Cevap evet, sünen yoğurt tekrar mayalanabilir.
Yoğurtta sakızlı muhallebi gibi sünme şeklindeki sorun yaşıyor musunuz? Bunun sebebi yanlış ısıda mayalamaktır ve yoğurdu üşütmektir. Kış aylarında nsanların vücut ısısı havaya alıştığından dolayı yanılmaktadır. Sütü kaynattıktan sonra mayalama ısısı 46 derece en uygun olanıdır.
Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden yoğurt mayalama işlemi yapılırken süt sıcaklığının doğru bir şekilde ayarlanması oldukça önemlidir.
Yoğurdu mayalarken sütün içerisine koyulan maya miktarı önemli. Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli.
İlgili 17 soru bulundu
Isıtılan sütte, bakteri sayısı arttığı için yoğurt mayalama işlemi kolaylaşır. Sütü Soğutun: Kaynatılan süt oda sıcaklığına geldiğinde yoğurt mayalama işlemine başlayabilirsiniz. Süt çok sıcak olursa bakteriler ölebilir. Süt çok soğursa mayalanma olmaz.
Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin.
Sıcak mayalanırsa(48 dereceden yüksek sıcaklıkta olursa) yoğurtta ekşime gerçekleşir.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır.
Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
İdeal koşullar altında yoğurt 3,5 ila 4 saat içerisinde mayalanır. Ancak daha uzun süreli mayalama ekşime ya da sulanma gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
kullanmakta olduğunuz yoğurt mayasından dolayıdır. 📌Sünen yoğurdun tüketilmesi bir gıda. zehirlenmesine yol açmaz; ancak tüketimi pek tavsiye. edilmez, zaten yerseniz de "hiç yoğurt gibi değil"
Evde yoğurt mayalamak için kullanılan süt pastörize edilmiş yani dışarıda satılan hazır kutu sütlerden ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanılacak olan yoğurdun köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olması önemlidir. Eğer hazır kap yoğurt kullanılırsa, yoğurt sulu bir kıvamda olacaktır.
Yoğurt Mayalama Sıcaklığı Yoğurt mayalama sıcaklığı 44-46 derecedir. Dereceniz varsa ölçebileceğiniz gibi, ev usulü ölçmek isterseniz serçe parmağınızı hafifçe süte değdirdiğinizde 7 saniye boyunca parmağınızı çekmeden durabiliyorsanız mayalama sıcaklığı uygun demektir.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın. Sütün üzerini bir tülbentle kapatın ve oda sıcaklığında ılınmaya bırakın.
Kışın 6 saat yazın 4 saat mayalama işlemi yapıyorum aynı sistemle. Mayamız olduktan sonra çok sallamadan buz dolabında ağız kısmı açık bir şekilde koyuyorum soğumasını bekliyorum bir sonraki gün yoğurt yemeye hazır😌 Deneyeceklere afiyetler.
Sütünüzü mayaladıktan sonra, direkt üzerine kavanoz kapağı değil de delikli süzgeçlerden kapatmalısınız.
Özellikle yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak önemlidir. Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır.
Yoğurt mayalanma süresi kış aylarında yaklaşık 8-10 saat olabilir. Yaz aylarında ise, genellikle ortam sıcaklıkları daha yüksek olduğu için yoğurt mayalanması daha hızlı gerçekleşebilir. Yoğurt mayalanma süresi yaz aylarında yaklaşık 6-8 saat olabilir.
O tutmayan yoğurdunuzdan muhteşem bir peynir yapmak aslında mümkün. Tutmayan yoğurdunuzu değerlendirmek için en şahane yöntemlerinden biri o! Tutmayan o yoğurtlarınızı hadi ocağa alın. Tazecik peynirler yapacağız.
Soğuyan Süt Tekrar Mayalanır Mı? Evde yoğurt mayalarken sıcaklık önemli bir faktördür. Süt, ideal sıcaklığa geldiğinde mayalanma işlemi daha etkili olur. Soğuyan süt tekrar ısıtılarak ve belirli bir sıcaklığa getirilerek yeniden mayalanabilir.
Kapatırsanız buhar yapıp yoğurt sulanır. 4 -5 saatte mayalanmış olacak. Yarım saat tezgahta dinlendirilir buzdolabına kaldırılır. Dolaba koymadan ağızlarına havlu kağıt örtülüp kapakları kapatılır ve yaklaşık bir gün dinlendirilir.
1- Tutmayan yoğurdu buzdolabında bir saat kadar dinlenmeye bırakın. 2- Fırını 75 dereceye ayarlayın ve bu ısıda 15 dakika ısınmasını bekleyin. 3- Yoğurdu buzdolabından çıkarın ve hemen fırına koyun. Fırına koyduktan sonra ortalama olarak bir saat kadar beklemeniz gerekiyor.
Yoğurdumuz eğer kısa bir süre sonra bize lazım ise 50 derecede ısıtılmış ve soğumaya bırakılmış bir fırına koyabiliriz. Çünkü sütün yavaş yavaş soğuması gerekmektedir. Soğumaya bırakılan yoğurdu kıpırdatmadan en az 4 saat boyunca bekletilmesi önemli bir detaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri