Ancak her ne kadar çok ciddi bir acıya neden olsa da (böcekler arasında bilinen en acılı ısırıklardan birisidir), tıbbi olarak insanlara zarar vermez. Bu böcekler usta bir su avcısıdırlar.
Sokucu emici bir ağız yapısına sahiptir. Sünenin zararı nasıldır? Tahılları erken dönemde sapından sokup içindeki özsuyu emerek tahılda başak oluşmasını engeller buna “Göbekkurusu” veya “Kurtboğazı” zararı adını veriyoruz. Daha ileriki dönemlerde sokup emme sonucu ise “Akbaşak” zararı oluşmaktadır.
Sünenin hem nimf (larva) hem de erginleri, çeşitli fenolojik dönemlerde bulunan buğdaygilleri hortumları ile sokup emmek suretiyle zarar yaparlar. Kışlamış erginler henüz kardeşlenme döneminde olan buğdayın saplarını emerek beslenirler.
Bazıları karınlarındaki veya kafalarındaki iğneleriyle sizi sokabilir ve zehirleyebilir ama kulağakaçan böceklerinin böyle bir özellikleri bulunmaz. Yani kulağakaçan böcekleri ısırmaz veya asla insanlara zarar vermez.
Boyutları küçük olmasına rağmen vücutları uzundur. Uçlarında büyük tokmağa benzeyen bölümleri olan antenleri ayırt edici özellikleridir. Dünyanın hemen hemen her köşesinde bulunabilen kozmopolitan böceklerdir. Tahıl, un, yulaf ezmesi ve pirinç kepeği gibi tahıl ürünleri için ciddi tehdit oluşturan zararlı canlılardır.
İlgili 36 soru bulundu
Dünyanın en tehlikeli böceği olarak kayıtlara eklenen Bulldog Ant Karıncaları 1988'den beri Bulldog karıncaları yüzünden yaklaşık üç insan ölümü yaşanmıştır. Karınca türünün en büyükleri olarak bilinen Mermi Karınca'ları adını merminin insana verdiği acıdan almaktadır.
Tek seferde felç eden böcek için alınacak önlemler. Yaz aylarıyla birlikte ortaya çıkan nem (rutubet) böceğine dikkat! Tek seferde, soktuğu yerde felç edebiliyor. Gümüş böceği, nem böceği, rutubet böceği ve gümüşçün olarak bilinen bu böcek, oldukça tehlikelidir.
Saldırıları sırasında tükürükleriyle birlikte güçlü bir sindirim enzimini avlarına aktarırlar ve bu tükürüğün değdiği bölgedeki hücreler hızla parçalanmaya başlar. Ancak her ne kadar çok ciddi bir acıya neden olsa da (böcekler arasında bilinen en acılı ısırıklardan birisidir), tıbbi olarak insanlara zarar vermez.
Adlarının aksine "kulağa kaçmazlar" ve zararsızdırlar.
Her iki familyada da kanat ve göz bulunmamaktadır.
Gece insanlar uyurken kulak ve burundan içeri giren kulağa kaçan böceği, insanların kulak zarını patlatır. Bu nedenle bu böceğe kulağa kaçan böceği denir. Kuyruk bölümündeki kıskaçlar güçsüz olan kulağakaçan, bitki ve çiçeklerin yeni filizlerini ve renkli yapraklarını yiyerek beslenir.
İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış süneler, kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumaları- na neden olur. Bu zarar şekline “Kurtboğazı” denilmektedir.
Böcekleri evden uzak tutmak için en etkili yöntemlerden biri olarak, bulaşık deterjanı ve şekerli su karışımını deneyebilirsiniz. İlgili köşelere biraz şekerli su ve deterjan dökün. Şeker, onları bu karışıma doğru çekecektir. Bu yöntemi, özellikle arıları ve karıncaları kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır. Ateş karıncası, pireler ve bal arıları da oldukça zehirli böcek türleri arasında yer almaktadır.
Süne Zararlı Tanelerin Tespiti
Süne zararı, buğday tanelerinin göz ile muayene edilmesi sonucunda kolaylıkla tespit edilebilir. Ancak bazı tanelerde süne zararının varlığı çok dikkatli muayene ile belirlenebilmekte ve bazı durumlarda büyüteç kullanımına gereksinim duyulmaktadır.
Süne mücadelesine 2. dönem nimfler görüldüğünde başlanması ve 4. dönem nimfler görülünceye kadar devam edilmesi mücadele zamanı yönünden temel kriterdir. Bu süre yaklaşık 15 gündür.
Dişiler ilk çiftleşmeye başlandıklarından7-14 gün sonra yumurtlamaya başlarlar. Dişiler, yumurtalarını beslendikleri buğdaygillerin yapraklarının genellikle alt yüzeylerine bırakırlar.
Gece dışardaki kulağakaçanları öldürmek için ışıklı tuzaklar kur. Bir kovanın içine 4 ölçü ılık su ve 1 ölçü bulaşık deterjanı dök ve köpürene kadar karıştır. Kovayı, köpüklü üst kısmı parlatacak şekilde bir lambayla beraber dışarı koy. Kulağakaçanlar ışığa yönelecek ve kovaya düşüp boğulacaklardır.
Bu, zor bir durum gibi görünse de kulağa girebilecek çok sayıda böcek vardır. Bunlardan en yaygınları sivrisinek, tatarcık, kelebekler, pireler, böcekler ve sineklerdir. Böcekler kulakta sıkışabilir ve dışarı çıkamazlar. Büyük böceklerin kulaktaki durumu daha da zordur, geriye dönemezler.
Kışları ağaç kovukları, taş dipleri, duvar çatlakları gibi kuytu köşelerde geçirirler. Bu yüzden evlerde de görülebilirler. Kulağakaçan ismi yanlış inanışlardan ileri gelmektedir; birçok insan kulağa girip beyine yerleştiğini düşünmektedir. Sanılanın aksine zararsız böceklerdir.
Bu böcekler salatalık kokusunu da sevmemektedir. Bu sebeple banyo böceğinin olabileceği yerlere salatalık kabukları koyarak bu böceklerin uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Karanfil, portakal ve limon kokusu ile yapılan temizlik de banyo böceklerinin yok olmasında etkili bilinen diğer bir yöntemdir.
Kesinlikle garip görünseler de, gümüş böceği yetişkin insanlara ve evdeki bebek ve çocuklar için neredeyse tamamen zararsızdırlar. Bazı insanlar gümüş böceği istilasının bir sonucu olarak alerjik reaksiyonlar yaşadığını belirtmelerine rağmen, ancak bunun dışında sağlığınız için çok fazla tehdit oluşturmaz.
Belirtiler hızla oluşur ve 1-2 saat içinde geriler bazen de daha geniş alana yayılabilir 48 saat içerisinde zirve yapar ve birkaç gün sürebilir.
Bundan bahsederken ilk soru, gümüşçün böceği ısırır mı ?. Çok şükür ısırmazlar. Herhangi bir ısırmayı mümkün kılacak bir çeneleri ve yapıları yok. Gümüşçün yollarına çıkan bir çok şeyi kemirir, bu yüzden tahıl kutuları ve kitaplar en sevdikleri şeylerdir ve bu sebepler onlara kitaplık katili diyebiliriz .
Hızlı hareket edebilme yeteneğine sahip Gümüş Böceği diğer adıyla Gümüşçün besinlere salgı ve dışkılarını bulaştırmaları ile yaşam alanlarında hastalık bulaşımına sebep olabilirler.
Nem böceği yani gümüşçün (gümüş böceği) lavanta kokusunu da sevmez. Lavanta yağını da sulandırarak püskürtebilirsiniz. Yerlerin limon kokusu ile temizlenmesi de gümüş böceğini rahatsız edecektir. Evde kekik otu bulunması da nem böceğinin uzak durmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri