Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
18 aydan önce sünnet düşünülüyorsa yenidoğan dönemi tercih edilmelidir. 6 yaş ve üzeri ise çocuğun bilinçli olduğu dönemdir. Çocuk kabul etse de etmese de, korksa da korkmasa da sünnetin ne olduğunu anlayabilir. Özellikle 2 buçuk- 4 buçuk yaş arasında sünnetten kesinlikle uzak durmak gerekir.
Uzmanlar, üç yaşına kadar çocuk sünnet ettirilmez ise, yedi yaşına kadar beklenmesini ve yedi yaşından sonra olmasını tavsiye ediyorlar. Çocuk üç yaşından önce olanları çok fark edemiyor, ancak üç-yedi yaş arasında kendisinden bir parçanın koparıldığını fark ediyor ve bu travmaya sebep olabiliyor.
İlk birkaç gün yapılamazsa, Yenidoğan dönemi sünneti, birinci ayın sonuna kadar da lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Bu dönem geçirildiyse 4-18 aylık dönemde ya da 4, 5-5 yaşından sonra yapılmasında fayda var. Ancak kimi uzmanlar, İki yaştan sonraya kalan sünnetlerin 6 yaşından sonra yapılmasını önermektedir.
Ancak bilinen genel sünnet yaş aralığı il 18 ay ya da 1,5-5,5 şeklindedir. Devlet hastanelerinde çocuklar, ilk 18 ayda yani bebeklerin iyileşme sürecinin oldukça hızlı olduğu evrede daha sık yapılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
2 yaşında sünnet işleminin uygulanması uzmanlar tarafından önerilmemektedir. 2 yaşına kadar sünnet işleminin uygulanmaması durumunda bu işlem 6 yaşından sonraki sürece ertelenmelidir.
Sünneti kimler yapmalı sorusunun tartışmasız yanıtı, sünneti yapacak kişinin farklı yöntemler konusunda bilgili ve deneyim sahibi bir hekim, tercihan bir çocuk cerrahı veya çocuk üroloğu olmasıdır. Çünkü bu konuda uzmanlaşmış kişiler Çocuk Cerrahları ve Çocuk Ürologlarıdır.
Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir. Sünnet sonrası iyileşme sürecinde bir sıkıntı yoksa 4-5 gün sonra banyo yapılabilir. Sünnet yenidoğan döneminde yapıldıysa ilk 48 saat pişik kremi kullanmak gerekebilir.
Hemofili (kanın pıhtılaşmaması) hastalığı olan çocuklara sünnet yapılmamalıdır. Peygamber sünneti (hipospadias) ve mikro penis hastaları da sünnet edilmemelidir. Bu tip durumlar farklı bir cerrahi müdahale gerektirir ve sünnet derisi bu hastalıkları düzeltme operasyonunda kullanılmaktadır.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Hz. Peygamber'in sünnetli doğduğuna dair (bk. İbn Haldun, Mukaddime, İstanbul 1970, II, s. 400; Cevdet Paşa, Kısas-ı Enbiya, İstanbul 1972, I, 59). Bazı rivayetlere göre ise doğumunun yedinci gününde dedesi bir ziyafet vererek onu sünnet ettirmiştir.
Sünnet Peygamberler ile Başlamıştır
Çünkü bütün peygamberler kavimlerine sünneti öğütlemiş ve bazı peygamberlerin de sünnetli doğmuş olduğu bilinmektedir. Sünnetli doğan peygamberler; Adem, Şit, İdris, Nuh, Hanzele, Hud, Salih, Lut, Yusuf, Musa, Şuayb, Zekeriya, Yahya, Süleyman, İsa ve Muhammed (aleyhimüsselâm)dır.
Deniz Arslan, çocukların mutlaka 7 yaşında sonra sünnet edilmesi gerektiğini belirterek, "13 yaşına kadar ergenlik çağına girene kadar herhangi bir yaşta yapılabilir ama tıbbi olarak önerilen yaş 7 yaşından sonradır. 7 yaşından önceki çocuklara sünnet kavramını anlatmak ve açıklamak mümkün değil, çocuğun onu anlaması ...
Sünnet teknik olarak her yaşta uygulanabilir. Ancak çocukların gelişimi yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik olarak da değerlendirilmelidir.
Öncelikle sünnet için bilimsel olarak kanıtlanmış bir zaman, dönem veya yaş aralığı yoktur.
Ayrıca çocukta hipospadias, inmemiş testis, kasık fıtığı, hidrosel gibi ek hastalıklarında gözden kaçırılmaması gerekmektedir. Sünnet olacak çocuklardan ayrıca hemogram (kan sayımı), PT ve PTT (kanama-pıhtlaşma zamanı tayini) istenip, bu testlerin normal olduğu teyit edilmelidir.
Ancak bu tür durumlarda, pipi etrafına uyuşturucu krem (emla gibi) sürülmesini, sakinleştirici etkisi olan antihistaminik ilaç verilmesini (örn: Atarax) ve ılık bir duş almalarını öneriyorum. Ağrı, derecesi ve çocuğun yaşı ne olursa olsun genellikle 2-3 gün içerisinde azalarak kaybolur.
-Sünnet ücretleri 2023 yılında da bölgeden bölgeye değişebilmekle beraber. Özel hastane ve kliniklerde sünnet fiyatları ortalama 3.000 TL dolayında olabilir. Daha lüks hastanelerde sünnet fiyatları 8.000 TL'yi bulabilir. -Devlet ve üniversite hastanelerinde ise sünnet işlemi bedava olarak sürdürülebilir.
Açık cerrahi yöntemlerle sünnet: Klasik yöntem veya dikişli sünnet olarak da bilinir, en çok yapılan ve en güvenilir yöntemdir. İç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirlerine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur.
Pipiye sürülen losyonun bez tarafından emilmemesi için bez-külotun iç kısmında pipinin denk geldiği yere pişik kremi sürün. Bez-külot iyileşme sürecini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle iyileşme süresinde bez-külot giyilmesi özellikle önemlidir.
Sünnetten 10 gün sonra denize girilebilir
Ameliyat sonrasında çocuğun pipisinde sargı bezi veya şeffaf tabaklı bir pansuman bulunmaktadır. Bu pansuman idrarla ıslanıp veya birkaç gün sonra duş sırasında çıkar. Sabun ve şampuanla duş yapılabilir fakat pipiye sürtme ya da ovalama hareketi yapılmaz.
2022 yılında özel hastanelerde sünnet ücretleri ortalama 1500-3000 TL arasında değişirken, devlet hastanelerinde ise ortalama 500-1000 TL arasında değişmektedir. 2023 yılında sünnet ücretlerinin bu rakamlara göre artması beklenmektedir. Ancak net bir rakam vermek için enflasyon oranının belli olması gerekmektedir.
Fakat günümüzde devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde sünnet masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu masrafların içine sünnet kıyafetleri dahil değildir. SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ve yeşil kart sahibi kişilerden sünnet parası alınmamakta ve bu ücretler devlet tarafından ödenmektedir.
Eğer sünnet operasyonunu devlet hastanesi veya şehir hastanesi gibi devlete bağlı sağlık kuruluşlarında yapılacaksa ücret alınmamaktadır. Devlet kuruluşlarında Sünnet Operasyonu ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri