gün öncesinde protein içeren gıdalar yenmelidir. Sülükler vücudun belirli yerlerine konulmaktadır.
Büyük bir sülük de vücut yüzeyine yakın bir ana kan damarın uygulanması halinde aşırı kan kaybına neden olabilir. Kanı durdurmanın en basit ve güvenilir yolu yaraya baskı bandajı ile kompres yapmaktır. Gerekli olması halinde yaranın dikilmesi ya da dağlanması da etkili olabilir.
Dünyanın birçok ülkesinde bayanlar tarafından cilt bakımı maksadıyla kullanılan sülük, kan dolaşımını artırarak deri üzerindeki kırışıklıkları azaltır ve cilde gençleştirici etki yapar.
Bütün sülükler etçildir. Solucanlar, sümüklüböcekler, böcek larvaları, küçük kabuklular ile beslenebilirler ya da ikiyaşamlılar, sürüngenler, balıklar ya da bazı memelilerde kan emen parazit olarak bulunabilirler. Sülüklerin bilinen en büyük avcıları, balıklar, sucul böcekler, karidesler ve diğer sülük türleridir.
Kuyruk Sokumu: Kuyruk sokumu, omurganın alt kısmında bulunan bir bölgedir. Sülüklerin kuyruk sokumuna yerleştirilmesi, pelvik bölgedeki kan dolaşımını artırabilir ve cinsel organlardaki işlev bozukluklarının giderilmesine yardımcı olabilir.
Sülük, doğanın mucize şifalar sunan canlısıdır. Kozmetik amaçlı olarak özellikle yüze uygulanan sülükler verdikleri enzimler ile doku kanlanma artışı sağlamanın yanında kırışıklıları giderme gibi botoks etkilerisağlamaktadır. Doğal enzimler içeren bu uygulama ile çok daha güçlü olumlu sonuçlar elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri