Sünnet penisin ucunda, idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilerek alınmasıdır. Çok eski tarihlerden bu yana farklı toplumlarda geleneklerin gereği olarak veya bazı dinlerde ön şart olarak uygulanmaktadır.
Tıbbi açıdan açıklayacak olursak sünnet işlemi, erkek çocuğun penisinin ucunda doğuştan var olan, idrar çıkış deliğini kapatarak o bölgede mikroorganizmaların çabuk üremesine yardımcı bir ortam oluşturan deri parçasının (sünnet derisi) alınmasıdır.
Sünnet veya sirkumsizyon, erkeklerde penis başını örten ve koruyan üstderinin (prepüs) bir kısmının veya tamamının kesilip atılması böylece glansın (penis başı) açıkta kalmasını sağlamaktır.
Yenidoğan dönemi haricinde yapılan sünnet ameliyatı genel anestezi ile yapılması daha uygundur. Anestezi sağlandıktan sonra ameliyat bölgesi temizlenir ve steril hale getirilir. Cilt katlantısı kesilerek çıkartılır. Ameliyat bölgesinde kanama kontrolü yapıldıktan sonra cilt yeni anatomiye uygun şekilde dikilir.
Sünnet derisi nedir? Sünnet derisi, penisin yuvarlak ucunu kaplayan bir deri parçasıdır. Bebek doğduğunda sünnet derisi tamamen penise yapışır. Zamanla sünnet derisi penisin başından ayrılarak ve geri çekilebilirken bazı kişilerde fimozis denilen bir problem ortaya çıkabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Burgu kanamayı engellemek için yaklaşık 5-9 dakika bekletilir. Sonra kıskacın üzerinde kalan fazla deri bisturi veya makas ile kesilir. Bir iki tane dikiş atılır veya bazen de dikiş gerekmeyebilir. Anatomisi uygun olan bebeklerde oldukça güvenli ve kozmetik sonuçları olan benim de sık tercih ettiğim bir yöntemdir.
Prepisyumla (sünnet derisi) birlikte fazla penis cildi kesilmesi: Ciddi şekil bozukluklarına ve bu deformitelerin düzeltilmesi için daha büyük ameliyatların uygulanmasına ihtiyaç duyulabilir.
Penisin estetik görünümü hoş olmaması, operasyon sırasında penisin uç kısmının yaralanması, ameliyatın ardından kanama olması, fazla sünnet dersinin kalması, skar dokusunun oluşmasıyla idrar akışının engellenmesi, kana enfeksiyon karışması sünnet operasyonlarında görülebilecek komplikasyonlardır.
Unutmayın ki her geçen saat ağrı duyusu azalacaktır. Küçük Tuvalet Yapamama: Çocuğunuz en geç 12 saat içinde küçük tuvaletini yapmalıdır.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.
Yaklaşık 15 -20 dakika süren işlemin ardından ortalama genel anestezi ile yapılanlarda 3 saat, lokal anestezi ile yapılan yenidoğan sünnetlerinde de 1 saat sonra çocuk evine gönderilebilmektedir.
Sünnet sonrası ebeveynleri en sık rahatsız eden şeylerden biri çocuğun pipisindeki kozmetik görünümdür. Özellikle kilolu olan çocuklarda pipi sünnet sonrası giderek cilt altına doğru kaçar hatta bazen hiç gözükmemeye başlayabilir. Bu durum gömük penis olarak adlandırılır.
Ancak bu tür durumlarda, pipi etrafına uyuşturucu krem (emla gibi) sürülmesini, sakinleştirici etkisi olan antihistaminik ilaç verilmesini (örn: Atarax) ve ılık bir duş almalarını öneriyorum. Ağrı, derecesi ve çocuğun yaşı ne olursa olsun genellikle 2-3 gün içerisinde azalarak kaybolur.
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
1 cm kadar kesilen sünnet derisi tarih boyunca pek çok toplumda tartışma konusu oldu. Tarihçesine bakıldığında 15.000 yıl öncesinde bile sünnetin yapıldığına dair veriler bulunmaktadır. Sünnetin farklı kültürlerce ve birbirinden bağımsız olarak uygulandığı da bilinmektedir.
Sünnet anesteziyle yapıldığı için işlem sonrası 6-8 saat boyunca ağrı olmaz. Bu süre sonunda ağrı olabileceği için ilk gün her 6-8 saatte bir çocuğun yaşı ve kilosuna göre belirlenen miktarda ağrı kesici verilmektedir. Bunun yanı sıra işlem sonra kanama olabilmektedir.
Özel bir ayrıştırma yöntemi ile ayrıştırılan Sünnet Derisi Kök Hücreleri gerekli kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadığı sürece -196oC azot saklama tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Sünnetten sonra oğlunuzu 2 saat süreyle istirahat ettirin, daha sonra ayağa kalkabilir, yürüyebilir, ev içerisinde ihtiyaçlarını giderebilir. Ancak ilk gün her 2 saatte bir 15 dakika sırtüstü yatarak dinlenmelidir.
İlk 5 gün pipiye su değmemesi gerekir. Sünnet sonrası iki kez kontrolünüz var. Birincisi 5. gün yapılır bu kontrolde yara iyileşmesine bakılarak çocuğunuz için banyo izni verilir. İkincisi ise 1 yaş kontrolüdür ki bu kontrolde de pipide yapışıklık muayenesi yapılır, yapışıklık var ise elle o anda açılır.
Çocuklar mutlaka steril şartlarda, ehil bir hekim tarafından, uygun bir yaşta sünnet ettirilmelidir. Aksi halde yapılan küçük hatalar çocuklarda özgüven kaybına, psikolojik bozukluklara ve işlevsel bozukluklara yol açabilir.
İlk birkaç gün ağrı kesici kullanılması gerekebilir. Sünnet sonrası dikişler kendiliğinden düşer. Penisin ucundaki hafif şişlik beklenen bir durumdur, endişe edilmemelidir. Penis iki hafta içinde ise normal görünümüne kavuşur.
Sünnet olunmazsa penis başının kansız kalması sonucu kangren meydana gelir.Sünnetsiz olanlarda iyi ve kötü huylu tümörler daha sık görülür. Örneğin, eşi sünnetsiz olan kadınlarda rahim ağzı kanserlerine daha sık rastlanır.
Ameliyat sonrası ilk 1 ay ameliyat bölgesi korunmalı ancak günlük hareketler kısıtlanmamalıdır. Sonda çekildikten sonraki ilk zamanlarda çatallı işeme olabilir ancak bu durum zamanla düzelir.
Sünnet sonrası yapışıklık:
Bu yüzden sünnetin iyileşme döneminde özellikle pipisi gömük olan çocuklarda pipi başı ve sünnet yara hattı tamamen dışarıda kalacak şekilde pipiye masaj yapmak ve sarı kantaron yağı veya epitelizan kremlerle yara iyileşmesini hızlandırmak yapışıklık oluşmasını önleyecektir.
Sünnet yerinden işlem sonrası ve ilerleyen günlerde hafif sızma tarzında kanamalar normal kabul edilir. Aslında yara yerinden bir miktar kanamanın olması o bölgedeki yara iyileşmesi için gereklidir. Çünkü yarada iyileşmeyi sağlayacak hücre ve maddeler kan yolu ile yara bölgesine ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri