Kaya düşme riskine karşı kapatılarak restorasyona alınan Sümela Manastırı yeniden ziyarete açıldı. Manastır, 08.00-19.00 saatlerinde yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilebilecek.
Sümela Manastırı Ziyaret Saatleri 2023
Sümela Manastırı ziyaret saatleri sabah 08:00 ile akşam 19:00 saatleri arasındadır. Trabzon'daki Sümela Manastırı haftanın her günü ziyarete açıktır. Açılış ve kapanış saatleri en son 6 Ağustos 2023 tarihinde güncellenmiştir.
2022 yılı için Sümela Manastırı'nın giriş ücreti 100 TL olarak açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir. Buna ek olarak, Altındere Milli Park giriş ücreti 10 TL'dir.
Tarım ve Orman Bakanlığı personeli refakatlerindeki anne, baba, eş ve çocukları kurum kimlik kartlarını ibraz etmek kaydıyla bu protokol kapsamındaki ziyaret alanlarına ücretsiz olarak giriş yapabilecektir.
Sümela Manastırı, Sümela'da gezilecek yerler arayanlar için aslında tek seçenektir. Sarp kayaların üzerine inşa edilmiş manastırda 1 gününüz göz açıp kapayıncaya kadar geçecektir. Sümela yolu üzerinde görebileceğiniz diğer doğal ve tarihi miraslar şunlardır: Altındere Vadisi Milli Parkı
İlgili 38 soru bulundu
18 yaş ve altındaki öğrenciler için: Ücretsizdir, Müze Kart geçerlidir, Sümela Manastırı giriş ücreti: 300 TL, Altındere Vadisi Milli Parkı giriş ücreti: 10 TL'dir.
Dolmuştan indikten sonra yaklasik 200 basamak çıkıyorsunuz. İceri girip manastırı görmek için kişi başı 10tl de orda ödüyorsunuz.
3- Sümela Manastırı – Trabzon
Nefes kesen görüntüsüyle her yıl çok sayıda fotoğrafçının ilgisini çeken Sümela'yı Müzekart sahipleri ücret ödemeden gezebiliyor. Şehre geldiğinizde tadabileceğiniz Trabzon lezzetleri ise galerimizde.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, Sümela Manastırı'na otopark yapılacağını açıkladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, belediye maclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Bölgenin en önemli manastırı Sümela, keşiş yetiştiren bir okuldu. Mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikona muhafaza ettiği çok kutsaldı. Adını Yunanca'da “siyah” anlamındaki “melas”dan aldığı sanılıyor, zira Karadağ'ın eski ismi da Mela. “Stou Mela” ise “Mela'daki” demek.
15 Ekim – 15 Mart arasındaki kış döneminde manastır 08:00 – 17:00 saatleri arasında açıktır. Ancak 1 Nisan-1 Ekim arasındaki yaz döneminde kapanış saati 19:00'a kadar uzatılmaktadır. Gişe kapanış saatleri yazın 18:30, kışın ise 16:30'dur. Sümela Manastırı haftanın her günü ziyarete açıktır.
Tavsiye edilen yürüyüş zamanı ve süresi: 33km uzunluğunda olan parkuru çok keyifli bir şekilde yürümek isteyenler üç günlük bir plan yapabilirler. Parkur Başlangıcı Ulaşım: Maçka İlçesinden hareketle meryemana vadisini takiben asfalt yol ile Sümela manastırına ulaşılır.
Rivayete göre Bizans İmparatoru I.Theodosius zamanında (375-395) Atina'dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş olan manastır, 6'ıncı yüzyılda İmparator Justinianus'un manastırın onarılarak genişletilmesini istemesi üzerine Generallerinden Belisarios tarafından tamir edilmiştir.
Bakan Ersoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "MüzeKart'a 2023 yılında da zam yapmadık. Türk vatandaşlarımıza MüzeKart sadece 60 lira." açıklamasında bulundu.
Bu nedenle, kurulduğu günden terk edildiği tarih olan 1923 yılına kadar, yaklaşık bin altı yüz yılı aşkın bir süre içerisinde Sümela'da inşa ve yapım çalışmaları bir seyir izlemiştir.
Satın aldığınız ilk günden itibaren bir yıl boyunca geçerli olan MüzeKart'ın fiyatı Türk vatandaşları için 60 TL'dir. MüzeKart'ınız ile tarihte bir yolculuğa çıkmak için MüzeKart satış noktalarına ulaşmak için tıklayınız.
Manastır, vadi tabanından da 300 m. kadar yukarıda, büyük bir kaya oyuntusunu çevreleyen odalardan oluşur. Bu doğal oluşumun tavan bölümü, manastırın birçok mekânını ve büyük kaya kilisesini yağışlardan koruyacak ölçüde geniştir. Manastıra giriş için, dış avludan başlayan yaklaşık 70 basamaklı bir taş merdiven çıkılır.
tüm dünyaca ünlü Sümela Manastırı'nda binlerce turisti ağırlıyoruz. Manastırı'na teleferik yapıldığında turist sayısı katbekat artacaktır.
Diyarbakır Sümela Manastırı arası yaklaşık 604 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 8 saat 19 dakika sürmektedir.
18-25 yaş arasında olan (18 yaşından gün almış ve 25 yaşını doldurmamış kişiler) ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler başvuru yapabilir.
Türkiye`nin önemli inanç turizmi rotalarından da olan dünyaca ünlü Sümela Manastırı, kaya düşme riskine karşı Eylül 2015`te ziyarete kapatıldı.
Siyah manastır Sümela…
Manastır, Meryem Ana adına kurulmuştur. ''Sümela'' kelimesinin ise ''melas'' sözcüğünden türediği bilinmektedir. ''Melas'' siyah anlamına gelmektedir. Bu ismin konmasının sebebi olarak, Meryem tasvirisinin siyah olması veya Karadağlar'dan geliyor olması düşünülmektedir.
72 Odalı Büyük Bir Kompleks
UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Sümela Manastırı, ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmanın dışında toplam 72 odadan oluşuyor.
Altındere Vadisi'nin dik yamaçlarında doğal yapı ile bütünleşen manastır kompleksi; tasarım, malzeme, mimarlık ve işçilik açısından eşsiz bir yapı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne önerilecek adaylar arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri