Sünnet yaptığım çocukların %85'inde hafif-orta şiddette ağrı olur ve bu çocuklarda ibuprofen/paracetamol kullanılması gerekir. Nadiren bazı çocuklar (%3-5) aşırı abartılı ağrı hissedebilirler. Bu çocuklarda biraz önce bahsettiğim 2 ilaca ek olarak
Sünnet lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle işlem sırasında çocuk herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Sünnet esnasında uygulanan lokal anestezinin etkisi yaklaşık 2-3 saat sonra geçmeye başlayınca ağrı başlar. Bunun için çocuğunuza doktorunuzun yazdığı ağrı kesici şuruptan 1 ölçek içiriniz. 5-6 saat ara ile bu ilacı tekrar verebilirsiniz. Çocuğun ilaç kullanımında bir problem olursa ağrı kesici fitil kullanabilirsiniz.
Çoğu zaman sünnetten sonraki gün ağrı yok olur ancak yaranın olduğu kısımda hassasiyet devam edebilir. Yaranın iyileşme süreci sünnetin yapıldığı yaşa göre değişir. Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir.
Acı ve ağrısız sünnet uygulaması
Operasyon sırasında uygulanan lokal anestezi sayesinde sünnet sonrası yaklaşık 6 saatlik 'ağrısız bir süreç' bulunmaktadır. Daha sonra ağızdan ağrı kesici ilaçlar verilerek ağrının hissedilmemesi sağlanmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
Sakinleştirici (sedasyon) desteği ile (yenidoğan bebeklerde gerek yoktur) yapılan kaudal blok (kuyruk sokumundan sinirlere yapılan uyuşturucu iğne ile belden aşağısının uyuşturulması) veya penil blok (penis penis çevresine uyuşturucu iğne yapılması) sünnetin ağrısız geçmesini sağlamaktadır.
Sünnet yaptığım çocukların %85'inde hafif-orta şiddette ağrı olur ve bu çocuklarda ibuprofen/paracetamol kullanılması gerekir. Nadiren bazı çocuklar (%3-5) aşırı abartılı ağrı hissedebilirler.
Unutmayın ki her geçen saat ağrı duyusu azalacaktır. Küçük Tuvalet Yapamama: Çocuğunuz en geç 12 saat içinde küçük tuvaletini yapmalıdır.
Hassas çocuklarda daha fazla olduğu gibi, uzun da sürebilir. Çiş yaparken yanma: Sünnet pipi ucu ile ilgili değildir. Yara yerine idrar değmesi, ilk günlerde yakabilir. Anestol gibi ağrı kesici kremler, en çok burada işe yarar.
Hızlı iyileşme için çocuğa günlük ya da gün aşırı duş yaptırılıp, pipinin iyileşmesini kolaylaştırıcı kremler uygulanması tavsiye edilmektedir. İşlem sonrası ilk bir hafta boyunca ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Yara kabuğu geçtikten sonra yaklaşık 10 gün sonra denize girilmesinde sakınca yoktur.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.
Açık cerrahi yöntemlerle sünnet: Klasik yöntem veya dikişli sünnet olarak da bilinir, en çok yapılan ve en güvenilir yöntemdir. İç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirlerine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur.
Daha doğrusu, iğnenin yapıldığını bile çoğu çocuk fark etmiyor. Ancak, iğneyle yaklaşık 2cm derine inip sinire ulaşıldığında ilaç verilmeye başlandığında, ilacın dokuların arasında yayılmasına bağlı olarak kısa süreli, aşı benzeri bir acı hissediyor. Bu acı yaklaşık 5 saniye sürüyor.
Yaklaşık 15 -20 dakika süren işlemin ardından ortalama genel anestezi ile yapılanlarda 3 saat, lokal anestezi ile yapılan yenidoğan sünnetlerinde de 1 saat sonra çocuk evine gönderilebilmektedir.
Bebek sünneti sonrası 4-5 saat kadar lokal anestezinin etkisi devam ettiği için bu dönemde bebek hiç ağrı hissetmeyecektir. Ancak sünnet sırasında hareketsiz kaldıkları için bebeklerin çoğu sünnet sırasında ve sünnet sonrasında bir süre ağlayabilirler.
Sünnetten sonra oğlunuzu 2 saat süreyle istirahat ettirin, daha sonra ayağa kalkabilir, yürüyebilir, ev içerisinde ihtiyaçlarını giderebilir. Ancak ilk gün her 2 saatte bir 15 dakika sırtüstü yatarak dinlenmelidir.
Pansuman ve banyo: Sünnetten sonra çocuğunuzun pipisinin çevresinde pansuman ped'i bulunacaktır (Resim 1). Bu ped hem kanama ve ödem kontrolü hem de sünnet uygulanan kısma steril bir alan sağlayacaktır. Bu nedenle bu ped'in 48 saat boyunca sabit kalması uygundur.
Özel bir ayrıştırma yöntemi ile ayrıştırılan Sünnet Derisi Kök Hücreleri gerekli kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadığı sürece -196oC azot saklama tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Penisin estetik görünümü hoş olmaması, operasyon sırasında penisin uç kısmının yaralanması, ameliyatın ardından kanama olması, fazla sünnet dersinin kalması, skar dokusunun oluşmasıyla idrar akışının engellenmesi, kana enfeksiyon karışması sünnet operasyonlarında görülebilecek komplikasyonlardır.
Dikişsiz yöntemlerdeyse sünnetin toplam risk oranı %0.2-0.6 arasında rapor edilmiştir. Yenidoğanlarda risk % 0.2'nin altındadır. Sünnetin en sık karşılaşılan riski kanamadır. Kanamadan sonra en sık görülen riskler enfeksiyon, cilt yapışıklığı, pipi gömülmesi, eksik kesim ve idrar deliği darlığıdır.
Lokal anestezi sonrası sünnet derisi öne doğru çekilir ve yukarıdan aşağıya doğru kesilir. Doktor daha sonra sünnet derisini her yerinden tamamen gevşeterek çıkarabilir. Son olarak, penis başının çevresine çözünür dikişler ve/veya doku yapıştırıcısı yerleştirilir. Genellikle bir bandaj gerekli değildir.
Sünnet cerrahi bir işlemdir. Pek çok cerrahi işlem anestezi sayesinde ağrısız sızısız tamamen bayıltarak yapılabilmektedir.
Ağrısız, acısız, narkozsuz sünneti sağlamak amacıyla
Kremin üstüne, krem külot yada bez tarafından emilmesin diye jelatin bir bant konur ve yaklaşık olarak bir saat beklenir. Böylece uyuşturucu kremden dolayı sünnet öncesi lokal anestezi için yapılan iğne ya hissedilmez ya da çok az hissedilir.
Ameliyat esnasında pipi içinde yeni oluşturulan idrar kanalı içerisinde bir sonda konulur. Bu sondanın pipide 3-7 gün süreyle kalması gerekebilir ama bu, çocuğun taburcu olmasını engellemez. Taaburcu sonrası belirlenen günde kontrol yapılır. Bu kontrolde hem pansuman yapılır hem de tüp alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri