Sümük, burun boşluklarında ve bronşlardan gelen yapışkan sıvı. Sümüğün içinde epitelyum hücreleri, mikroplar, tozlar ve su bulunur. Suyun az veya çok oluşuna göre sümük akıcı veya uzayıcı bir yapı gösterir. Kuruyunca az çok kalın ve yapışkan bir kabuk halini alır.
Mukus, mukus zarının bulunduğu akciğerler, burun ve sindirim sisteminden salgılanır. Mukus birçok bileşenin kombinasyonundan oluşur, fakat mukusun ana bileşenleri su ve musin olarak bilinen proteindir.
Burun boşlukların ve bronşlardan gelen yapışkan sıvı olarak bilinen sümük aslında insanlar için oldukça faydalıdır. Sümük içerisinde bulunan epitelyum hücreleri, tozlar, mikroplar ve su ile temizleyici bir etkiye sahiptir.
Burun içi; hava kirliliği tarafından, allerjiye neden olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafından rahatsız edildiğinde normalden çok fazla mukus üretir. Bu burun zarlarındaki allerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amacıyla bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır.
Balgam, özellikle ciğerlerinizden öksürdüğünüzde gelen, içeriğinde çoğunlukla su, tuz ve antikorlar olan jölemsi bir sıvıdır. Burundan gelen mukus (sümük olarak bilinir) ile karşılaştırıldığında balgam, daha kalın ve yapışkan bir görünüme sahiptir.
İlgili 29 soru bulundu
Normal bir sağlık sorunu olmayan insanın sümüğü normal akıntılı ve berraktır. Sümüğün sarı ve beyaz hale gelmesi vücuda bir virüsün girdiğinin belirtisidir. Nezle, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların habercisidir. Sümüğün rengini yeşile dönmesi virüsün vücuda yerleştiğine işarettir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Gribal enfeksiyonlarla beraber de çok fazla görülen su gibi burun akıntısında eğer görülen sümük kanlı vs. değilse korkulacak bir durum yoktur. Genellikle bu şekilde olan burun akıntısı berraktır. Burnun aşırı boşalmasıyla kişi rahatlamaktadır. Ancak yeniden akıntı olunca yine rahatsızlık verici bir durum oluşur.
Napper, sümük yemenin, bağışıklık sistemini güçlendirmenin bir yolu olduğu görüşünü orta atıyor. Buna göre; insanlarda sümük yeme eylemi, evrimsel olarak gelişmiş olabilir. İnsanların kendi bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için evrim tarafından lezzetlendirilen sümükler, çocuklar için çekici hale geliyor olabilir.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Sarı renk soğuk algınlığının kesin bir işaretidir. Sarı renk, virüsle savaşan ölü beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır. Bu mukus türü de soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Vücut sistemi enfeksiyondan kurtulmak için yoğun bir çaba gösterir.
Burunda ve boğazda bulunan bezler sürekli olarak mukus yani halk arasında sümük üretir. Bu bezler günde bir ila iki litre mukus üretir.
Kısa cevap: Sümük, tükürükten daha kötü.
Diğer yandan, konjonktivite (göz nezlesi) yol açan mikroplar gözyaşlarıyla yayılabiliyor ve mononükleoza sebep olan virüs insan salyasında yüzüyor.
Sarı renkli akıntının sebebi hem oradaki bakteriyel artıkların hem de bağışıklık sistemimizin bazı hücrelerinin artıklarının birikmesidir. Yani sarı renkli akıntı bize iltihaplanma reaksiyonunu gösterir. Özellikle de nötrofil dediğimiz bağışıklık sistemi hücrelerinin bir parçasıdır.
Burun içi dokularının aşırı kuruluğu veya şiddetli sümkürmeler, kanla karışık burun akıntısına neden olabilir. Koyu, yeşil renkli, tek taraflı ve kötü kokulu akıntı burunda bir yabancı cisim varlığına işaret etmektedir.
Burundan gelen akıntıya (sümük) karışan kanın abdesti bozması hükmü tükürüğe karışan kanın hükmü ile aynıdır. Özetle, burundan gelen kan, akıntıdan daha çok veya eşit ise, abdesti bozar, değilse bozmaz. Bu durum tükürüğün veya sümüğün renginden anlaşılır.
Bilim insanları nasal mukusun iyi bakteriler bakımından zengin olduğunu ve bu bakterilerin dişlere yapışarak çürüklere neden olan bakterileri önlediğini buldu.
Burnunu eliyle oyarlarya icini elinden gelse dilleriyle temizlerler hani iste onlar? Caiz.
Soğuk algınlığı, grip, alerjiler ve çeşitli tahriş edici maddeler burun akıntısına neden olabilir. Burun akıntısının daha az yaygın nedenleri arasında polipler, yabancı cisim, tümör veya migren benzeri baş ağrıları olabilir.
Burun akıntısı; soğuk algınlığı, grip, soğuk/kuru hava veya alerjiler nedeniyle rinit adı verilen burun dokularının iltihaplanması sonucu burundan mukus damlaması veya akmasıdır. Burundan akan mukusun kıvamı ve şekli altında yatan nedene bağlı olarak değişir.
Akıntı şeklinde görülen bu şeffaf sıvı burun dokularının tahriş olması sonucunda ortaya çıkabilir. Aynı zamanda soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi nedenler sonucu da burundan şeffaf sıvı gelebilir. Burunda yabancı cisim olması, polip, tümör ve ya migren nedeni ile burundan şeffaf sıvı gelir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Özellikle solunum yolu hastalıkları geçirirken sıklıkla kusmalarının nedeni birikmiş balgamı atabilmek içindir.
Özellikle akciğerler tarafından üretilen balgam öksürükle dışarı atılır. Mideden gelen akıntılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak değerlendirilmez ve balgam normalde tehlikeli bir durum oluşturmaz. Ancak yüksek miktarda salgılandığında solunum yollarını tıkayıcı etki gösterebilir.
Sıklıkla görülen balgam türleri arasında yer almaktadır. Kırmızı balgam tehlikeli sayılabilecek bir balgam türüdür. Kan ile birlikte kırmızı balgam da görülür. Bu durum kanda bir balgamın olduğuna işaret etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri