Ahkâm hadislerini toplayan eserlerin ortak adı.
Onun bu eseri o dönemin birçok eseri gibi günümüze ulaşmamıştır. Onun eserinden sonra da bu alanda birçok eserin telif edildiği bilinmektedir. Bu türün en önemli eserleri kütüb-i sitteye dahil olan ve sünen-i erbaa diye bilinen Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce‟nin sünenleridir.
Sünen, ahkam hadislerini toplayan eserlerin ortak adıdır.
Hadislerin adlarına göre tasnif edildiği kitap türü. Sözlükte “dayanmak, yaslanmak” anlamındaki sünûd kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müsned kelimesi “muttasıl bir senedle Hz. Peygamber'e ulaşan hadis” mânasına gelir.
Sözkonusu kitaplar Dârimî, Đbn Mâce, Ebû Dâvud, Tirmizî ve Nesâî'nin Sünen'leridir. "Sünen" türünde telif edilmiş olan hadis kitapları genellikle Hz. Peygamber'e ait söz ve fiillerin, fıkhî konularına göre tasnif edildiği hadis kitapları olarak kabul edilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Sünen-i Ebu Davud (Arapça: سُنن أبي داود) Ehl-i Sünnet hadis literatüründe en güvenilir hadis kitapları olarak kabul edilen altı kitaptan (Kütüb-i sitte) biridir. Müellifi Ebu Davud'dur. Bu eser de müellifine nisbetle Sünen-i Ebu Davud olarak anılır.
Sünen-i Nesâî (Arapça: سنن النسائي) veya Sunen-i Suğra, Ehl-i Sünnet hadis literatüründe en güvenilir hadis kaynakları olarak kabul edilen altı kitaptan (Kütüb-i sitte) biridir. Müellifi Ebu Abdirrahman Ahmed bin Şuayb bin Ali bin Sinan bin Bahr el-Horasânî'dir.
Sünen-i Tirmîzî (9. yüzyılda yazılmıştır..) (Arapça: سُـنَن الترمذي): İslâm literatüründe en güvenilir hadis kitapları olarak kabul edilen altı kitaptan (Kütüb-i Sitte) biridir. Müellifi, Orta Asya şehirlerinden Tirmiz (Termiz, Türmiz) şehrine nisbetle anılan meşhur hadis âlimi İmam Tirmîzî'dir.
Rivayetleri konularına göre sıralayan kitap türü. Sözlükte tasnîf “düzenlemek, hadisleri belli bir sıraya göre sınıflandırarak eser meydana getirmek” anlamına gelir.
Sözlükte “fazlalık, ziyade, ilâve” anlamlarındaki zâidenin çoğulu olan zevâid kelimesi, hadis ilminde bir veya birkaç hadis kitabının Kütüb-i Sitte gibi temel kaynaklardan fazla veya farklı olarak ihtiva ettiği hadisleri konularına göre bir araya getiren eserleri ifade eder.
Sünenü't-Tirmizî adıyla meşhur olan hadis kitabı, Tirmizî'nin en önemli eseridir. Bu isim ile meşhur olmasına rağmen Ebû Gudde'nin tespitine göre Tirmizî, kendi kitabını Sünen olarak değil Câmi' olarak isimlendirmiştir.
Ebû Dâvûd es-Sicistânî'nin (ö. 275/889) Kütüb-i Sitte'ye dahil olan eseri.
Sünen-i Tirmizi Tercemesi (3 Cilt)
"İmâm Beyhakî'nin es-Sünenü'l-Kübrâ'da Metrûk Râvîlerin Hadislerini Tahrîc Usûlü".
Kütüb-i Sitte (Arapça: الكتب الستة, Farsça: صحاح سته), Altı Kitap anlamına gelen, Ehl-i Sünnet tarafından en sağlam Hadis kaynakları olarak kabul edilmektedir: Sahih-i Buhari (صحيح البخاري) Sahih-i Müslim (صحيح مسلم) Sünen-i Nesai (سُنن النسائي)
Sözlükte “dayanılacak yer, kendisinden destek alınan şey, delil” gibi anlamlara gelen sened kelimesi (eski hukuk dilinde çoğulu senedât) terim olarak hukukî bir işlemi veya olayı belgelemek için yazılmış, taraflarca yahut kendi aleyhine delil oluşturan kimse tarafından imzalanmış ve bazı türlerinde resmî bir makamın ...
Müsnedü'ş-Şihâb adını verdiği bu çalışmada hadis metinleri senedleriyle zikredilmiş, hadislerin hangi hocalardan nerede ve ne zaman alındığını belirten edâ sîgaları gösterilmiş, diğer rivayet yollarına da işaret edilmiştir.
Bu altı kitaptan ilk beşi Buhari ve Müslim'in sahihleri, Nesai, Ebu Davud ve Tirmizi'nin sünenleridir. Altıncı kitap olarak İmam Malik'in Muvatta'sını veya Darımi'nin sünenini koyanlar olmuşsa da sonunda İbn-i Mace'nin süneni ağırlık kazanmıştır.
Hadisleri yazılı haliyle elde etmek, bulmak manasına gelen vicâde, usûl-ü hadîsin rivâyet keyfiyeti esası ile ilgili bir ıstılahtır. Tahammül ve edâ yolları, hadis öğrenim ve öğretim şekilleri olarak da zaman içinde isimlendirildiği gö- rülmektedir.
TİRMİZİ KİMDİR? En güvenilir hadis kaynaklarından biri olan Tirmizi, 824 yılında bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz'de doğdu. Kendisinin belirttiğine göre Merv'den gelip Tirmiz'e yerleşen bir aileye mensuptur.
İmam Tirmizi, Özbekistan asıllı bir Alim olarak bilinmektedir. İlim tahsilini Mısır ve Suriye Alimlarinden tahsil aldığı söylense de İmam Tirmizi, uzun zaman İmama Buahar'nin öğrencisi olarak eğitim almıştır. İmam Tirmizi, Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz şehrine bağlı Buğ köyünde M.Ö. 279 yılında doğmuştur.
Hanbelî mezhebinin imamı, muhaddis, fakih. Hadis, fıkıh ve tefsir âlimi. Buhârî'nin el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ adlı eserinin en önemli râvisi. el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ adlı eseriyle tanınan muhaddis.
Hicri 214 veya 215 (M.830) yılında Horasan'da, çok değerli âlimlerin yetiştiği Nesa kasabasında doğdu.
Nesâî'nin (ö. 303/915) Kütüb-i Sitte'ye dahil olan eseri. Kütüb-i Sitte'den biri olan es-Sünen'in müellifi, muhaddis.
Sicistan, bazılarının ileri sürdüğü gibi Sicistâne diye de anılan Basra'nın bir köyü olmayıp İran ile Afganistan arasındaki sınır bölgesidir. Ailesi aslen Yemen'in Ezd kabilesinden olduğu için Ezdî ve "Sicistanlı" anlamında Siczî nisbeleriyle de anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri