Sümbül çiçeği dört mevsim açabilen bir çiçektir. Bulunduğu ortamın havasını temizler ve etrafa çok güzel bir koku yayar.
Tanımı: 20-30 cm kadar boylanabilen sümbül, iki yıllık soğanlı ve dayanıklı otsu bitkidir. Yeşil renkli şerit biçiminde yaprakları vardır. Kış mevsiminin sonlarına doğru başakçıklar oluşturarak açan çiçekleri; mavi, mor, pembe ile sarının çeşitli tonlarında ve beyaz renktedir. Işık İsteği: Doğrudan güneş istemez.
Kış koşullarına dayanıklı sümbül çiçeğinin kısa sürede çiçek açması ve açtığı çiçekleri uzun zaman koruyabilmesi için en doğru şekilde ekilmesi ve bakılması gerekiyor. Bunun için çiçeğinizin soğanlarını geniş bir saksıya ektikten sonra büyümesi için karanlık ve serin bir yere bırakmalısınız.
Sümbülün ihtiyacı olan güneş ışığı dolaylı olarak karşılanmalıdır. Bu nedenle güneşin dik geldiği köşelere rahat edemez. Hafif gölgeli mekanlar sümbül için idealdir. Şayet çok fazla ışık alırsa yapraklarında sararma meydana gelebilir.
Bunun yanında kardelen ve çiğdem gibi erkenci yapıya sahip olan bitkiler şubat ayı içerisinde, sümbül ve nergis gibi soğanlı bitkiler mart ayı içerisinde, lale gibi soğanlı bitkiler ise nisan başında çiçek açmaktadır. Soğanlı bitki ekeceğiniz taktirde bol miktarda ekmeniz daha yararlı olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Sümbül çiçeğine ne kadar iyi bakılırsa, o kadar uzun bir ömrü olacaktır. Dört mevsim çiçek açtığı için diğer çiçeklere göre oldukça uzun ömürlü sayılır.
Sümbüller doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan çok rahatsız olurlar. Mümkün oldukça yarı gölge ve aydınlık bir yer seçimi yapmaya özen gösterin. Rüzgarlı havayı seven sümbül çiçeği bazen hava akımına bırakılabilir. Sümbüller toprağını nemli severler.
Sümbül, göz alıcı renkleri olan bir bahar çiçeğidir. Kokusu oldukça güzel olan bu çiçek, ev ortamlarında rahatlıkla yetiştirilmesiyle çok fazla tercih edilir. Soğanlı bir bitki olan sümbül, dört mevsim açabilme özelliğine sahiptir.
Sümbül çiçeğinin sulaması konusunda dikkat etmeniz gerekmektedir. Haftada düzenli olarak sadece 2 defa su vermeniz yeterli olacaktır. Sümbül çiçeği susuzluğa karşı dayanıklı bir çiçek türü değildir. Bu nedenle bu çiçeği kesinlikle susuz bırakmamalısınız.
Sümbül çiçeğinin renkleri muhteşemdir. Sümbülün sarı, mor, beyaz, mavi ve pembe renkleri bulunur. Sümbül çiçeğinin anlamı ise "Sonsuz sevgi ve bağlılık" olarak bilinir. Kişilerin birbirine olan sevgi bağını ve yaşanacak olan sevgi dolu ilişkinin sürekli olduğunu ifade etmek için sümbül çiçeği kullanılır.
Sümbül soğandan çoğaltılabilir ve bunun için en uygun zaman kış aylarıdır. Kasım sonundan itibaren sümbül soğanı çoğaltmak için ayrılabilir.
Sümbül bitkisinin susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Yazları haftada en az 2 kez sulanmalıdır. Su, bitkinin her bölümüne ulaştırılmalı ve toprağı nemli olmalıdır. Sulama sonrası, bitkinin tabağında su bırakılmamalıdır.
Sümbül kokusu; stres, gerginlik, üzüntü ve sıkıntı gibi negatif duyguların azalmasına ve vücudun rahatlaması ve tüm bedenin sakinlik kazanmasına yardımcı olmaktadır. Güzel olduğu kadar etkileyici bir kokuya da sahip olan sümbül, bulunduğu odayı kokusuyla etkisi altına alır.
Sümbül çiçeği tohumları geleneksel tıpta iştah açıcı, sarılık ve bel soğukluğu rahatsızlığını tedavi edici olarak yüzyıllardır kullanılmıştır.
Kolay Yetiştirilebilir Sümbül Tohumu
Her mevsimde ekimi yapılabilen sümbül tohumu filizlenip kök kısmı genişlediği ve saksısında rahat edemediği zamanlarda solmaya ve çürümeye başlar. Bu sebeple tohumdan yetiştirilecek sümbül çiçeğinin soğanı için yeterli büyüklükte bir saksı seçilmesi önemli.
Bu bitkinin büyüyebilmesi için gereken ideal sıcaklık 14-15 derecedir. Ayrıca bitkinizin bulunduğu toprak bol humuslu, kumlu, nemli ve gevşek bir yapıda olmalıdır. Sümbül yetiştirmek için iç mekân oldukça elverişlidir.
Sümbül çiçeği solunca solmuş çiçeklerini keserek bitkinin var olan enerjisini yeni açacak çiçeklere yönlendirmesine yardımcı olmak gerekir.
Doğru bir ekim ve düzenli sulama dışında sümbül için güneş ve ortamın sıcaklığı da çok önemli tabii ki. Bulunduğu ortamın sıcaklığının 15 derecenin altına düşmediğinden emin olmalı ama aynı zamanda sümbülü doğrudan güneş ışığına da maruz bırakmamalısınız.
Bu çiçeğin anlamı renklerine göre değişir. Mor: bağışlayıcılığı, özür dilemeyi veya yoğun pişmanlık duygusunu sembolize eder. Sarı: Sümbül çiçekleri içinde kıskançlığı temsil eden bir renktir. Beyaz: İyi niyetli duygular ve temenniler anlamına gelir.
SÜMBÜL ÇİÇEĞİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR? Sümbül çiçeği kış ayları içerisinde yeşermeye, ilkbahar başlarında ise çiçekler görülmeye başlar. Çok yıllık bir bitki olduğu her yıl bu döngünün devam etmesi önemlidir.
Sümbül ağacı sonbaharın başlarında filizlenir. Bundan dolayı sonbahara yakın zaman diliminde veya sonbaharın herhangi bir zamanında dikilmesi tavsiye edilir. Ancak bu sadece sonbahar mevsiminde dikilebileceği anlamına gelmez. Gerekli ortam sağlandığı takdirde tüm mevsimlerde dikilebilir.
Bunun yanı sıra çiğdem ve kardelen gibi erkenci yapıya sahip bitkiler, şubat ayında, nergis ve sümbül gibi bitkiler mart ayında, lale gibi bitkiler ise nisan başında çiçek açar. Soğanlı çiçek ekeceğiniz zaman bol miktarda ekmeniz daha faydalı olacaktır.
Pembe olan sümbüller melankolik ruh halini ifade ediyor. Sevdiklerinize çok duygusal oldukları mesajını vermek istediğinizde pembe sümbül gönderimi yapabilirsiniz. Genellikle melankolik ruh hali negatif, olumsuz ve yoğun duygu durumu olarak ifade edilir.
*Hava akımlarından kolay etkilenen sümbül bitkisi bu etkiden korunmalıdır. *Kış aylarında sümbülün bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir. *Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
Saksıda da yetiştirilebilen sümbülteberin cennet kokulu çiçekleri yaz aylarında açarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri