Triple X sendromu veya Süper dişi sendromu; X kromozomları ayrılmamış yumurta ile X kromozomu taşıyan normal bir spermin döllenmesi sonucu oluşur. Bu hastalığın tanısı hamilelik döneminde oldukça zordur. Bu bireylerin boy uzunluğu normal bir dişiden uzundur. Öğrenme güçlüğü, zekâ geriliği ve kısırlık görülür.
30 yaş üstü, çocuk sahibi olup da kariyerini erkek meslektaşları kadar yoğun yaşayan kadınlarda yeni yeni tanımlanmaya başlanan bir grup belirti kümesi mevcut. “Süper anne sendromu” olarak adlandırsa da aslında “zorlanmış anne sendromu” da denebilir.
Bu sendrom tamamıyla toplumsal cinsiyet algısının iş yaşamında yoğun bir şekilde kendisini gösterme biçimi olarak ifade edilebilir. Küçükken görünmez olma, başka insanların neler yaptığını sihirli bir biçimde görme isteğinde olmayan çocuk hemen hemen yok denilebilir.
Travma sonrası stres bozukluğunun özel bir türü olarak kabul edilen örselenmiş (hırpalanmış) kadın sendromu en yalın ifadeyle, eşi veya cinsel partneri tarafından ısrarlı biçimde fiziksel, duygusal ve/veya cinsel şiddete maruz kalan kadının içinde bulunduğu ruhsal durumu tarif etmek üzere kullanılmaktadır 2 .
Triple A sendromu, diğer adlarıyla AAA sendromu veya Allgrove sendromu, sıklığı tam olarak bilinmeyen, akalazya, ACTH direnci-addisoniyanizm ve alakrima ile seyreden, bazı olgularda nörolojik belirti ve bulgularında eşlik ettiği, otozomal resesif geçişli kalıtımsal bir hastalıktır (1-5).
İlgili 39 soru bulundu
47,XYY sendromu nedir? Süper erkek sendromu olarak da adlandırılan bu genetik bozuklukta erkeklerin dış görüşlerinde bir anormallik yoktur. Ancak fazla olan bir Y kromozomu nedeniyle sperm üretiminde azalma ve bazı 47,XYY sendromlu erkeklerde azospermi (azoospermia) yani menide sperm olmaması durumu görülebilir.
XYY sendromu veya süper erkek sendromu; erkek bireyin iki Y kromozomu taşımasına neden olan bir eşey kromozomlarında meydana gelen anöplodi durumudur.
özet olarak helsinki sendromu çevresel ve hormonal etkenlerden kaynaklı özellikle soğuk iklim kuşağında görülen duygu durum bozukluğudur, rahatsızlığın ilerlemesine katkısı bulunan bir önemli faktör de kuzey ülkelerinde yaşanan (uzun/kısa) gün farkının hastanın aptallaşmasını arttırmasıdır.
İlgisiz çocuk sendromu olarak da isimlendirilen “bakıcı kadın sendromu” nda, psikiyatride otizm olarak belirttiğimiz kliniğe benzer bir davranış bozukluğu görülür. Burada temel sebep, çocuk gelişiminin en hızlı olduğu ilk 4 yaşta, çocuk ile sosyal çevre arasında sözel ve duygusal iletişim eksikliğidir.
Örselenmiş kadın sendromu, kocasından veya duygusal ilişki yaşa- dığı partnerinden devamlı fiziksel, duygusal ve cinsel şiddet gören kadın- ların psikolojik durumlarını niteleyen bir kavramdır.
Bu hastalık genel olarak erkeklerde görülen ve 30'lu yaşlardan itibaren kendini gösteren bir sorundur. Hastaların çoğunlukla ileri düzeyde koruyucu ebeveynlerinin olduğu ve benzeri aile ortamlarında büyüdükleri belirlenmiştir.
Hayali anı sendromu veya sahte anı sendromu, aslında hiçbir zaman var olmamış olmasına rağmen gerçek mekan ve gerçek kişilerle zihinde yaratılan bir hikâyeleme senaryosu sonrası oluşan bir fantezi-düş türü olan psikolojik kurmacadır.
Komplet Androjen Duyarsızlık sendromu, ilk olarak Morris tarafından 1953 yılında 'Testiküler Feminizasyon' olarak tarif edilmiş olup androjen reseptör geninde inaktivasyona neden olan çeşitli mutasyonlar sonucunda oluşmaktadır(1).
MAGIC sendromu (oral-genital ülserler, kıkırdak infla- masyonu) Behçet hastalığı bulgularının tekrarlayıcı poli- kondritle birlikteliğini tanımlar. Rekürran aftların 5 yaşından önce başladığı durumlarda PFAPA (periodic fever, aphthous stomatitis, pharyngitis, adenitis) akla gelmelidir.
Yutan anne; kızını boğar ve onun kendine özgü ihtiyaçlarını, isteklerini görmezden gelir. Kızını her açıdan kontrol etmeye ve onu tahakküm altına almaya çalışır.
Rehinelerin kendini rehin alan kişiye duygusal olarak bağlanması, duygusal anlamda onların duygularını anlamaya, onlara sadakat göstermeye ve onlara yardımcı olma noktasına gelmelerine psikolojide “Stockholm Sendromu” olarak isimlendirilmektedir.
Çocuğun kişiliği rol model olarak aldığı kişiye göre gelişir ve kaygılı annenin çocuğunun zihninde de bir süre sonra “Dış ortam benim için tehlikeli, hep çok dikkat etmeliyim” düşüncesi oluşur. Çocuk bu kaygı ile büyür. Evhamlı annelerin kendi annesine bakıldığında onun da kaygılı olduğu görülebilir.
Alışılagelmiş doğrular, doğru kabul edilen sınırlar ve başkalarının doğrularına göre kendini sınırlayan kadınlar. İyi kız sendromu, genç kadınların ruhuna yavaş yavaş işliyor ve onları güvenli bir limanda savunmasız bırakıyor.
londra sendromu, rehinelerin kendilerine kaçıranlara karşı tipik olarak çeşitli darp ve yaralanmalarına yol açıp kendi ölümlerine neden olabilecek şekilde tartışmacı ve/veya itaatsiz olan davranışlarını ifade eder.
OSLO SENDROMU: Kenneth Levin'in 2005'te yazdığı Arap-İsrail düşmanlığını irdelediği “Oslo Sendromu: Kuşatma Altındaki İnsanların Sanrıları” isimli kitapta söz edilir. Düşmanca bir ortamda yaşamak ile yaşadığı zulümden kendini sorumlu tutan Hırpalanmış Çocuk Sendromu arasında bir yerde durduğu söyleniyor.
Progresif non-infeksiyöz anterior vertebra füzyonu (Copenhagen sendromu), genellikle erken çocukluk döneminde torakolomber kifoz ve hareket kısıtlılığı belirtileri ile kendini gösteren progresif bir spinal rahatsızlıktır. Nörolojik anormallikler nadir olarak ortaya çıkabilir.
Klinefelter sendromu erkeklerde normalde görülen 46, XY kromozom diziliminin fazla X kromozomu kaynaklı 47, XXY diziliminde olmasıdır.
Turner sendromu, kız çocuklarında görülen bir kromozom bozukluğudur. Eşey kromozomlarından biri olan X kromozomu eksiktir ya da yapısal olarak bozuktur. Bu hastalığa sahip bireylerde belirgin boy kısalığı, östrojen (kadınlık hormonu) eksikliği, kısırlık gibi bulgular ortaya çıkar.
X kromozomu, iki eşey kromozomundan biridir. Bütün insanlarda birisi mutlaka bulunurken, kadınlarda "46, XX"; erkeklerde "46, XY" normal karyotip olarak bilinir. Eşey kromozomları insanlarda bulunan 23 homolog çiftin biridir. X kromozomu, 153 milyondan fazla baz taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri