Gömlek ütüsü için ideal ısı seviyesi 180 derecedir. Fakat bazı keten gömleklerin ütülenmesi esnasında 180 derecelik ısıdan istenen verim alınamayabilir. Bu durumda ütünün ısı seviyesi 200 dereceye ayarlanabilir.
Gömlekler ütülenirken ısı ayarları şu şekilde olmalıdır: Pamuklu kumaşlarda üst derece ısı ayarı, Pamuk ve sentetik karışımı orta derece ısı ayarı, Sentetik kumaş en düşük ısı ayarında ütülenmelidir.
Gömlek ütülerken ilk olarak gömleğin yaka kısmından başlanmalıdır. Yakanın arka kısmını önce, ön kısmını sonra olmak üzere ütüyle güzelce düzleştirdikten sonra omuz kısımları ütü masasına geçirilip ütülenir.
Pamuklu kumaşlarınız için yüksek ayarları kullanabilirsiniz, fakat sentetik kumaşları düşük ısıda ütülemeniz gerekir. - Öncelikle ütünüzün ısısını ayarlayın. Gömlek kumaşı pamuklu ise yüksek, pamuk karışımı ise orta, sentetik kumaş ise en düşük ısıyı ayarlamalısınız.
Gömlek yakası ütülemeye kıyafetinizin arka yüzünden başlayabilirsiniz. Yakanın arka kısmını ütüledikten sonra ön kısmına geçebilir ve son olarak iz yerlerini takip ederek yakayı düzgünce katladıktan sonra ilgilinin bölgenin üzerinden ütü geçebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Ütüleme işlemine gömleğin yaka kısımlarından başlama gerekmektedir. İlk olarak yakanın arka bölümü ütülenir. Daha sonra ön bölümü ütülenir ve en son olarak da yaka iz yerlerinden düzgün bir şekilde katlanarak üstünden ütünün geçirilmesi gerekmektedir.
Keten kumaşların ütü ısı ayarı: Oldukça sert yapıdaki keten kıyafetlerinizi 200 - 220 derece ayarında ütüleyebilirsiniz. Polyester - naylon kumaşların ütü ısı ayarı: Isıya duyarlı hassas kıyafetlerinizi 60 - 80 derecede, düşük ve orta sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz.
Örneğin, pamuklar yüksek ısı derecesine dayanırken (yaklaşık 200 derece), kimyasal (sentetik) lifliler bu ısının çok altında bile ütüye yapışabilir. Her lif türüne belirli bir ütü derecesi gereklidir.
Statik elektrik oluşturmaz. Güneş ışığına veya küfe uzun süre maruz kalırsa bozulur. Ön işlem görmediyse yıkandığında çeker. Kırışır ama ütü ile kırışığı çabuk açılır.
Naylon, Akrilik ve Polyester: Sentetik kumaşlar (synth) yüksek ısı karşısında deforme olduğundan düşük sıcaklıklarda ütülenmeleri gerekir. 80 °C' de ütüleme yapılması tavsiye edilir. Değerli olduğunu düşündüğünüz elbiseleri ters çevirerek ütüleyebilirsiniz. Sentetik kumaşlar için düşük ve orta ısılar yeterlidir.
Öncelikle beyazları yıkarken arasına hiçbir şekilde renkli çamaşır girmemesine özen göstermelisiniz. “Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
⇒ Gömlekleri ütülemeye başlarken ilk olarak ütüleyeceğiniz bölüm yaka kısmı olmalıdır. Ardından ütülemeye omuz bölümleri ve kol uçları ile ütü işlemine devam edebilirsiniz. ⇒ Gömleğin kol kısmına geçtiğiniz zaman çift çizgi yapmamaya dikkat ederek ütüleme işlemine devam edin.
Genel olarak pamuklu kumaşlarda yüksek, pamuklu karışımları orta ve sentetik kumaşları ise düşük ısıda ütüleyebilirsiniz. Gömleği ütülemeye yaka kısmından başlayın ve daha sonra kol uçlarını ve omuzlarını ütüleyin.
Beyaz gömlekleri daha da beyazlaştırın
Beyaz gömlek çok sık lekelenen kıyafetlerden biri ve üzerindeki lekeleri çıkarmak oldukça zor. Doğrudan lekeli alana bir çorba kaşığı karbonat dökün. Ardından bir limonu ikiye bölün ve kesin tarafı lekenin üzerine sürün. Yaklaşık 15 dakika bekletin ve ılık suyla yıkayın.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Bu kumaşı yıkamak için uygun olan sıcaklığı bilmeniz gerekir. İlk olarak giysinizin etiketine bakmanız doğru yolu izlemenizi sağlar. Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur.
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Pamuk gömleklerinizi en kısa zamanda, en kolay şekilde ütülemek için mutlaka ütü masasında ütü yapmanızı tavsiye ederiz. Yaka ve pat düğmelerinin çevresinin, kol ve etek ucundaki desenli bölgelerin, cep kenarlarının üzerine nemli ince bir bez koyarak ütülemeniz bu alanların parlama yapmasını önler.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz. Gelelim renk ayırma meselesine...
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Liflerin şişmesinden dolayı ütüleme, gereklidir. Sentetik - pamuk karışımlarında daha düşük ütüleme ısısı uygulanır.
Ütü istemeyen kumaş isimleri arasında polyester, naylon, elastan, likra ve mikrofiber gibi kumaşlar sıralanabilir. Bu kumaşlar yapısında bulunan elastikiyet sayesinde kolayca katlanabilir ve kırışıklıkları hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri