Mondros Ateşkes Anlaşması sonrasında Trakya ve Anadolu'da 31 kongrenin düzenlendiği görülmektedir. Kongrelerin düzenlenmesinde göze çarpan genel amaç, halkın, varlığını korumak için çare arayışıdır.
İlk olarak 23 Temmuz – 7 Ağustos 1919 tarihlerinde Erzurum, 4 -11 Eylül 1919 tarihlerinde ise Sivas Kongresi düzenlenmiştir. Türk İstiklal Savaşı- nın ilk temellerinin atıldığı, Erzurum Kongresinin burada toplanması tesadüfî değildir.
17 Haziran'da Vilâyât-ı Şarkıye Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum şubesi tarafından toplanan Erzurum Kongresi, Erzurum Umûmî Kongresi veya Umûmî Erzurum Kongresi olarak da anılır.
Müttefik Donanması'nın İstanbul sularına demir attığı günden (13 Ekim 1918) bir ay sonra ve Mondros Mütarekesi'nden (30 Ekim 1918) 16 gün önce, 1918 yılı 14 Ekim günü kurulan "Millî Kongre❞ hakkında bugüne kadar detaylı bir inceleme yapılamamış; bundan dolayı da önemsenmemiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayıp, Amasya'ya, Erzurum'a, Sivas'a yönelen, daha sonra Ankara'ya, ve 9 Eylül 1922'de İzmir'e ulaşan yolculuğundan Millî Mücadele tarihimiz oluşmuştur.
Büyük kongre: Madde 14 – Siyasi partinin en yüksek organı büyük kongredir. Büyük kongre, seçilmiş üyeler ile tabii üyelerden oluşur.
Sivas Kongresi, 7 günlük çalışmayla devletin önündeki engelleri ortadan kaldırarak, halkı bir bütün halinde, çizdiği program doğrultusunda harekete geçirmeyi sağladı. Bu hareket, 9 Eylül 1922'de büyük bir zafere kapı açıp, 29 Ekim 1923'te ise Cumhuriyet'in ilanıyla taçlandı.
Heyet-i Temsiliye, Erzurum Kongresi kararlarıyla kurulup, Mustafa Kemal'in başkanı olduğu, Sivas Kongresi'nde bütün ülke için yetkisi genişletilen, BMM'nin açılması ile görevi sona eren ve bu döneme damgasını vuran bir çeşit hükûmettir.
Amasya Tamimi (22 Haziran 1919)
Amasya Genelgesi, ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi olması nedeniyle Türk tarihinde önemi olan metin.
Bu itibarla Büyük Zafer'e giden yolun başlangıcı “19Mayıs”tır ve bu eşsiz mücadeleyi başlatan da “Atatürk” olmuştur. Zaferden sonra da tam istiklâlini ilân eden yeni bir Türk Devleti kurulmuştur.
19 Mayıs 1919'dan 9 Eylül 1922'de düşman askerinin yurttan çıkarılmasına kadar geçen yaklaşık üç buçuk yıllık süre Milli Mücadele, İstiklal Harbi, Ulusal Bağımsızlık Savaşı ve Kurtuluş Savaşı adlarıyla anılır.
Bunun üzerine Trakya'daki Yunan birlikleri de bölgeden çekildi. 11 Ekim 1922'de imzalanan Mudanya Mütarekesi ile fiilen biten savaş, 13 Ekim 1921'de imzalanan Kars Antlaşması ile Doğu Cephesi'yle sınırlı olmak üzere, 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması ile ise topyekûn sona ermiştir.
Erzurum Kongresi'nin 2 büyük özelliği vardır. Birincisi Mustafa Kemal Paşa'ya liderlik yolunu açması, ikincisi de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin aynen benimsediği müdafaa-i hukuk prensiplerini ve teşkilat tüzüğünü hazırlamış olmasıdır.
Erzurum Kongresi'nde Karadeniz ve Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni birleştirirken, Sivas Kongresi'nde doğu ve batı bölgelerindeki Müdafaa-ı Hukuk Cemiyetleri'ni birleştirmişti.
28 Mayıs 1919 tarihli Havza Genelgesi; Millî Mücadele döneminde yayınlanan ilk genelgedir. Bu genelge ile halkın işgallere karşı tepki göstermesi sağlanmış ve ulusal bilinç uyandırılmıştır.
Bir hafta süren toplantılar sırasında Kongre'ye gelen bazı delegelerle toplam sayısı 38'e kadar çıkmıştır. Sivas Kongresi'ndeki görüşmeler, her gün itibariyle birleşimler ve oturumlar halinde yapılmıştır. 4 Eylül'den 11 Eylül'e kadar sekiz birleşim gerçekleştirilmiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Pozantı'ya gelerek milli direniş hareketinin ateşini körüklediği Pozantı Kongresi'nin 100. yıl dönümü etkinlikleri, TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop ve Vali Süleyman Elban'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Madde 14 fıkra altı,yedi – (22/4/1983 tarih ve 2820 sayılı Kanunun hükmüdür.) Büyük kongrenin olağan toplantıları iki yılda bir yapılır.Olağanüstü toplantılar,genel başkanın veya merkez karar ve yönetim kurulunun lüzum göstermesi veya büyük kongre üyelerinin en az beşte birinin yazılı istemi üzerine yapılır.
4 — Milletin içinde bulunduğu durum ve şartların gereğini yerine getirmek ve haklarını gür sesle cihana duyurmak için her türlü baskı ve kontroldan uzak millî bir hey'etin varlığı zarurîdir. 5 — Anadolu'nun her bakımdan en güvenli yeri olan Sivas'ta hemen millî bir kongrenin toplanması kararlaştırılmıştır.
Kongre bir toplantı türüdür. Kongre kelimesinin kökeni, Latince “congressus”dan gelmektedir ve anlamı “toplanma, buluşma” demektir. Tarih boyunca dinlenmek, öğrenmek, tartışmak, oylamak ve karara varmak üzere binlerce toplantı düzenlenmiş, bu toplantılar da kategorize edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri