Günlük yürüyüşleri tempolu yapar, dakikada ortalama 100-120 adım atarsanız bu sizin 60 dakikada 6000-7500 civarında adım attığınız anlamına gelir ki bu kadarı zaten yeterlidir.
Efor kapasiteniz yeterliyse dakikadaki adım sayınızı 110-130 arasında tutmaya çalışın. Şimdiye kadar hiç egzersiz yapmamışsanız, 90 kilonun üzerinde biriyseniz, kalp tansiyon, şeker hastalığı gibi bir probleminiz varsa adım sayınızı dakikada 90 civarında tutmanızı öneririm.
er dakika olmalı. Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalı.
Bir “alışkanlık” haline getirilerek her gün düzenli yapılan yürüyüşle ömrünüze ömür katmanız ve yaşlanmayı geciktirmeniz mümkün. Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını kanıtlamıştır. Kalbinizi ve akciğerlerinizi korur.
Günde düzenli olarak atılan10 bin adım insülin direncini kırıp diyabetin gelişme riskini azaltabiliyor. İnsülin direncinin kırılması sonucu kan şekeri düzene giriyor ve özellikle ailesel diyabet hastalığı olan kişilerde diyabetin ortaya çıkmasını geciktiriyor.
İlgili 21 soru bulundu
Ortalama olarak 1000 adım yaklaşık 800 metrelik bir yürüyüş mesafesine eşittir. Bu mesafe yürüyüşün temposuna göre değişiklik gösterir. Dakikada 100 adım orta tempolu yürüyüş olarak tanımlanır. 1 saat yani 60 dakikalık bir yürüyüş ile ortalama 6000 adım atılır.
Eğer hızlı bir şekilde yürürseniz 10 bin adımı atmak bir saatte bitebiliyor. Ağır yürüyen bir kişi için ise bu süre 2 saate çıkabiliyor. 10.000 adımdan en yüksek faydayı elde etmek için ne yapabilirim diyorsanız benim tavsiyem yağ yakma nabzınızı gözeterek süre ve tempoyu ayarlamanız.
Yürüyüş önemli bir egzersiz öyle ki, 45 dakika süren tempolu yürüyüşün olumlu etkisi 48 saat sürüyor.” Günde 45 dakika yürüyen kişilerin insülin direncine karşı önemli bir avantaj elde ettiğini belirten Dr. Arıkan, yürüyüş yapmak için sağlık sorunu olmaması gerektiğini vurguluyor.
Yürüyüş yapmanın faydalardan biri de cildin daha genç kalmasıdır. Düzenli olarak yapılan yürüyüş akneleri azaltmakta, yaşlılık belirtilerin ortaya çıkmasını da geciktirmektedir. Yürüyüş sırasında kan dolaşımı artmaktadır. Aynı zamanda besinlerin deri hücrelerine daha iyi dağıtılmaktadır.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz. Meyve ve süt veya yağlı tohumlar en iyi alternatiflerden.
Özellikle sıcak havalarda yeterli su içmeden egzersiz yapmak, vücut ısısının çok yükselmesine, kan basıncının ve kaslara kan akışının azalmasına sebep olur7. Spor yaparken su tüketimi ise bu riskleri azaltır.
Sabah: Sabah erken saatler, birçok insan için yürüyüş yapmak için tercih edilen bir zamandır. Sabahları yürüyüş yapmak enerji verir, zihni canlandırır ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlar. Ek olarak sabah havası genellikle daha serindir ve hava kirliliği daha az olabilir.
Yürüyüş yaparken, başınızı dik tutun, ileriye bakın. Çeneniz nötr bir pozisyonda olmalı, çok yüksek olmamalı veya göğsünüze doğru sıkışmamalıdır. Omuzlarınız geride ve rahat olmalı, kambur durulmamalıdır.” dedi. Yürüyüşte adım uzunluğunun sabit olması gerektiğini kaydeden Prof.
Kalori hesabının yapılmasında her 1000 adım için ortalama 30 kalori hesaplanır.7 bin adım atıldığında da yakılan kalori miktarı 210 kalori olacaktır. Günlük ortalama yedi bin adım atan birisi istese de kilo alamaz diyebiliriz.
Daha seri bir şekilde yani dakikada 120 adım atabilecek hıza sahip iseniz tempolu bir yürüyüşünüz var demektir. Ve tempolu yürüyüş ile 4000 adım atan bir kişi yaklaşık olarak 30 – 35 dakika gibi bir sürede yürüyüşünü tamamlamış olur.
Gördüğünüz gibi 1 gram yağ ile, 9 kalori alıyorsunuz. Ancak bunun yakılması için 180 adım atmanız gerekiyor. Çünkü 20 adım atmak sadece 1 kalori yakmanızı sağlayabiliyor.
Özetle yürüyüş esnasında kollarınızı hızlıca hareket ettirmeniz daha fazla enerji harcamanızı, kalori yakmanızı ve karın bölgenizdeki yağları daha hızlı yakmanıza yardımcı olur.
Yürüyüş, merdiven çıkma ve bisiklet gezileri
Kalça bölgesindeki fazla yağlardan kurtulmak adına, yüksek tempolu yürüyüşleri hayatınıza dahil edebilirsiniz. Yüksek tempolu yürüyüşler, kalori açığı oluşturmanız konusunda da en etkili egzersizlerin başında gelir.
Eğimli yüzeyde koşmak ya da yürümek, kalça ve arka bacaklarınız için ağırlık çalışmak gibidir, bu bölgeleri toplar ve sıkılaştırır. Kardiyovasküler egzersiz olduğu için de yağ yakmanızı sağlar.
Kişi, yürüyüş yaparak kendisini fiziksel ve ruhsal olarak daha iyi hissedebilir. Evde yürüyüş yapmanın faydalarını daha detaylı açıklayacak olursak; İçeriğimizin neredeyse tamamında vurguladığımız gibi evde yürüyüş yapmak zayıflatıcı etkiye sahiptir.
Yapılan araştırmalar haftada 5 gün 30-45 dakika arası yapılan tempolu yürüyüşlerin fazla kilolar ile mücadelede büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Vücutta kan dolaşımına iyi gelen yürüyüş kalp- damar ve beyin- damar hastalıkları ile ilgili de riskleri azaltıyor.
Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır. Yürüme süre ve mesafesi arttıkça, riskin azalması daha da belirginleşir.
Gün içinde kilo problemi yaşayan ya da yaşamayan herkesin sağlığı için en az 40 dk yürümesi gerekmektedir. Her gün 1 saat diliminizi yürüyüşe ayırdığınızı sayarsak ayda 5-6 kilo verebilirsiniz.
Günlük 30 ila 45 dakika arasında yapılan bir yürüyüş esnasında ortalama 5-6 kilometre mesafe kat edilir. 1 kilometrede ortalama 1.250 adım atıldığı düşünüldüğü zaman 5-6 kilometrelik bir yürüyüşte ortalama 7000 adım atılmış olur.
Yürüyüş yaparak kilo vermek için yapılan yürüyüşün tempolu olması gerekmektedir. Yavaş veya temposuz bir şekilde yapılan yürüyüşün ise kilo vermek için bir etkisi olmadığı söylenebilir. Yürüyüşün açık havada yapılması sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri