Bunun dışında vesvese ve vehmin imana da takvaya da bir zararı yoktur.
Bu örneği imanın diğer rükünlerine de tatbik edebiliriz. Yalnız bu gibi tereddüt ifade eden şek ve şüpheler kalpte değil de, akıl ve hayal aleminde olursa, imana bir zarar vermez.
Bazı rivâyetlerde “Allah'a iman ettim, desin!” (Müslim, Îmân, 212 [134]) ilavesi de vardır. Bu itibarla kuruntulu kişilerin, içlerinden bir sesin fısıldadığını söyledikleri küfür vb. ifadeleri, vesvese kapsamında olup sahiplerinin imanlarına ve dinlerine zarar vermez.
Vesvesenin hiçbir zararı yoktur. Zararı, zarar verdiğini düşünerek evhama kapılmak, ümitsizliğe düşmek, huzurdan kaçmak, ibadetten vaz geçmektir. Vesvese, yani, kötü hayaller, düşünceler, şeytanın kalbimizin aynasına attığı görüntülerdir.
Buna bağlı olarak kişinin dini hassasiyetinin artmasıyla vesvese de artmaktadır. Bundan dolayı vesvese imanın bir göstergesi olarak kabul edilmiştir. Vesveseden kurtuluş onu kale almamak, vesvesenin olduğu husus- larda delillere başvurmamak suretiyle gidermek mümkündür.
İlgili 22 soru bulundu
İçinizdeki şüpheler sizi dinden çıkarmaz. Bunlar şeytanın sözleridir sizin sözleriniz değildir. Bu sebeple bu konuda aklınıza gelen sözlere ehemmiyet vermeyiniz. Ehemmiyet vermezseniz çabuk kaybolurlar.
"Mü'min, şeytanın vesveseleri ve kalbinde olmasıyla sıkıntı duyacağı küfrün vesveseleriyle imtihan olunur.
Musibet denilince genellikle, insanın bedenine isabet eden hastalıklar ve belalar anlaşılır. Vesvese ise kalbe arız olan manevi bir hastalıktır.
Vesvese Psikolojik mi? Halk deyimiyle vesvese olarak bilinmekte olan bu durumdan birey huzursuz oluyorsa, günlük hayatını kötü etkiliyor ve zaman kaybettiriyorsa bu ruhsal bir rahatsızlığın habercisidir.
İnsan zihnine gelen şeytanî vesveseleri uzaklaştırmanın en etkili yolu Allah'ı zikretmektir. Kuran'da şöyle buyurulmuştur: Eğer şeytandan bir vesvese gelip seni dürterse hemen Allah'a sığın.
Bir de meselenin şu yönü vardır: İnsan bu çeşit vesvesenin şeytandan kaynaklandığını bildiği halde veya sevdiği, itimat ettiği, bilgisine güvendiği birisi tarafından kendisine haber verildiği halde, hiç aldırmadan vesvese etmeye devam ederse, bu sefer vebal altına girmiş, hatta günah işlemiş olur.
İman Kuvvetlendikçe Vesvese Oranı Artabilir!
Aşırı sorumluluk, İmanı sorgulama, suçluluk duyguları ve bazen ibadetten uzaklaşma ile devam eden bu durum obsesyonların artmasına ve obsesif kompülsif bozukluğun başlamasına neden olarak kişinin hayatını oldukça etkileyebilmektedir.
Şüphe veya şüphecilik inanç, ibadet, günlük muameleler ve ceza hukukunda sonuçlar doğurur. Bir kimsenin mümin sayılması için iman esaslarını şeksiz ve şüphesiz kabul etmesi gerekir. Kur'an-ı Kerim'de müminin şüpheden sakınmasını bildiren çeşitli âyetler vardır: "Hak, Rabbinden gelendir.
“Vesvese imanın ta kendisidir.” “Namazda vesvese dinden ve sarih imandandır.” “Diliyle söylenmedikçe, kalbiyle tasdik edilmedikçe Allahü Teâlâ ümmetimin içinde olan vesveseleri affeder.”
Bir insan bunu düşündüğünde iç dünyasında bir kıpraşma olmuyorsa onun imanı zayıflamış demektir. Eğer bir kimse ibadetlerini hiç yapmıyorsa, daha önce yaparken terk etmeye başlamışsa, aksattığında vicdan azabı hissetmiyor, bunları telafi etmek için gayret etmiyorsa imanı zayıflamaya başlamış demektir.
Vesveseden kurtulmanın en kestirme üç yolu vardır: İstiğfar: Tevbe, istiğfar etmek. İstiaze: Şeytanın şerrinden Allah'a sığınmak, sık sık eûzü besmele okumak. Kur'an'a ve Sünnete sarılmaktır.
Halbuki bu durumun sizden kaynaklanmadığını, şeytanın telkini olduğunu ve sizin de bundan dolayı bir mesuliyet altına girmediğinizi, günahkâr olmadığınızı anladığınız zaman vesvese kendiliğinden gidecektir. Vesveseyi gözünüzde büyütmeye gerek yok.
Vesvese genel olarak insanı kötü¸ din dışı ve ahlâk dışı davranışlara yönelten bir iç itilme olarak hissedilir. Bu anlamdaki vesvesenin kaynağı şeytandır. Vesvesenin ihtiyattan kaynaklandığı zannedilse de aslında öyle değildir. Zira ihtiyat kesin bir şeye dayanırken vesvesenin kaynağı tereddüttür.
Vesvesenin çeşitleri:
İnsanın ilgi alanına giren, insanla alakalı neler varsa, şeytan her konuda, her hususta, her meselede vesvese verir, o konularda insanı yanıltır, saptırır ve kandırmaya, aldatmaya, yanlış yola yönlendirmeye, etkisi altına almaya çalışır.
Dinimizde birçok konu ile alakalı dua olduğu gibi vesvese için de dua var olmaktadır. Vesvese duası şöyledir ki 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim' duası sık sık okunmalı ve vesvese verecek konulardan uzak durulmalıdır.
Böyle vesveseler birçok kimsede olabilir. İmanım gitti diye şüpheye düşmemeli, böyle düşüncelere önem vermemeli, her zaman Allahü teâlâyı anmaya çalışmalıdır! Peygamber efendimiz, (Şeytan vesvese verir. Allah'ın ismi zikredilince, söylenince kaçar.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): "Hayır, bu (korkunuz) gerçek imanın ifadesidir." cevabını verdi." AÇIKLAMA: Hadiste, ashab, iradeleri olmadan içlerinden, kendiliğinden doğan vesveselerden sormaktadır.
İnsan hayalinden geçen düşünceleri fiiliyata dökmedikçe mesul değildir. Ayrıca hayalden geçirmekle o işi yapmak çok farklıdır. Bu bakımdan böyle düşünceler kişiyi şirke düşürmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri