Kalp sözcüğünün Türkçedeki karşılığı Yürek'tir, Arapça ḳlb kökünden gelen kalb قلب sözcüğünden alıntıdır.
Arapça ḳlb kökünden gelen ḳalb قلب “yürek” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça aynı anlama gelen ḳablu sözcüğü ile eş kökenlidir. Arapça ḳlb kökünden gelen ḳalb قَلْب “değişme, dönme, tersine çevirme” sözcüğünden alıntıdır.
yürek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yürek “kalp” sözcüğünden evrilmiştir. Moğolca cirüke(n) (aynı anlamda) Türkçeden alıntıdır.
gönül - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köŋül “göğüs, (mecazi) yürek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kög “sada, avaz, şarkı” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Kalp işareti, klavyede genellikle bir kombinasyon tuşu kullanılarak yazılır. Windows işletim sistemlerinde, kalp işaretini oluşturmak için Alt tuşuna basılı tutarken 3 numaralarını yazabilirsiniz. Mac işletim sistemlerinde ise, kalp işaretini oluşturmak için Option + Shift + K tuşlarına basabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Eski Türkçede "aylak", kalbin içinde bulunduğu göğüs boşluğu, kalp anlamına gelir.
🖤 Siyah kalp emoji anlamı
Siyah kalp emojisi, ruhun karanlık tarafını yansıtabilir; üzüntü ve kederi ifade etmek için de kullanılır. Siyah renk kalp emojisi, çoğunluk ironik olarak birini utandırmak, kara mizahı ifade etmek veya isyanı göstermek için kullanılır.
Köken. Osmanlı Türkçesi گوڭل (göŋül) sözcüğünden devralındı, Eski Türkçe 𐰚𐰇𐰭𐰠 (köŋül) sözcüğünden.
Gönül kelimesi, Türkçe kökenli olup, sözlükte “Kalpte olduğu kabul edilen sevgi, istek ve arzuların kaynağı” (Doğan 2009: 446), “İnsanın manevi varlığının ifadesi, inanç ve hislerimizin kaynağı, önüne geçilemeyen iç kuvveti; kalp, dil” (Doğan 2011: 619-620) olarak tanımlanır.
Eski Türkçe yultuz veya yulduz “yıldız” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için yalım maddesine bakınız. Karş. Eski Türkçe yula, Moğolca zula "ışık, kandil".
isim - Nişanyan Sözlük. Geleneksel Arap gramerinde samā ("yükseldi,kalktı") fiilinden türetilir; karş. sema.
Kalp sözcüğünün Türkçedeki karşılığı Yürek'tir, Arapça ḳlb kökünden gelen kalb قلب sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük, Akadca aynı anlama gelen kablu sözcüğü ile eş kökenlidir.
Köken. Osmanlı Türkçesi یورك sözcüğünden devralındı. Sözcük, yorı-/yörü-/yürü- (yürümek, devam etmek, yaşamak) fiilinden -k ekiyle türetilmiş olabilir.
Farsça "yürek, gönül, kalp" anlamına gelen "dil" kelimesinin geçtiği bileşiklerle ilgili bir zincir yapalım. Herkes hazırsa başlıyoruz.
Gülensoy (2011: 1193-1194), farklı bir görüş dile getirir ve “yürek” kelimesinin “*iç, öz, benlik” anlamındaki “*yür” ismine “+ek” ekinin getirilmesiyle türetildiğini ifade eder.
Kalp aydınlanmadan önce bir et parçası gibidir. Fakat Allah'ın nûru vurduğu zaman, onun adına “Gönül” denir; yani kalbin adı “Gönül” olur. Gönül gözü açıldığı zaman; kul, oradaki aydınlanmayla vücudu şakk-ı kamer olur, yani ikiye bölünür.
Başka bir ifadeyle, yıldız, yıldırım, ışık, alev, yalın ve yalım ke limeleri «parlamak, aydınlatmak, ışık saçmak» gibi temel anlamı olan bir *ya- kökünden türemiştir.
sevda sözcüğünün kökü yok. sevda kendi başına köktür.
oğul - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe oġul “yavru, evlat” sözcüğünden evrilmiştir. Türkçe sözcük yakın döneme dek cinsiyetten bağımsız olarak "kız veya erkek evlat" anlamında kullanılır.
memleket - Nişanyan Sözlük. Arapça mlk kökünden gelen mamlaka(t) مملكة “egemenlik (alanı), mülk, krallık, ülke, devlet” sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe sevinç “seviniş, minnet” sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Eski Türkçe sevin- fiilinden türetilmiştir.) Bu fiil Eski Türkçe sev- “sevmek” fiilinden Eski Türkçe +(In)ç ekiyle türetilmiştir.
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi. İbranice muadili alef harfidir. Ebced hesabındaki değeri 1'dir. Kamerî harflerdendir.
Merhaba! "<3" , emoji ifadesi olarak kullanılan bir semboldür ve genellikle "sevgi" veya "sevgi gösterisi" anlamına gelir.
Yani “neden” insan zihnini, “niçin” ise eylemin amacını anlama çabasıdır.
Artı işareti (+), genellikle bir toplama işlemi yapmak için kullanılan bir matematiksel semboldür. Bu işaret, genellikle matematikte, bilgisayar programlamada ve mantıksal ifadelerde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri