Süngerler, canlılar aleminin alglerden sonra bilinen en eski grubunda yer almaktadır. Hareket kabiliyetleri bulunmayan süngerler, daha çok sade ve kayalık bölgelerde, hayvan kabuklarına veya zemine tutundukları yerden bir daha hiç ayrılmaksızın yaşarlar.
Sünger suyu hareket ettirmek için kamçılı 'yaka hücresini' koanositi kullanır. Her koanosit hücresinde 1 adet olan çok sayıdaki kamçının vurması ile oksijen ve besin taşıyan su hücreye çekilir ve atıklarda Oskulum adı verilen büyük delikten dışarı atılır.
Bazı hayvanlar; Mesela süngerler, mercanlar, istiridyeler ile asalakların bir kısmı hareket edip yer değiştirmek, yani bir yerden bir yere gitme kabiliyetinden mahrumdurlar.
Diğer hayvanlardan farklı olarak, gerçek dokulardan ve organlardan yoksundurlar. Tüm süngerler, suda yaşayan hayvanlardır. Su altı yüzeyine yapışır ve yerinde sabit kalırlar (yani seyahat etmezler).
Sünger, yumuşak, gözenekli malzemeden yapılmış bir alet veya temizlik yardımcısıdır. Genellikle geçirimsiz yüzeyleri temizlemek için kullanılan süngerler özellikle su ve su bazlı solüsyonları emmede iyidir. Bitkisel lifli sünger: Ovma süngeri ile birlikte ahşap lifli sünger.
İlgili 32 soru bulundu
Sünger ve lastik esnek maddelere örnektir.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Pasif Hareket: Canlı bulunduğu ortamın hareketi ile yer değiştirir. Enerji harcamadan hareket eder. Aktif hareket: Sil, kamçı ve yalancı ayaklarla enerji harcayarak hareket etmesidir.
Ayçiçeklerinin çiçek kısımları gün içinde Güneş'i takip ederek doğudan batıya doğru hareket eder. Geceleri ise tersi yönde hareket ederek sabahki konumlarına geri dönerler. Bu günlük hareket, gelişme dönemindeki ayçiçeği tomurcuklarında görülür ve çiçekler gelişimlerini tamamladığında durur.
Amip yapısı itibariyle yerinde hareket etmeden kalabilen bir canlı değildir. Amipsi hareketler yaparak sürekli yer değiştirerek dolaşır.
Süngerler, canlılar aleminin alglerden sonra bilinen en eski grubunda yer almaktadır. Hareket kabiliyetleri bulunmayan süngerler, daha çok sade ve kayalık bölgelerde, hayvan kabuklarına veya zemine tutundukları yerden bir daha hiç ayrılmaksızın yaşarlar.
Gelişimini tamamlayarak polip haline gelir ve kalkerli bir iskelet salgılar. Tomurcuklanma ile üreyerek yeni polipler meydana getirir. Koloninin salgıladığı iskeletler yığın halini alarak, mercanlar hareket edemez olur.
Tüm canlılar hareket edebilir. Bu hareket mekanizması bütün canlılarda aynı şekilde olmaz. Bazı canlılar yer değiştirme hareketi yaparken bazıları sadece belirli yapılarını hareket ettirebilir ya da yaşadığı çevrenin hareketi sayesinde yer değiştirebilir.
Porifera, Süngerler, su diplerinde, kayalar, hayvan kabukları veya zemin üzerine yapışarak yaşayan basit yapılı canlıları kapsayan omurgasız hayvanlar şubesi.
Su Süngeri (760 milyon yıl yaşında)
Su süngerleri, bugün bilindiği kadarıyla keşfedilmiş en eski hayvan türüdür.
Por adı verilen gözenekler sayesinde suyu sü- zerek çekerler ve sonra minik boşal- tım deliklerinden geri püskürtürler. Serin ve tuzlu sularda yaşayan süngerler, hareketsiz olduklarından kendi yakınlarına gelen yiyecekleri hidrolik sistemlerinin yardımıyla su- dan süzerler.
Genç ayçiçeklerinin de güçlü büyümek için maksimum enerjiyi elde etmesi gerekir ve bunun için de güneşi takip etmek zorundadır. Yani güneşten mahrum kalması bitkinin yeterince gelişememesine neden olur.
Bitkiler aktif olarak hareket edemezler yani yer değiştiremezler.
Bitkilerdeki binlerce kök ucunun hareketi, sürü içindeki hayvanların birbirlerine belirli bir mesafeyi koruyarak belirlenen hedefe doğru gitmesine benzetilebilir. Bitkiler çevreden gelen uyaranlara tepki vererek, bireysel olarak hareket eder gibi gözlense de tüm populasyona avantaj sağlayacak şekilde davranırlar.
Mantarlar ve bitkiler pasif hareket ederler. Hayvanlar ve insanlar yer değiştirerek aktif hareket ederler.
Bitkiler toprağa bağlıdırlar. Bu nedenle bitkilerde yer değiştirme şeklinde ''aktif bir hareket'' görülmez.
Aynı zamanda hareket için çevrelerine gereksinim duyan birçok hayvan türü de vardır; pasif hareket adı verilen bu yöntemlere örnek olarak bazı denizanalarının rüzgâr sayesinde hareketi, örümceklerin ağlarını kullanarak havada hareketi, bazı böcek ve örümceklerin yuvarlanması ve diğer hayvanların üzerinde gitme olan ...
Bazı maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında eski şekillerine dönme özelliğine sahiptir. Şekli kolay değişebilen maddelere esnek maddeler denir. Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir.
Deniz süngerleri, su diplerinde kaya ya da hayvan kabuğu gibi zeminlere yapışık şekilde yaşamını sürdüren canlılardır. Çok gözenekli bir yapıya sahip bu canlılar sarı, turuncu gibi farklı renklerde olabilir.
Süngerlerde üreme hem eşeysiz hem eşeyli tiptedir. Eşeysiz üreme ile koloniler oluşur. Tatlı su süngerlerin de iç tomurcuklanma adı verilen eşeysiz üreme vardır. Süngerlerde eşeyli çoğalma yumurta ve spermler ile olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri