Suni sancı, doğal olarak başlamayan doğum sancılarının dışarıdan bir ilaç verilerek başlatılmasıdır. Tıp dilinde doğum indüksiyonu olarak da adlandırılan suni sancı, yalnızca vajinal doğum yapabilecek durumda olan hamile kadınlara uygulanabilir.
Suni sancı alındığında iki kasılma arasında geçen süre normal doğumda olduğundan çok daha kısadır. Kasılmalar birbiri ardına gerçekleşir ve size dinlenmek için pek zaman bırakmayabilir. Bazen o kadar yoğun olur ki iki kasılma arasındaki süreyi fark bile edemezsiniz.
Suni sancı verildikten sonra birkaç saat içinde doğum başlar. Bu süre bazen 24 saatten daha uzun sürebilir.
Suni sancı uygulamasında en sık karşılaşılarak sıkıntı rahmin aşırı sık ve sert kasılmasıdır. Normalde on dakikada iki üç kere gelen, geldiğinde 30-40 saniye süren kasılmalar doğum ilerleyişi için idealdir. Ağrı sıklığında artış, hatta rahmin gevşeyecek zamanı bulamaması bazı tehlikelere sebep olur.
SUNİ SANCI NASIL VERİLİR? Doğum ihtimalinin yüksek olduğu düşünüldüğünde yani rahim ağzı değerlendirmesi 6 ve üzeri ise doğum sancılarını başlatmak için suni sancı damardan serum ile verilir.
İlgili 20 soru bulundu
Tıp dilinde doğum indüksiyonu olarak da adlandırılan suni sancı, yalnızca vajinal doğum yapabilecek durumda olan hamile kadınlara uygulanabilir. Suni sancı gerektiren durumların başında, anne karnındaki miadını tamamlanmasına rağmen hala doğum kanalına girmeyen bebek gelebilir.
“Suni sancı” olarak dilimize çevrilmiş olan tıbbi terimin tam karşılığı, doğum eyleminin tetiklenmesidir. Amaç, rahim ağzının olgunlaştırılarak, gevşeyip, açılabilmesi için kendiliğinden başlamayan rahim kasılmalarının başlatılmasıdır. Bu amaçla, ilaçlar veya diğer metodlar kullanılabilir.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
40-41 Haftalık Gebelikte Sancılar
Bazı gebeliklerde anne adayı, hiç sancı hissetmeyebilir. “41 haftalık hamileyim sancım yok” gibi yakınmalar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda doğum, suni sancıyla gerçekleştirilir. Suni sancı, gebeliğin 42. haftasına yaklaşıldığında uygulanır.
Rahim kasılmaları zayıflamışsa yada düzensizleşmişse ve bunun için bir neden bulunmuyorsa anne adayına durumu gidermek amacıyla damardan rahim kasılmalarını düzene sokmak amacıyla suni sancı verilir. Yeterli dozda seruma rağmen kasılmalar düzene girmiyorsa ve rahim ağzı açıklığı ilerlemiyorsa sezaryene karar verilir.
NST sonucunda 40 mm Hg üzeri ve 20 dakika süreyle en az 3 düzenli sancının olması doğum başlamak üzere olduğu anlamına gelebilmektedir. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Bu süre sonunda da doğum olmazsa önce suni sancı denenir. Suni sancı da başarısız olursa bebek sezeryan ile doğurtulur. Küçük bebeğinizi kucağınıza almak için daha fazla beklemenize gerek kalmayacaktır.
Normal doğum sancısı gelmediği durumlarda genel olarak yapay yani suni sancı verilerek doğum başlatılır. Doğumun başlamasının bir diğer belirtisi de su gelmesi olarak ifade edilen ve bebeğin içerisinde bulunduğu sıvının boşalmasıdır. Sonrasında ise doğumun başlaması için az bir zaman kalmış demektir.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Gebelikte çatı muayenesi erken doğumu tetikler mi? Çatı muayenesi rahim ağzını uyararak doğum ihtimalini başlatabilir ya da erken doğum olasılığını artırabilir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Ananas, mango ve kivi tüketimi içeriğindeki 'bromelain' adlı enzim sayesinde doğumda rahmin kasılması ve rahim ağzının doğuma hazırlanmasında görevli olan 'prostaglandin' adlı maddelere etki eder. Tüm bu yiyecekler mutlaka bol su tüketimi ile desteklenmelidir.
Evet, çünkü gücünüzü korumanız gerekiyor. Fakat sindirim sisteminizde herhangi bir baskı yaratmayacak basit yiyeceklerle yetinmelisiniz.
Suni sancı kasılmaları başlatmak ya da desteklemek amacıyla damardan oksitosin verilmesi işlemidir. Oksitosin rahmi kasarak memeden süt çıkarmayı sağlayan bir hormondur. Rahmin düzenli olarak kasılmasını sağlayarak doğumu başlatan da oksitosin hormonudur. Önce düşük dozda ilaç verilir.
Uzmanlar, kesin bir süre belirtmenin uygun olmamasıyla beraber, kanala girdikten 2 ila 4 hafta sonrasında doğumun başlama olasılığının yüksek olduğunu belirtmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri