– Sumak tohumları akciğer enfeksiyonuna ve buna neden olan mantara karşı etkilidir. – Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. – Eklem hastalıklarına iyi gelir. – Sindirimi düzenler.
Bir çay bardağına 1 tatlı kaşığı tane sumak konur ve üzerine kaynar su dökülerek 5 dakika demlenmeye bırakılır. Aynı zamanda demlenen sumak çayına 1-2 damla kekik çayı ilave ederek kullanıldığında birlikte daha faydalı olacaktır.
Kokuyu azaltıcı etkisi nedeniyle soğan salatalarında çok yaygın olarak kullanılan sumak, her türlü salatada ve bazı yemeklerin, mezelerin içerisinde sıklıkla yer alır. Yemeklere kendine özgü hoş bir lezzet vermesinin yanı sıra sumak, sağlık açısından da oldukça faydalı bir baharattır.
Sumak ağacından toplanıp top sumak taneleri, makinelerde öğütülür. Öğütülmüş olan sumak taneleri defalarca elekten geçirilir ve böylece daha da ufalanır. Suyla güzelce yıkandıktan sonra tuzla birlikte tekrar öğütülür. Son olarak tuzla öğütüldükten sonra tam olarak toz haline gelir ve baharat olarak kullanılır.
100 gram tohum ya da yaprak sumak için 1 litre su kullanabilirsiniz. İlk olarak suyu ocakta kaynatın. Su kaynadıktan sonra içerisine sumağı atın ve demlemeye bırakın.
İlgili 35 soru bulundu
Sumak baharatı, bu bitkinin kırmızı renkli çekirdek yapıdaki çiçeklerinin öğütülmesi sonucunda oluşur. Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır. Türk mutfağında genellikle salatalara, yoğurda ve özellikle soğana ilave edilerek tüketilir.
Mayhoş bir tadı olan sumak, iştah kontrolünde etkilidir ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Çabuk doymaya yardımcı olur ve sonucunda dengeli miktarda kalori aldığınız için zayıflatıcı etkisinden faydalanırsınız.
Kök sürgünleri ile çoğaltılan ve çok yıllık bir bitki olan sumağın yetiştiriciliği tohum üzerinden de yapılabiliyor. Ortalama yüzde 75 ile yüzde 80 arasında çimlenme oranı bulunan tohumlar, toprağa bırakılarak sumak yetiştiriciliğine başlanıyor.
Tohumlar beşli çizgi ekim yöntemiyle ve metrekareye 5-10 gr. tohum gelecek şekilde ekilir. Tohumların çimlenme oranı %75-88 arasındadır ve metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Ekim öncesi tohumlar yaklaşık 5 dakika kaynar suya batırılır, 10-20 gün ılık suda bekletilir ve ardından doğal koşullarda katlamaya alınır.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Ağustos ve Eylül aylarında ol- gunlaşan sumak meyvesi, kurutulduktan sonra yıkanır ve ekşisi suya bırakılır. Elde edilen ekşili su, şurup kıvamına gelinceye kadar güneşte koyulaşmaya bırakılır ve sumak ekşi akıtı hazır hale gelir.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Sumak, sumak çayı veya sumak suyu halinde günde en fazla 2-3 bardak tüketilmelidir. Etkisini en çok aç karnına tüketildiği zaman gösterir. Tavsiye edilen miktarın fazlası tüketilirse yan etkilere sebep olabilir.
Sumak çayı nasıl yapılır? Sumak çayının da sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. 1 litre kaynar suyun içine 1 yemek kaşığı sumak ekleyin ve karıştırın. 10 dakika demlendikten sonra çayı ister soğuk ister sıcak tüketebilirsiniz.
Sağlık açısından kullanımında özellikle sumağın su ile kaynatıldıktan sonra kullanımı da faydalı olmaktadır. Sumak kullanımında çay da yapılması veya bitki çaylarına katılarak tüketilmesi mümkündür. Yiyeceklerde yoğurt üzerine eklenerek ve salatalarda kullanılarak sindirimi düzenlemektedir.
Sumak çok güçlü bir toksin atıcı baharattır. Bu yüzden yüzyıllar boyunca şifa amaçlı tüketildi. Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
-Sumak Fidanların Fidan Dikim Mesefesi:Sumak fidanlarınızı 6 metre ara ile dikebilirsiniz. -Gönderilecek Sumak Fidanın Mevsimsel Durumu:Herdem yeşildir. -Saksıda Yetiştiriciliğe Uygunluğu:Uygundur.
*Sumak Tohumu Çimlendirme İşleminde Yapılması Gerekenler:Tohumlarınızı 1 saat kadar ılık bir su içerisinde bekletiniz ve dikecek olduğunuz viyol veya toprağa 1-2 cm derinlikte ekiniz. Fazla derine ekmeniz durumunda tohumlarınız çürüyecektir. Üzerini toprakla kapatınız. Tahmini çimlenmesi 10 gün içerisinde olacaktır.
Sumak ağustos aylarının başından eylülün ortalarına kadar toplanır. Özellikle kadınlar toplayıp, sofraya gelecek şekilde işlerler. Bunun çeşitli evreleri var.
Yaprakları yeşil, kırmızı veya kırmızı-yeşil olabilir ve yapraklarının kenarları zehirli sarmaşığa kıyasla daha çıkıntılı bir görünümde olabilir. Ayrıca yapraklar hafif tüylü, pürüzlü bir yapıdadır. Zehirli sumağın yaprakları daima dal başına 7-13 yapraklı büyük salkımlar oluşturur.
Bitki, 2. yıldan itibaren 1-1,5 kilogram arasında ürün veriyor ve bitkiden 6. yıldan itibaren ortalama 7-8 kilogram ürün alınabiliyor. Ürünün 20 yıllık ekonomik ömrü boyunca toplam 533 bin 240 lira yatırım tutarına karşılık, 1 milyon 792 bin 800 lira gelir getirebiliyor.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
Diğer bölgelere nazaran eritilmesi biraz daha zor olan göbek eritmede uygulanması tavsiye edilen sumaklı yoğurt ile olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Hem sağlığa faydalı hem de zayıflamaya yardımcı olan sumak baharatı ile evinizde çeşitli tarifler uygulayabilirsiniz.
1 kupa kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sumak, 1 adet dal tarçın ve 2-3 adet karanfili koyarak 4-5 dk. kadar demlenmeye bırakınız. Günde 1 veya 2 bardak kadar içebilirsiniz. Öğün aralarında hem bağışıklığı destekleyip, hem mideyi rahatlatacak hem de ödem atmanıza yardımcı olacaktır.
Bir kase yoğurt ile beraber bir tatlı kaşığı sumak karıştırılmak suretiyle, düzenli olarak tüketildiği vakit yağ yakımı noktasında önemli bir potansiyel teşkil eder. Bu tarif genel olarak sumak kürü şeklinde bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri